Göğüs Dikleştirme Mastopeksi Estetiği
MEME DİKLEŞTİRME MASTOPEKSİ
Mastopeksi, sarkık memeleri dikleştirilerek estetik görünüme kavuşturmak için yapılan cerrahi operasyondur.
Meme dikleştirme işlemi kimlere yapılır,
Meme dikleştirme işlemleri,memelerinde sarkıklık paydan doğum yapmış ya da yapmamış tüm bayanlara uygulanabilir.
Aynanın karşısına geçerek meme ucunuz ve meme altı çizginizi değerlendirerek memelerinizde sarkıklık olup-olmadığını anlayabilirsiniz.Meme ucu meme altı çizgisinin üzerinde ve meme altındaki dokuda sarkıklık olmaması istenen ideal durumdur.Meme pitozu dediğimiz memenin sarkıklık gidişatı genellikle dört grupta; hafif-orta-ağır ve palavracı pitoz olarak sınıflandırılır.Meme başı,meme altı çizgisinin hizasında ya da 1 cm kadar altında ise hafif;meme altı çizgisinden 1-3 cm kadar altta ise orta,3 cm’den daha altta yerleşmişse ağır pitoz gidişatı vardır.Palavracı pitoz ise;meme başı sıradan meme altı çizgisinin üzerinde yerleşmiş ancak memenin tabanı sarkmış olarak görülür.
Memeler yapısal olarak bir neden olmadan sarkık olabileceği gibi,kilo alıp-verme,doğum yapıp emzirme,yaşa bağlı olarak yerçekiminin tesiriyle de zaman içinde sarkabilir.
Memelerin sarkması için her zaman büyük olması gerekmez.Doğum sonrası memelerin gelişip-küçülmesindeki gibi meme cildindeki aşırılığa bağlı sarkıklık görülebileceği gibi,kilo vermelerden sonrada ve gevşek dokulu şahıslarda yerçekimine bağlı olarak ufak memelerde de sarkma görülebilir.
Meme dikleştirme işlemi zamanı,
Harekât yaşı en erken olarak;memelerin olgunlaşmasının bitirildiği 18 yaş olup;üst hudut bireyin genel sıhhat yapısı elverdiği miktarda yükselebilir.Erken yaşlarda estetik endişeler ön tasarıda iken,ileri yaşlarda sarkık memelerin yarattığı kasvetlerin giderilmesi öncelikli olur.
Meme operasyonlarından evvel; 40 yaş altı hastalarada meme ultrosonu,40 yaş üzeri hastalarda mammografi muayeneleri istenmelidir.Bu muayenelerin ileride meme taramalarında takip emeli içinde saklanması bereketli olacaktır.
Memeler yağ ve meme dokusundan alana geldikleri için,meme büyüklüğünde bireyin kilosu ehemmiyetlidir.Kilo aşırılığında memelerdeki yağ kitlesinin çoğalmasına bağlı sihrime görülürken,kilo vermeye bağlı da memeler bir ölçü küçülür.Operasyon olacak bireyin,ideal kiloda ya da ideal kiloya yakın olmasıda büyük oranda yağ dokusudan oluşmuş meme biçiminin korunması açısından ehemmiyetlidir.
Operasyonda kullanılan teknikler süt vermeye izin verse de,operasyon sonrası süt verememe ihtimali her zaman vardır.Hamilelik ve süt verme yarıyıllarında kilo çoğalışına ve memelerin sütle dolmasına bağlı olarak memeler bu yarıyıllarda gelişip sonrasında küçülecekleri için de sonrasında bir ölçü sarkma tekerrür oluşabilir.Bu gidişatlarda bazen ufak revizyonlarla meme ilk operasyon sonrası haline geri döndürülmeye çalışılabilir ki ,zaman içinde yerçekiminin tesiri ile kesinlikle memelerde sarkma olacaktır.
Operasyon teknikleri,
Mastopeksi operasyonundan sonra genellikle meme ucunda ve altına doğru düz olarak uzanan lolipop şekeri biçimine operasyon izi oluşacaktır.Bazı tekniklerde de iz yalnızca meme başında hudutlu kalabilmektedir.Meme ucundaki iz bir problem yaşanmadığı sürece vasati bir-iki senede bilinmez denecek kadar,memenin altındaki izler ise büyük oranda silinecektir.
Memelerin büyüklüğü,sarkıklık derecesi,bireyin iz mevzusundaki hassasiyeti operasyon tekniğini tanımlamada ehemmiyetlidir.
Memeler büyük ve sarkık ise mastopeksi operasyonu sırasında bir ölçüde meme dokusu çıkarılması gerekecek ve memedeki iz;meme ucundan başlayıp meme altına uzanan 4-5 cm’lik düz çizgi biçiminde lolipop şekeri stilinde olacaktır.Meme dokusu yeterli olmayıp meme cildinde aşırılık varsa,meme ucundan girilerek adale altına ya da adale üzerine takma yerleştirilecektir ki,iz yalnızca meme ucunda hudutlu kalabileceği gibi,meme altına doğruda biçiminde de inebilir.
Operasyonda maksat;memelerdeki sarkıklığı gidermek, meme ve meme uçlarını ideal büyüklüğe kavuşturuken simetrilerini de sağlamaktır.
Operasyon süresi ve anestezi cinsi,
Operasyon süresi vasati 2-2,5 saattir.
Operasyon;genel ya da sedasyon anestezisi ile yapılabilir.
Operasyon sonrası sızı, hafiftir ve kolay sızı kesicilerle giderilir.
Operasyondan sonraki saatler ve sağlık kurumunda kalış süresi,
Operasyondan sonra takribî 4-6 saatlik yatak istirahatinden sonra,yiyip-içmeye başlıyor ve ayağa kalkıp yürüyebiliyorsunuz.Bir gün sağlık kurumunda kalıp,ertesi günde pansumanın yenilenmesi ile konuta dönebiliyorsunuz.
İyileşme süreci,
Operasyon sonrası iyileşme genellikle süratli oluyor.İlk pansumanınız sağlık kurumundan çıkmadan yapılıp özel operasyon sonrası sütyeniniz giydirilmiş olarak konuta dönüyor, vasati 48 saat sonraki görüşmeye kadar dinleniyorsunuz.Bu görüşmenin ardından günlük yaşama geçişiniz ve iyileşmeniz kısa zamanda bitiriliyor.
Operasyondan takribî 5 gün sonra sıradan yaşama geri döner,yolculuk yapabilir ve işinize başlayabilirsiniz.
7.-10.günlerde yürüyüş biçiminde sizi fazla yormayacak etkinlikler yapmanızda fayda vardır.Tempolu egzersizlere başlama vasati 4.hafta olmalıdır.
Meme biçiminin bütün olarak oturması ve operasyon izlerin rahatlaması vasati 6.ayda olacaktır.
Operasyonun karmaşıklıkları nelerdir,
Operasyon sonrası;kanama,operasyon bölgesinde kan ve serum birikmesi,enfeksiyon büyümesi gibi istenmeyen tehlikeler tüm cerrahi operasyonlar gibi bu harekât içinde olasıdır.Operasyon sonrası kanamanın durdurulması,hematomun kan birikmesi boşaltılması ameliyatane civarında tekerrür müdahale edilmesini gerektirir.
Meme ucunda ve meme cildinde dolaşım bozukluğuna bağlı renk başkalaşımı oluşabilir.Bu gidişatlarda problem ilerlerse o bölgenin çıkarılıp arınılması gerekir.
Meme ucundaki his duygusunda kayıp,süt verememe ihtimali nadide de olsa vardır.
Memelerde ve meme uçlarında asimetri, yeteri kadar sarkıklığının giderilmemiş olmasıda karmaşıklıklardandır ki, düzenlenme kaderi için memelerin iyileşmesi beklenmelidir.
Bireyin yara iyileşmesine verdiği tepkine bağlı olarak, dikiş hatlarında şişkinlik ve kızarıklık oluşabilir
.
Henüz yorum yapılmamış.