Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Gebe, yaşlı ve veganların iyot tüketmesi durum

17.02.2021
228
Gebe, yaşlı ve veganların iyot tüketmesi durum

İyotun, tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarının üretimi için, özel öneme sahip esansiyel bir eser element olduğu tanımıyla başlayan Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ahali Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Necmi Namal, “Esansiyel, vücutta üretilemeyen, dışarıdan alınması gereken anlamı taşır. Vücuda yeterince iyot alınmazsa, tiroid bezi bu hormonları üretemez. Oysa bu hormonlar, enerji metabolizmamız, yürek ritmimiz, kan basıncımız, hatta kendimizi iyi hissetmemiz bakımından önemlidir. Kendimizi fit hissetmek için, spor yapanların performansı için, bebeklerin önlenebilir zeka geriliğini engelleyerek sağlıkla dünyaya gelmeleri için, okula dışarı giden çocukların iyi öğrenebilmeleri için önemli bir eser elementtir. Günümüzde dünya nüfusunun üçte biri, iyot yetersizliğine yan bozukluklar için risk altındadır. ” dedi.

Gebe ve yaşlıların dikkat etmesi gerekiyor

İyotun, hamilelik sürecinde özel bir önem taşıdığını belirten Dr. Namal, ”İyot eksikliği, düşük veya erken doğum, ölü doğum riskini artırır. bu nedenle, hamile kadınların iyot içeren gıdaları daha çok tüketmesi gerekmektedir. Dünya Afiyet Örgütü (WHO), günlük 150 mikrogram altında iyot alımını eksik bulmaktadır. Yetişkin bireylerin 200, çocukların 100-200, gebelik ve emzirme dönemindekilerin 230-260, yaşlıların 180 mikrogram iyot almaları tavsiye edilmektedir. Sigara dumanındaki tiyosiyanat, anne sütü ile iyotun taşınmasını engellediği için anne sütündeki iyotu azalttığından, hamilelik ve emzirme döneminde sigaranın bırakılması önemlidir. Gelişen yaşla çoğu insanda enerji masraf azalır, ama vitamin, mineral ve eser elementlere ihtiyaç benzer kalır. Bu yüzden yaşlılarda da beslenme yetersizliği ve bu çerçevede iyot eksikliği olmaması için uyarı etmelidir.”

Veganlar da tehlike grubu içerisinde

Dr. Necmi Namal, gençlerin de iyot ihtiyacını karşılamayacak şekilde beslendiğine dikkat çekerek, ”Gençler; fast food, atıştırmalıklar, süt yerine diğer sağlığa zararlı içecekler tüketiyorlar. Bilhassa genç kızlar, kilo devretmek ya da ince kalabilmek adına balık ve inek sütü gibi gıdalardan uzakta duruyorlar. Süt Şekeri ve glutene sağduyu olanlar ya da balık, et, süt tüketmeyen veganlar da benzer şekilde iyot ihtiyacını karşılamadığından tehlike grubu içerisinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.

İyot eksikliğinin giderilmesi nedeniyle, iyotlu tuz tüketilmesini öneren Namal, ”5 gram iyotlu tuz, 100 mikrogram iyot içerir. İyotlu tuzlu, içindeki iyot miktarını gözetmek nedeniyle koyu renkli kavanozlarda, serin yerde, ışık ve güneş ışığından uzaktan muhafaza edilmeli, yemeklere pişirme ardından eklenmelidir.” diye konuştu.

Hafta 1-2 kere deniz ürünü tüketin

Insanlar Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, iyotun beslendiğimiz yiyecek maddelerinde yeterince bulunmadığına, sebze ve meyve tüketimi ile jurnal gereksinimin yalnızca üçte ikisinin karşılandığına uyarı çekerek, ”Her gün yeterince süt ve süt ürünleri harcamak, bazen et yemek yemek, iyot gereksinimini karşılamada önemli kaynaklardır. Vejetaryen ve veganlar, iyot eksikliğine özellikle dikkat etmelidir. Deniz suyundaki iyot nedeni ile denizden tutulmuş balık ve deniz mahsulleri, midye ve yosunlar iyot yönünden zengindir. bu nedenle, haftada bir veya iki kere deniz balıklarının sofraya getirilmesi yararlıdır.” bilgisini paylaştı.

Fazlası da zarar

İyotun eksikliği gibi fazlalığının da sağlık durumu açısından zararlı olduğunu andıran Namal, ”böylece, kontrollü şekilde kullanılmalıdır. Bazı tiroid hastalarının, mesela Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuzlu kullanmaları sakıncalıdır. Bu tür hastaların iyotsuz sofra tuzu tüketmesi gerekir.” uyarısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.