Fikir biçiminizi değiştirin zayıflayın

Araştırmalara tarafından, son 15-20 yılda perhiz, en sık kullanılan kelimelerden lakin buna karşın cümbür cemaat şişmanlıyor. Artan alaka, içten sonucu edinmek için maalesef anlamsızlaşmış durumda. Çünkü tüketicide veri kirliliğiyle algıda sağırlık oluştu. Cümbür Cemaat fazla şey duyuyor ve biliyor fakat kimse uygulamıyor. Çünkü içi manâsız ve yersiz derecede herkes bu konuya karıştığı için insanların kafası allak bullak.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan; “Yükseklik uzunluğuna kadar önem oranını değerlendirdiğimizde obez olan bir bireyde, adi kiloda olan bir bireye kadar 300 kere daha pozitif şeker hastalığı gelişme riski, 350 kez daha artı hipertansiyon riski ve 110 kez daha pozitif kanser riski var” diyor. Hastalık riskinden egemen yaşam kalitesi ve konfor olarak baktığımızdaysa, fazla kilo, kişi üzerinde psikolojik etkilerin yanı sıra, çevresel faktörlerle birleşerek sosyal yaşamda koskocoman zorlama oluşturuyor.
Kolay ve anlaşılır çözümler
Her bireyin yaşı ve yaşam şekline tarafından realist ve kabul edilebilir kiloda olması, etkin bir yaşam sürmesi, manevi rahatlık yönünden kendini hoşnutluk ediyor olması (meditasyon teknikleri olabilir) kayda değer. Bu yüzden nitelikli yaşam için kişi kendini iyi tanımalı, bedenen ve ruhen beslenmeli çünkü bu farkındalığa ne kadar erken başlarsa uzun yaşamın sırrına da o kadar yaklaşmış olur. İşte bu noktada bireye ışık tutacak ve rahatlatacak çözümleri konuşmamız gerekiyor.
Akıl biçiminizi değiştirin
– Perhiz, kısa süreli bir yarış olarak değil uzun soluklu bir maraton olarak düşünülmeli.
– Diyette kusursuzluk beklentisi bireyde suçluluk hissi yaratır. Diyet listesi, elastik olmalı ve bireyle bu durum konuşulmalı.
– Kişi fazla duyguyu önemsemeli, ufak farkların bile uzun vadede iyi sonuçlar getireceğine ikna olmalı.
– Perhiz boyunca olabilecek her şey bireye evvelden anlatılmalı, kilo vermenin yavaşlaması hatta duraklamaya gireceğinin normal olduğu açıklanmalı ve bu durum, bir kriz gibi değil aşılması muhtemel bir koşul olarak izah edilmeli.
– Kilo verme amacı irdelenmeli, hedefin gerçekliği ve güçlülüğü tartışılmalı ve ortak bir karar verilmeli.
– Diyet gerçekleştirmek bir kamp gibi, kayıtlı bir süreyi yasaklar ve aç kalma duygularıyla devretmek yerine bir yaşam tarzı olarak konumlanmalı.
– Niyet yalnızca ‘rakamsal hedef’e varmak biçiminde belirlenirse maksat yakalandıktan sonra bilinçaltı diğer şekilde çalışmaya başlar.
– Birey eğer çok sıkı bir diyet programına maruz kalmış, sevdiği besinleri perhiz süresince hiç yiyememişse bu yeme özlemiyle baş edemeyebilir.
– Yüksek proteinli ve karbonhidratsız diyetlerde, vücut adale dokusu kayba uğradıysa metabolik hız yavaşlar ve kişi eski yeme düzenine döndüğünde fazla daha artı kilo alabilir.
– Kişi yaşam tarzı değişikliği ve yeni alışkanlıklar edinmek konusunda kendisine realist ve anlayışlı davranmazsa, verilen her bir kilo, diyeti bırakınca geri kazanç. Değişim kolay değildir, bunu kabul edip sabırla ileri gitmek gerekir.
Gıda uzmanınıza bu soruları sorun
– Kilo verme boyunca nasıl zorluklarla karşılaşabilirim?
– Benim için en dinç kilo hedefi nedir?
– En yerinde kiloda olmam ve yeni gıda modeline alışmam için öngördüğünüz süre nedir?
– Yeme alışkanlıklarını değiştirmek kolay mı? Bana nasıl yardım vereceksiniz?
– Kilo verdikten sonra hayatıma nasıl devam edeceğim?
Henüz yorum yapılmamış.