Fotofobi olabilirsiniz

Op. Dr. Özgürlük Gözpınar, “Fotofobi bir göz hastalığı olmamakla birlikte ayrıca göz hem de göz dışı durumlardan kaynaklanabilir. Favori alerji, tahriş, iltihaplanma, göz kuruluğu ve bir takım sistemik alınan ilaçlar fotofobiye neden olabilir.” diyor.
Migrenin habercisi olabilir
Işık hassasiyetinde en iyi tedavi yöntemi, neden olan kaynağın bulunmasıdır. Fotofobi migren sanki hastalıkların da ön belirtisi olabilir. Tetikleyici faktör tedavi edildikten sonradan fotofobi çoğu durumda kaybolabilir. Işık hassasiyeti olan kişiler, güneş ışığından ve öteki sert ışık kaynaklarından uzakta durmalıdır. Geniş kenarlı şapka ve UV korumalı güneş gözlüğü kullanmalıdır.
Fotokromik (ışıkla renk değiştiren) camlar güneş hassasiyeti için bir çözüm olabilir. Bu camlar dışarıya otomatik olarak koyulaşır ve güneşin UV ışınlarını %100 bloke eder. Parlak güneş ışınları için polarize camlar tercih edilmelidir. Polarize camlar kayıtlı ihtiyaçlara karşın geliştirilmiş özel güneş camlarıdır. Polarize camların en kayda değer özelliği; farklı açılardan yansıyan ışıkların gözlerde parlama ve kamaşma etkisini azaltmasıdır. Parlamaya neden olan su, kum, kar ve yoldaki yansımalara ve öteki yansıtıcı yüzeylere karşı ekstra koruma sağlar.
Güneşe aleyhinde polarize camlar kullanılmalı
Gözleri ışığa karşısında alıngan olan kişiler göz sağlıkları için daha itinalı davranmalıdır. Belirgin gün ışığından, ışık yansımalarının yoğun olduğu karlı bölgelerden, deniz kenarlarından kaçınmalı ve güneş gözlüğü kullanmalıdır. Özellikle göz bozukluğu olan kişiler güneş gözlüğü kullanımına daha da itina göstermelidir.
Polarize mercekler, gözleri UV ışınlarına aleyhinde koruyor ve su gibi çok yansıma yapan yüzeylerin neden olduğu göz kamaşmasını engelliyor. Özellikle fotofobi hassasiyeti olan kişiler için %100 UV koruma sağlıyor. Kullanıcılar yüksek ölçüde zenginleştirilmiş kontrast ve renk sağlayan camlar bir uçtan bir uca, ekstra net bakış elde ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.