Gerçek bal nasıl anlaşılabilir
Tarih boyunca doğal ilaç olarak kullanılan bal, raf ömrü en uzun gıdalar aralarında ilk sırada yer alıyor. Bozulmadan yüzlerce sene muhafaza edilebilen bal, kendisini koruyabilmek için şekerlenerek, sertleşiyor. Millet arasındaki, şekerlenen balın sahte olduğu veya bozulduğuna yönelik inanışlar ise gerçeği yansıtmıyor. Şekerlenen balı eski haline getirmek için tek yöntemin, 45 dereceyi geçmemek şartıyla, balı benmari usulü eritmek olduğu belirtiliyor.
Tarih her tarafında doğal ilaç olarak kullanılan, antik çağdan bu yandan kadınların yüz maskesi yapmak için alımlılık reçetelerine eklediği bal, raf ömrü en uzun gıdaların başında yer alıyor. Bal, nem ve güneş ışığı gibi çeşitli dış etkilere maruz kalmadığı sürece, bozulmadan yüzlerce sene saklanabiliyor. Arıların topladığı çiçeğe tarafından balın dekstroz ve früktoz oranı değişiyor, glikoz oranı yüksek olan bal daha erken şekerleniyor. Yüzyıllarca bozulmadan saklanabilen bal, kendisini koruyabilmek için birkaç ay içinde şekerleniyor.
Balın şekerlenmesinin doğal bir durum olduğunu ve balın kendisini koruyabilmek için bir sene içinde kristalize olabildiğini söyleyen Honeyci’nin kurucusu ve 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, benmari usulü eritilerek eski haline getirilebilen balın, kaynatılmamasına dikkatli olmak gerektiğinin altını çizdi.
Sahte bal şekerlenmez
Hakiki balın kristalize olduğunu ancak donan her balın hakiki olmadığını vurgulayan Ahmet Bağran Aksoy, “Gerçek çiçek balı tez donar. Oysa dekstroz şurubu ve esans eklenerek bal adı aşağı satılan sahte ballar kristalize olmaz. Bal, binlerce yıl bozulmadan kalabilmek için kendisini korumaya alır ve bu nedenle kristalleşir. Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Bilhassa Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı epeyce yaygın.” dedi.
Termometreyle sıcaklık teftiş edilmeli
Şekerlenen balın ısıtılırken, yüksek sıcaklığa maruz kalmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Aksoy, “Balı eski haline getirmek için tek yöntem benmari usulü eritmektir. Oysa bal, kaynamadan, yavaş ve fazla özenli bir şekilde ısıtılmalıdır. Eğer bal, aniden yüksek sıcaklığa maruz kalarak, kaynarsa; aromasını, enzimlerini ve besleyici değerlerini kaybeder. Isıtma mutlaka gerekiyorsa, balın ısısının 45 derecenin üstüne çıkmaması için termometre ile sıcaklık denetleme edilmeli. Isıttığınız balı uzun zaman sıcak yakalamak doğru değil. böylece her yerde kavanozlara koymadan önce balın hızlı bir şekilde soğutulması gerekir” ifadelerini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.