Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Fazla kilolu çocukla başa çıkmak

02.04.2021
268
Fazla kilolu çocukla başa çıkmak

Beden ağırlığı ile alakalı meseleler, özellikle de daha genç popülasyonumuzda korkutucu seviyede çoğalmaktadır. Çocuklar ve gençler hiç bu kadar ağır olmamışlardı. Bugün, kentsel kesimde her dört …

Beden ağırlığı ile alakalı meseleler, özellikle de daha genç popülasyonumuzda korkutucu seviyede çoğalmaktadır. Çocuklar ve gençler hiç bu kadar
ağır olmamışlardı. Bugün, kentsel kesimde her dört çocuktan biri fazla kilolu ve bu çocukların gelecekte sıhhat meseleleri tehlikeyi altında olduğu düşünülmektedir.

Kilo alımının potansiyel sebepleri
Bir Hayli insan, çocuklarının obezite ile alakalı meselelerinin genetik kaynaklı olduğunu düşünmektedir. Bazı insanlarda kilo alımının sebeplerinden birinin genetik olduğu bir hakikattir ancak ana nedenler; hayat stili alışkanlıkları, oturu­larak yapılan aktiflikler, dışarıda yeme sıklığı, yüksek oranda hazır besinler ve boş kalorili gıdaları harcamak. Bir Hayli aile, kumpaslı market alışverişi, öğün tasarılama ve yemek hazırlama mesullüğünü almayan, çalışan ebeveynlerden oluşur.

Hazır tipte yemekler, dışarıdan siparişler, fast foodlar ve tez hazırlanan yemekler yemek müddetini ele geçirmiştir.

Tam gidişatlarda bu yeni meyiller, genç jenerasyonumu­zin daha fazla yağ harcamasına ve yağsız etleri, az yağlı süt ve süt mahsulleri yiyeceklerini, her çeşit hububat, meyveler ve sebzeler de dahil olmak üzere kompleks karbonhidratları az harcamalarına yol açmaktadır.

Makûs yeme alışkanlıkları ve düşük fiziksel aktiflik seviyeyi, çocukların günümüzde fazla kilo almalarının ilk sebepleridir.

Biz, aynı zamanda çocukların zamanlarının büyük çoğunluğunu bilgisayarın karşısında, İnternet ’te sörf yaparak, televizyon ve kablolu yayınları izleyerek ve en son çıkan bilgisayar oyunlarını sınayarak geçirdiklerini öğreniyoruz. Bu konut içi hareketsiz aktiflik, çocuklarımızı caddede oynamaktan, bisiklete binmekten, değişik sporları yapmaktan ve fiziksel olarak faal programlara katılmaktan alıkoyuyor.

Meseleyi nasıl fark ederiz?
Obez bir çocuk ilk bakışta fark edilebilir. Fazla kilolu bir çocuk bu kadar tez fark edilemeyebilir zira birkaç fazla kilo yalnızca geçici olabilir. Bu fazla kilolu çocuk, ergenlikle alakalı vücutsal farklılıklar yaşıyor ya da kilo ile alakalı ömür boyu sürecek meselelere doğru ilerliyor olabilir.

Bu sıradandır.

Yaygın sihrime evhamları
Çocuklar geliştikçe değişirler. Bazı çocuklar uzarlar ve sonra şişmanlarlar; değişikleri evvel kilolular sonra uzarlar. Her iki gidişatta da çocuğun uzun ve cılız ya da etine dolgun olması çocuğun bir erişkin olarak da bu biçimde yapılanacağı anlamına gelmez. Çocuk geliştikçe, özellikle de ilk ergenlik senelerinde, boy ve kilosunda aralıksız dalgalanma olması sıradandır. Şayet çocuk on iki ya da on üç yaşlarında aşırıdan birkaç kilo alırsa bu risk işareti sayılacak bir neden değildir ancak şayet çocuk her sene, senelik olarak 2-3 kilo alırsa bu hakimiyetten çıkmadan önlenmelidir.

Bugün fotoğrafı tıp kaynakları, çocuklukta obeziteyi bir hastalık ve ulus sıhhati tehdidi olarak resmen bildirmektedir. Tehlikeler tip 2 diyabet*, erken görülen kalp hastalıkları, kemik ve eklem zararları ve psikolojik bozuklukları kapsar. Çocuklar aynı zamanda fazla beden ağırlığına bağlı olarak fiziksel manilerle karşılaşma ve bunalıma meyilli olma ile özgüvenin az olması açısından da yüksek tehlike altındadırlar.

Sorana değerlendirme
Şayet çocuğunuzun fazla kilolu ya da bir kilo meseleyi olma tehlikeyi altında olduğu evhamı taşıyorsanız, çocuğunuzun hekimi ile görüşün.

Kullanılan boy/kilo grafikleri sadece bir değerlendirmedir. Bu, sihrime durumu tehlikesini yeterince doğru biçimde tanımlayabilmek için birkaç sene devam etmesi gerekir.

On sekiz yaşına kadar olan çocuklar için sihrime grafikleri çocuk hekimleri ve doktorlarından temin edilebilir. Bu grafikler, aynı yaştaki çocukların birbirleri ile karşılaştırılması için hazırlanmıştır. Farklı yaşlardaki çocuklar arasındaki değişiklik­lar sebebiyle sihrime grafikleri çocukların takribî yarısının her yaşta, boy ve ağırlığın yüzde ellilik bir bedelin altına düşeceği yarısının da üstünde kalacağını gösterir. Yüzde ellilik bedel, o yaş için vasati olarak düşünülür. Uzun çocuklar daha yüksek yüzdelere, daha kısa çocuklar ise daha düşük yüzdelere katlanmaya meyillidirler. Ancak ağırlığın uygun biçimde izlenmesi gerekir. Bir çocuğun ağırlığı, bir biçimde boyuyla meblağlı
olmalıdır. Bu, boy/kilo karşılaştırmasında gösterilmiştir.

Çocuğumun miktarlarına göre gerçekten fazla kilolu olup olmadığını nasıl anlarım?
Sihrime miktarlarını tanımlamak için standart boy/kilo/BKE grafiklerini kullanabilirsiniz.

Şayet değişik aile azaları, özellikle de anne babalar fazla kilolu ise çocuğun fazla kilolu olma tehlikeyi daha yüksektir. Şimdi tüm ailenin iyiliği için hayat stilinde farklılık yapmanın bütün zamanı olabilir. Ergenliğe henüz girmemiş bir çocuk için sizin en büyük teşebbüsünüz, çocuğa kilo verdirmeye çalışmaktan çok boyu son haline gelene kadar fazla kilo alımını yavaşlatmak için sıhhatli alışkanlıklara odak­lanmaktır. Fazla kilolu bir çocuk zayıflaması için hiçbir zaman kısıtlayıcı bir perhize sokulmamalıdır. Kısıtlı yemek yemek, sihrime senelerinde son derece lüzumlu olan ehemmiyetli gıdaların az alınmasına neden olabilir. Daha usluca tercih; porsiyonları küçültmek, fazla atıştırmaları eksiltmek ve daha sıhhatli bir hayat stili oluştur­maktır.

Çocuklara çok muhtelif sıhhatli hububat mahsulleri, meyve ve sebzeler, az yağlı süt ve süt mahsulleri, yağsız etler, kümes hayvanları, balık, yumurta ve baklagiller sunmak çok ehemmiyetlidir. Muhakkak yiyecek alternatifleri, öneri edilen günlük ölçü ve porsiyon büyüklükleri için Gıda Piramidi ’ne bakınız. Gün içindeki atıştırmalarda boş kalo­rili denilen besinler yerine besleyici besinler seçim edilmelidir.

Bu yapıldığı takdirde perhiz, gelişmenin gecikmesi ile sonuçlanılabilir. Bunun yerine, boyun erişebileceği son noktayı beklerken çocuğun kilo alımını yavaşlatan ve daha sıhhatli alışkanlıklar kazandıran bir program izlenmelidir.

Çocuklarda daha sıhhatli alışkanlıkları cesaretlendirmek
Bir aile olarak ilk işiniz, çocuğunuzu olduğu gibi desteklemek, beğenmek ve kabul etmektir. Kendinizi beden kilosuna fazla kaptırmayın. Kilo alımında banyoda­ki tartının gösterdiği rakamın yanı gizeme çok daha fazla faktör vardır. Olabileceğiniz kadar destekleyici olun, cılız ve formda olmaktan çok sıhhat ve sıhhatli beslen­menin ehemmiyeti üzerinde durun. Bunu yapmanın yollarını da gösterin.

Ağırlıklarına bakılmaksızın tam çocukların hoşlandıklarından sevgi, dayanak, kabul ve cesaret görmeye lüzumları vardır.

Üç ya da beş gün perhiz günlüğü tutun
Günlük beslenmede farklılıklar yapmadan evvel çocuğunuzun üç ya da beş gün süresince neler yediğinin ve neler içtiğinin bir listesini tutun. Yaptığımız liste, nerede beslenme meseleleri olabileceğini varsayım etmenize ve kavramanıza imkân tanıyacaktır.

Şayet çocuğunuz günde bir buçuk saatten fazla televizyon izliyorsa onun aktiflik programında farklılık­ler yapma zamanı gelmiş olabilir. 0 zaman kendinize alttaki sorulan mesele:

* Çocuğum günde en az üç ya da beş meyve ve/ya da sebze yiyor mu?
* Çocuğum günde iki kadeh süt harcıyor mu?
* Çocuğum çok fazla tatlı yiyor mu ya da atıştırıyor mu?
* Çocuğum günde bir ya da iki kadehten fazla meyve suyu içiyor mu?
* Çocuğum her gün kaç tane boş kalorili besin içkisiz meşrubatlar, şekerler, kurabiyeler, pastalar harcıyor?
* Çocuğum her gün bir buçuk saatten fazla bilgisayar oyunu oynuyor mu ya da izliyor mu?

Şayet çocuğunuzun her gıda grubundan önerilen ölçüleri yemediğini ve gıda kıymeti olmayan gıdaları harcadığını ya da çocuğunuzun yeteri kadar fizik­su baskın faallikte bulunmadığını fark ediyorsanız, şimdi birkaç farklılık yapma zamanıdır. Şayet bunu kendi başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız, bir diyetisyenden profesyonel dayanak alın ya da bir hekime müracaat etin.

Son on senede kentsel kesimde fazla kilolu çocukların rakamı yüzde 50 artmıştır.

Programınızla gıdalardan yoksun vazgeçmeden, daha sıhhatli gıda almasına dayanakçı olabilirsiniz. Reelinde, sıhhatli beslenmek sizin ve çocuğunuzun daha iyi sezmenizi sağlayacaktır. Ayrıca daha fazla meyve ve sebze, yağsız et, az yağlı süt ve süt mahsulleri, hububatlı ekmek ve kompleks karbonhidratları ilave etmeye başlayın. Kızartmalar, hazır besinler ve bütün yağlı süt mahsulleri dahil olmak üzere yağlı besinleri sınırlayın. Boş kalori kay­nağı atıştırma gıdaları denilen abur cuburu ve meşrubatları eksiltin bunun yerine patlamış darı, çubuk krakerler, kurutulmuş ve taze meyveler, bisküvi, taze sebze çubukları ve az yağlı yoğurt gibi atıştırma alternatifleri sunun.

Muhakkak gıdaları menetmekten kaçının
Şayet çocuğunuz çikolata parçalı kurabiyeleri yemekten seviyorsa o zaman buna miktarlı bir biçimde izin verin. Bir ya da iki besini menederek o yemeği daha çok tutku edilir hale getirirsiniz. Misalin, günde sadece bir keze mahsus olmak üzere minik kurabiye ya da şekerleme gibi alternatifler sunun. Ayrıca sıhhat­sız gıdaları konutunuzdan atıp onların yerine daha iyi alternatifler koyabilirsiniz.

Bu alışkanlıkları ve yeme tutumlarını değiştirmek çocuğunuzun gerçekten ne kadar aç olduğunu kavramanıza dayanakçı olacaktır. Şayet çocuğunuz gerçekten bir külah dondurma istiyorsa o zaman bunu masada oturup yemelidir. Şayet çocuğunuz hoşlandığı televizyon dizisinden bırakmak istemiyorsa o zaman o dondurmayı o kadar fazla istemiyor demektir.

Dışarıda yemek yemeyi sınırlayın
Dışarıda yemek yemeği kesmek, özellikle fast food mahsullerini kısıtlamak ve sıhhatli yemek alışkanlıklarını geliştirmek için ehemmiyetlidir. Dışarıda yemek yemek kent kültürünün bir parçasıdır ancak bir şahsın günlük kalori ve yağ alımına çok hasar verebilir. Büyük porsiyonlar, kızartmalar ve çok yağlı besin seçimlerinin hepsi fazla yemeye ve çocuğun fazla kilolu olma tehlikesini çoğaldırmaya neden olur. Yeniden de özellikle çocukları beslerken sadece sıhhatli alternatiflerle beraber dışarı­da yemek yiyebilirsiniz. Dışarıda yemeğe haftada iki ya da üç kereden fazla git­memeye çalışın. Çocuklarınızla uygun yemek seçimleri yapmaları mevzusunda uzlaşın. Bunu yapmanız için altta birkaç teklif vardır;

* Az yağlı sütle beraber sade çocuk hamburger menüsü seçin.
* Patates kızartmasını başkasıyla paylaşın.
* Muhtemelse patates kızartması yerine elma püresi deneyin.
* Vaziyete göre salataya az yağlı sos katın.
* Farklılık olması için içi malzemeli fırında patates seçim edin.
* Üstü malzemeli pizza yerine sade peynirli ince pizza ya da lahmacun seçim edin.
* Sandviçi mayonez ve ketçap olmadan deneyin.
* Kızarmış tavuklu sandviçler yerine fırında pişmiş tavuklu sandviç ya da tavuk döner seçim edin.

Faal Olun
Aileler ağırlıkları ne olursa olsun, çocuklarını aktiflik için cesaretlendirmelidir.

Çocuklar faal hayat stilini erken yaşlarda edinerek daha sıhhatli bir hayatın farkında olarak gelişirler. Çocuklarınızı ekip sporları ve grup programları için cesaretlendirin. Çocuğunuzla ilgilenin. Beraber bir şeyler yapın. Yürüyüş, yüzme, buz pateni ile kayma, kızakla kayma, kayığa binme ve bowling gibi aktiflikler faal olmanızı sağlayacaktır. Bunlar, zevk alacağınız faalliklerden sadece birkaçıdır.

Duygularınızı gıdalarla beslemeyi vazgeçin
Erişkinlerin yeme sebeplerinin çoğu kasvet, yalnızlık ve stresle alakalıdır. Çocuklar da sıklıkla eş sebeplerden dolayı yerler. Çocuklarınızı bu yolu izle­yerek geliştirmeyin. Bir çocuğa ağlamasın diye lolipop ya da kurabiye veren ya da canı bunalan bir çocuğa dondurma ikram eden bir anne ya da babayı gördünüz mü? Aniden çocuk ağlamayı keser ya da kendini doymuş sezer. Besin, ağlama ya da kasvet meselesini çözdü mü yoksa yalnızca bir sonraki sefere kadar onu geçici olarak erteledi mi? Bunun gibi tavırlar sıklıkla erişkinlerin vazgeç­mak için zorlandığı bir alışkanlık olan, hayat boyu duyguları gıdayla besleme alışkanlığına dönüşür.

Bir ebeveyn olarak mesullüklerinizin farkında olun
Anne babalar, erken yaşlardan itibaren çocuklarını besleme ve onlara doğru yeme alışkanlıklarını öğretmekten sorumludur.

Aileler, çocuklar geliştikçe doğru yeme karar­ları vermek için ek mesullük alacaklarını umarlar. Ailelerin çocuklarına iyi rol modelleri sunarak misal oluşturması gerekir. Satın alınan gıdalar, konuta getirilen gıdalar, akşam yemeği için sunulan yemekler ve atıştırma ile alakalı iyi misaller hazırlandığında çocuklar bu tutumları izlemeyi bileceklerdir.

Çocuğunuzu yemeğe zorlayamazsınız. Aç olduğunda gıdadır ve doyduğuna vazgeçecektir. Ancak siz, iyi bir rol modeli ve iyi bir hoca olabilirsiniz.

Çocuğunuzda pozitif beden imajı yaratmak
Bu dört mısra ve yanılgısız süpermodeller arasında, çocuğunuzun böyle olmayacağına inanarak gelişmesi güçtür. 10-12 yaşlarında ve ergenlik senelerinde sihrime çarpıksı uygun biçimde ilerlemediğinde, bu ideal biçimlerin norm olmaktan öte imtiyaz olduğunu kavramak güçtür. Bir Hayli insan hâlâ kendi bedellerini, miktar­lerine ve şekillerine sabrettirir.

Anaokulu ve anaokulu senelerinde, çoğu çocuk birbirlerine eş biçimde büyür ancak ilkokul ve ortaokul senelerinde farklılıklar birden alana gelir.

Çocuğun gelişmesi ile alakalı etmenlerin çoğunun genetik olduğu ortadadır. Uzun ebeveynlerin genellikle uzun çocukları, kısa ebeveynlerin genellikle kısa çocukları olur. Ancak her zaman genetik mesul tutulamaz. Bir şahsın yaşadığı etraf da ehemmiyetli miktarda şahsın ağırlığına tesir edebilir. Sık yiyen ve sık atıştıran aileler, çocuklarını aynı biçimde yetiştirirler. Hareketli aileler, genellikle hareketli çocuklar yetiştirirler. Fazla yeme alışkanlıkları taklit edilebildiği gibi perhiz yapma alışkanlıkları da taklit edilebilir. Zaman zaman yeni moda olmuş perhizleri uygu­layan anne, çocukları için uygun olanın da bunlar olduğunu onlara gösterir. Ebeveynler çocuklarının tutumlarına neyi, nasıl aktardıklarını kavramalıdırlar.

Beden imajında medyanın da büyük tesiri bulunmaktadır. Sekiz yaşındaki çocuklar dahi kiloları için kaygılanmaktadırlar. “Popüler kalabalık” sebebiyle “popüler” ve “formda” olma baskısı, sıklıkla şahsın nasıl göründüğü üzerine odaklanmıştır. Ancak şahsın kendini nasıl sezdiği sıklıkla görmezden gelinir.

Ferdin öz imajı sıklıkla özgüven olarak yansır.

Kendi görünümünüz çocuğunuzun görünümü de etkiliyor mu? İmajınızın pozitif mi yoksa negatif mi olduğunu düşünüyorsunuz? Kendinize şu sualleri mesele:
* Bedenim ya da şeklim hakkında sıklıkla yorumda bulunuyor muyum?
* Çok kısa, çok kilolu olduğumu ya da şeklimin başka bir birey gibi olmadığını sıklıkla dile getiriyor muyum?
* Kendimi kaç beden giydiğime göre suçluyor muyum?

Şayet bu suallere yanıtınız evet olduysa bedeniniz ve biçiminiz için kaygılan­mekte çok fazla zaman ve enerji tüketiyorsunuz. Bu tavırlar çocuğunuzun hareketlerine de nüfuz eder. Aralıksız negatif beden görünümünüz olduğu saplantısı özgüven üzerine eforlu bir tesir yaratır. Bunlar, değişik insanlarla ilişkilerinizi, kariye­rinizi ve aile yaşantınız da dahil olmak üzere hayatın değişik alanlarını da tesirler.

Kabullenen ve geliştiren olun
İnsanlar kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul etmeyi bilmeli. Olabildiklerinin en iyisi olmayı hedeflemeliler. Ailelerin, pozitif kıymetlere vurgu yapmaları, kendilerine karşı ayırımcılığı yasaklamaları ve etraflarındakilere nasıl göründüklerine göre değil “kim” olduklarına göre misal olmaları gerekir.

Böyle yaparak bu tutumu, gelecek kuşaklarla paylaşmayı bilecek ve daha iyi bir yaşam yaşayacaksınız.

Fazla kilolu çocukları olan anne babalar, çocuklarını uygun bir biçimde beslemelidirler. Çocukları kaç beden olurlarsa olsun, biçimleri nasıl olursa olsun, aileler sevgilerini ve dayanaklarını onlara göstermelidir. Evet, sıhhatli gıda alternatif­lerini kastetmek ve sıhhat için ne yapılabiliyorsa yapmak ehemmiyetlidir ancak çocuğunuzu olabileceğinin en iyisi olması için cesaretlendirmek daha ehemmiyetlidir. Herkes uzun ve ince değildir. Sadece daha minik vücutlara girebilmektense beğenilmeyi ve güvende olmayı sezmek çok daha ehemmiyetlidir. Pozitif tavır­larınızı çocuğunuza gösterin, bu sayede çocuğunuz daha iyi bir insan olacaktır.

Uygulayabileceğiniz iyi alışkanlıklar oluşturmak
Kendiniz ve aileniz için maksatlar tanımlayın. Lüzum dinlerseniz oturun ve hareket tasarıyı hazırlayın. Bazı kaidelerle başlayın. Bunları gelecek için alışkanlıklar haline dönüştürmeye çalışın. Kendinizi ne kadar iyi sezdiğinizi görünce afallaya­caksınız.

Kumpaslı öğün ve atıştırma zamanları tanımlayın
Kumpaslı yemek yiyen aileler daha sıhhatli beslenme eğilimindedir.

Her akşam tam aileyi yemek için bir araya getirmek güçtür, ancak haftada birkaç akşam bunu tasarlamak, aile fertlerinin buna uygun olarak kendi programlarını ayarlamalarını sağlar. Ayrıca yemeği cümbüşlü hale de getirir. Aile fertlerinin en hoşlandıkları yemekleri hazırlamalarına ve tasarılamalarına imkân tanıyın. Bu, bir şahsın üzerindeki yükü eksiltir ayrıca ailelere bağlantı kurmaları ve birbirleriyle olmaktan neşe almaları için fırsat sağlar.

Yeni yemek tarifleri arayın
Şayet yıllardır kullanmadığınız bir yemek tarifi dosyanız varsa onu atın ve yine başlayın. Tam ailenin hoşlanacağı tarifler arayın, alışveriş yaparken ve yemeği hazırlarken tam aileyi dahil edin. Gazetelere ve mecmualara bakın, dostlarınızla onların en hoşlandıkları yeni yemek tarifleri hakkında konuşun. Bunun sizin için de cümbüşlü olacağını farkına varabilirsiniz.

Aralıksız alışveriş listesi tutun ve her hafta alışveriş yapın
Lüzum dinlenen besinlerin listesini tutarak ve kumpaslı alışveriş yaparak gerektiği gibi tasarı yapmak, ailenin yiyecek stok vaziyetini öğrenmesini, süratli ve sıhhatli yemekler hazırlamasını, aç olmadığımız halde koku ve görünümüne imrendiğiniz “abur cubur”ların yemekten sakınmayı sağlar.

Aile fertlerini alınması gereken gıdaları oraya yazmaları için cesaretlendirin. Şayet elinizde lüzumlu şeyler varsa uzun zaman içinde yemeği hazırlamak çok daha basit ve daha az stresli olur.

Hafta sonunda aşırıdan yemek hazırlayın
Hafta sonunda zamanınız varken daha fazla yemek hazırlayın ve bunları daha meşgul olacağınız akşamlar için gizleyin. Telaşlı akşamlarda basitlikle sunabilme­niz için daha fazla ana yemek yapma ya da muzlu ekmek ya da yoğurt tatlıları gibi özel yemekler hazırlamak için aşırıdan zamanın avantajını kullanın.

Atıştırma gıdalarını yanınızda götürmek için hazırlayın
Atıştırma gıdalarını basitlikle taşınabilecek biçimde ve elinizin altında bulu­nabilecek porsiyonlarda hazırlayın. Şayet çocuğunuzu otomobille bir yerlere götürüp getiriyorsanız ya da mektep sonrası faaliyetlerde açlık hissi oluşuyorsa otomobilde ya da çantada atıştırmak için atıştırma gıdaları bulundurun.

Günün meseleli zamanını tanımlamak
Çocuğunuzun meseleli yemek zamanlarını tanımlayın ve seçenek aktiflikler bulmaya çalışın.

O zamanlarda, spor aktiflikleri ya da uzun televizyon izleme yerine yürüyüş yapma ya da mektepten sonra evvelden tasarlanmış ara öğünler hazırlamayı tasarlayın. Mektepten sonra atıştırmak isteyen çocuklar, sıklıkla ilk gördükleri yemeği seçerler. Masanın üze­rine taze meyve ya da bir kap patlamış darı koymak, kurabiye kavanozunu için-dekilerden daha sıhhatli bir atıştırma alternatifidir.

Aktifliklere zaman ayırın
Aktiflik zamanını, dans dersi ya da buluşma zamanınızı tasarılarmış gibi belir­leyin. Yemekten sonra 15 dakikalık ya da daha fazla yürüyüş yapmak gibi dinlenip uysallaşma zamanını desteklemek, hafiflemek ve tam aile ile bağlantı yolunun açılması için zaman verecektir.

Dışarıda yerken meblağlı olun
Muhtemelse konut dışında yediklerinize dikkat edin. Kendinizi dışarıda haftada iki ya da üç kereden fazla yemek yememekle hudutlandırmaya çalışın. Dışarıda yemek yemek, yüksek kalori alımını dayanaklar. Restoranlarda yemek seçimi yaparken meblağlı olun. Olası olduğunda fast foodlardan uzak durun. Dışarıda yediğiniz zaman, sıhhatli yemek alternatifleri sunan restoranları seçim edin.

Hiç kimse, özellikle de bir çocuk fazla kilolu olmayı seçmez.

Kendimiz iyi misaller oluşturarak gelişen ve beslenen gele­cek kuşaklarımız için ilk adımı atabiliriz. Çocuklarımızı sıhhatli gıdalarla besle­mek kadar onları desteklemek, beğenmek ve umursamak da ehemmiyetlidir. Bunu yaparak daha sıhhatli çocuklar yetiştirmek için iyi bir etraf yaratmış oluruz. Bu anlamlı gelmiyor mu?.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.