Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Fazla tükettiğinizde ölümcül olabilecek besinler

17.02.2021
195
Fazla tükettiğinizde ölümcül olabilecek besinler

Tükettiğiniz çoğu sağlıklı gıda var. Fakat daha fazlasının her zaman daha iyi olmadığını akılda yetişmek önemlidir. Bazı yiyecekler ölçülü olarak vücudunuz için iyi olabilir, ancak aşırı dozda tüketmek önemli şekilde zarar verebilir. Dinç besin olarak bildiğiniz ve tükettiğiniz gıdalar fazla fazla tükettiğinizde ortaya hiç istenmeyecek durumlar çıkrabilir. İşte dinç lakin çok pozitif yediğinizde size hasar verebilecek besinler.

Tarçın

Tarçın, değişik tıbbi özelliklere sahip, nefis ve yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Antioksidanların oranı yüksektir, hastalıklarla mücadele ettiği ve kan şekeri seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Tarçın, ayrıca yürek hastalığı, diyabet ve kanser riskinin azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir. Lakin tarçın, yüksek dozlarda zararlı olabilecek yüksek miktarlarda “kumarin” adı bahşedilen bir alaşım içerir.

Kumarin, beden ağırlığının kg’ı başına 0.1 mg jurnal olarak tolere edilebilir. Bu miktardan daha fazla harcamak karaciğer zehirlenmelerine neden olabilir.

Kahve

Kahve antioksidanlarla batmış şahane bir içecektir. Karaciğer hastalıkları ve müşteri 2 diyabet riskini eksilmek da dahil almak üzere çoğu sağlık durumu yararı ile ilişkilendirilmiştir. Sıradan kahvede etkin madde kafeindir, her fincan ortalama 80-120 mg içerir. Jurnal 400 mg alımın genelde güvenli olduğu düşünülmektedir. bununla beraber, günde 500-600 mg’dan fazla tüketmek zararlı olabilir. Bu, sinir sistemini bozarak uykusuzluk, çabuk sinirlenme, mide krampları, yürek çarpıntısı ve kas titremelerine niçin olabilir. Lakin bu emrindeki etkiler insanlar aralarında değişebilmektedir. Bazıları istedikleri kadar kahve içebilir, bazıları ise az miktarda kafein ile hastalık yaşayabilir.

Turpgil sebzeler

Turpgil sebzeler; brokoli, frenk lahanası, lahana, karnabahar gibi sebzeleri içeren bir yeşillik ailesidir. Bu sebzeler, kanser ve yürek hastalığı riskinin azalması gibi çoğu sağlık durumu yararıyla ilişkilendirilir. Bu nesil sebzeler insanların jurnal sebze alımının büyük bir bölümünü oluşturur. Keza değişik smoothielerde ve taze sebze sularında bulunan içerikler olarak fazla popüler hale gelmiştir.

bununla beraber, bu sebzelerdeki tiyosiyanatlar olarak adlandırılan bileşikler, vücudun iyotu emme kabiliyetini engelleyebilir. Bu, hipotiroidizm denilen bir duruma yol açabilir. Belirtiler arasında genişlemiş bir tiroid bezi, kilo alımı, kabızlık, kuru deri ve düşük enerji seviyeleri bulunur. Brokoli gibi sebzeler çok sağlıklı olmasına rağmen, smoothielere ya da meyve sularına yüksek miktarlarda ilave edilirse, bu bileşiklerin büyük miktarda alınmasına yol açar. Tiroid rahatsızlıkları olan kişiler bu sebzeleri fazla pozitif miktarda tüketmekten kaçınmalıdır.

Omega 3

Omega-3 yağ asitleri sağlığımız için fazla önemlidir. Vücuttaki iltihapla savaşırlar, beyin gelişiminde kayda değer rol oynarlar ve yürek hastalığı riskini azaltırlar. Besinlerin çoğu içerdiği omega-3 bakımından düşük olduğu için, takviyeler popülerlik kazanmaktadır. En yaygın takviyeleri, balık, balık karaciğeri ve alglerden üretilen omega-3 kapsülleridir.

bununla beraber fazla pozitif omega-3 zararlı olabilir. Alışılagelmiş doz günde 1-6 gram arasında değişmekle birlikte, dinç bireylerde günde 13-14 gram kadar alınması kan seyreltici etkisi yapabilir. Bu, bilhassa kanamaya yatkın veya kan seyreltici ilaçlar bölge kişiler için riskli olabilir. Hem, yüksek miktarda balık yağı alınması, A vitamini zehirlenmesine niçin olabilecek aşırı A vitamini alımına neden olabilir. Bu, çocuklar ve gebe kadınlar için özellikle uyarı edilmesi gereken bir durumdur.

Ton Balığı

Ton balığı, genelde çok dinç olduğu kabul edilen yağlı bir balıktır. İyi bir omega-3 kaynağıdır ve protein açısından çok yüksektir. bununla birlikte, ton balığı bununla birlikte “methylmercury” adı bahşedilen bir çevresel kirletici de içerebilir. Methylmercury, organik cıva olarak bilinir. Yüksek miktarlarda alındığında birçok olumsuz afiyet etkisine neden olabilecek nörolojik bir toksindir. Bunlara çocuklardaki gelişimsel gecikmeler, görme sorunları, odaklanma problemi ve işitme sorunları dahildir.

Büyük ton balıkları, vakit içinde dokularında biriktiği için daha fazla cıva içerir. Küçük ton balıkları daha az miktarda cıva içerir ve konserve edilme olasılığı daha yüksektir.

İnsanlar için organik cıva alımının üstteki limiti, ceset ağırlığının kilogramı başına 0.1 mikrogramdır. Bu, 25 kg’lık bir çocuğun her 19 günde bir 75 gr konserve ton balığı yiyebileceği anlamına gelir. Bundan daha fazlası önerilen üstteki sınırı aşacaktır. Çocuklara ve hamile kadınlara cıva taşıyan deniz ürünleri tüketimlerini haftada iki kereden artı yapmamaları önerilmektedir.

Omega-3 yağ asitleri bakımından varlıklı ve daha az cıva dahil etme olasılığı olan balık türleri de vardır. Bunlar; somon, uskumru, sardalya ve alabalık.

Karaciğer

Organlar hayvanların en besleyici kısımlarıdır ve karaciğer de en besleyici organdır. Demir, B12, A vitamini ve bakır gibi birçok esas besin maddesi bakımından fazla zengindir. Oysa 100 gramlık bir sığır karaciğeri, A vitamini için önerilen günlük miktarın altı katından ve bakırın 7 katından fazlasını içerir.

A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani vücudumuzda depolanır. böylece, fazlalık A vitamini zehirlenmesine niçin olabilir. A vitamini zehirlenmesi belirtileri görme sorunları, kemik ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.

Fazla fazla bakır alımı bakır zehirlenmesine niçin olabilir. Bu antioksidanların yok olmasına ve bağışıklığın zayıflamasına neden olabilir. Bu şart hem alzheimer hastalığı riskini artırabilir.

Karaciğer şahane dinç ve besleyici olmasına rağmen, her gün tüketilmesi önerilmemektedir. Haftada bir kere yemek yemek yeterli.

Özet Olarak

Bu listedeki yiyeceklerin hepsi şahane derecede sağlıklı. Fakat, bir şeyin ufak miktarlarda sağlıklı olması, büyük miktarların daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Besin söz konusu olduğunda, daha fazlası her zaman daha iyi değildir.

Sormak istediğiniz bütün soruları açıklama kısmına yazabilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.