Göz Altı Morlukları Rehabilitasyonu
Bedenimizdeki en ince cilt, göz kapaklarındadır. Bu sebeple ihtiyarlamanın tesirleri ilk olarak göz kapaklarında görülür. Ten hafiflemesi ve cilt aşırılığı, hem üst, hem de alt göz kapağında keskindir ve yağ aşırılıkları, alt göz kapağında daha fazla olmak üzere; dışarı doğru torbalanma stilinde şişlik olarak kendini gösterir. Tüm bu farklılıklar yüzde dramatik, yaşlı ve bitkin bir görünüm oluşturur. Üst göz kapağındaki ten aşırılığı bazen o kadar sarkmaya neden olur ki; görme alanını dahi daraltır.
Göz çevreyi teni, bizim hayat tarzımızı, nasıl beslendiğimizi, kısacası kendimize itina gösterip göstermediğimizi ortaya çıkarır. Perhiz, hayat tarzı, stres, güneş, içki ve sigara kullanımı göz çevresindeki ihtiyarlama sürecini süratlendirir. Özellikle bol su içmek, bol sebze ve meyve yemek, sigara ve içki kullanımına son vermek güneşten korunmak bu süreci geciktirir.
Göz altı morlukları
Gün boyu göz etrafınızda yer alan, sizi yaşlı, bitkin, yorgun gösteren, kaygı veren ve giderilmesi efor olan göz altı morlukları; bir çok şahısta değişik derecelerde bulunur..Nezaret teni, bedenin en ince teni olduğu için, ten altındaki kılcal damarlarda gezen kan; tenin koyu görünmesine neden olabilir. Siyah milleteler, göz çukurlarındaki kılcal damarların içinde yer alan hemoglobinin oksidasyonuna bağlıdır. Başka bir deyişle göz çukurundaki kılcal damarlar, kanı ara dokulara sızdırarak oksijene maruz kalmasına hemoglobin degradasyonuna yol açarlar. Bu sızıntıyla alana gelen oksidasyon göz etrafının mor, hatta siyah renge bürünmesine neden olur. Ancak bazı insanlarda bu vakanın daha sık görülmesinin bir ekip sebepleri vardır. Kalıtım, alerjik yapı, sinüzit, kemik yapısına bağlı olarak gözün derinde yer alması, kansızlık anemi, güneş zararı, yaş, damarlarda genişlemeye neden olan ilaç alımı, su kaybı, uykusuzluk göz altı morluklarına neden olur..
Göz altı morluklarının rehabilitasyonu:
Göz altı morlukları ile savaşmak için, nezaret morluklarını eksiltici kozmetikler, uygun makyaj malzemeleri ile kombine edilmeli; iyi beslenilmeli; güneşten korunmalı; bol su içimine dikkat edilmeli ve iyi yatılmalıdır..
Rehabilitasyonda tesiri olan öteki uygulamalar:
Gece uyumadan evvel göz altlarına uygulanan K vitamini kapsayan göz altı kozmetiklerinin kullanımı; damar içinde alyuvar sınan kan hücrelerinin damar dışına çıkmasına mani olarak bereketli olur.Göz kapakları sarih iken, üst kapağı kapamadan ve kaş çatmadan yalnızca alt göz kapağını sıkma hareketi, kan dolaşımını tertip ederek tesirli olur. Çift yastık ile ve sırt üstü yatılmalıdır. Uzun süreli kullanım için “tretinoin” kapsayan kremler seyrek aralıklarla, dikkatli ve süreğen biçimde göz kapaklarına kullanılabilir, ama tahriş edici yan tesirler görülebilir. Uzun süreli uygulamalarda; lipozomlu güneşten gözeticiler ve UV süzücü güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Göz çevresindeki yağ birikimleri
Ksantelezma sınan, sarımsı renkteki düz veya tenden hafif şişkin yaradılışlar, alt veya üst göz kapağında görülebilirler. Ksantalezması olan bireylerin % 20 ’sinde kandaki yağlardan trigliserit ve kolesterol yüksektir. Bazen ailesel olarak da görülür. Ksantelezmalar cerrahi bir harekâtla çıkartılabilecekleri gibi, lazer ve bazı kimyevilerle de rehabilitasyon edilebilirler. Rehabilitasyon sonrası tekerrür edebilirler. Rehabilitasyondan evvel öncelikle kandaki kollestero ve trigliserit yüksekliği hakimiyet edilmelidir.
Göz buruşuklukları Kaz ayağı buruşuklukları Bu çizgiler gözün dış kenarında görülen ince mimik çizgilerdir.Güneş,stres, hava lekeliliği, içki ve sigara kullanımı gibi dış, cilt kuruluğu gibi manevi etmenler, göz çevreyi kırışıklıklarını çoğaldırır. Göz çevresindeki ten daha az yağ bezi kapsadığından, daha ivedi kurur ve buruşukluklar ortya çıkar. Özellikle tek güzergaha uzanarak yatmak göz çevresinde tek taraflı buruşukluklara neden olabilir. Ayrıca kırşıklığın ortaya çıkma yaşını ve şiddetini genetik etkenler de tanımlar.
Bazı ince buruşukluklar, göz bakımı için özel üretilen mahsullerden fayda görebilirken; derin buruşukluklar Botox veya plastik cerrahi rehabilitasyon gerektirirken,
Göz altı torbaları
İhtiyarlama ile beraber göz altında torbalanmalar oluşmaya başlar. İhtiyarlama ile beraber göz kapaklarına desteklediyen adaleler cılızlar. Sıradanda göz çevresindeki yağ dokusu gözü dayanaklarken, ihtiyarlama ile beraber; alt göz kapağında doğru ilerlediğinde, göz altında şişmeye neden olur. Göz altında biriken su da göz altı torbalanmasına neden olabilir. Genellikle bu mesele kozmetik bir problem oluştururken; seyrek de ehemmiyetli bir hastalığın bulgusu olabilir.
Göz altı torbalanmaları, hafif şişlik biçiminde olabilecekleri gibi, torbalanma ve sarkma biçiminde görülebilir ve göz altı morlukları ile bir arada bulunabilir.Bazı böbrek ve tiroid hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerji gözkapağı şişliğine neden olabilir..
Altta sıralanan nedenler de göz altı şişliklerini çoğaldırırlar:.
Havanın ısınması ve nemin çoğalması gibi hava gidişatı farklılıkları, hormon seviyeleri ve fazla tuz harcanması gibi bedende su birikmesine neden olan vaziyetler Sırt üstü uyumak Az yatmak Özellikle şişlik ve kızarıklığın beraber olduğu alerjik vaziyetler Genetik
Göz altı şişliklerinin rehabilitasyonu:
Hafif şişliğin olduğu gidişatlarda bir kaç dakika soğuk kompres yapmak, buzlu suyun içinde suratı birkaç dak. bekletmek veya soğuk patates, salatalığı 10 dakika uygulanmak yararlıdır.Yüksek yastık ile yeterli zaman ve özellikle de gece yatmak yararlıdır.Eğer alerji mevcut ise, hekimden takviye alarak muhtemel casuslardan uzak durmak yararlıdır. Misalin saç boyaları, şampuan, sabun ve kozmetik kullanımında dikkat edilmelidir. Alerji veya sinüzit problemi var ise, hekime müracaat etilmelidir.
Özellikle K vitamini, retinollü kozmetik kremler şişliğin eksiltilmesine fayda eder. Kullanılan kremler aynı zamanda ıslama sağlar, göz altı morluklarını ve ihtiyarlama bulgularını azaltır.Bu kremlerin tesirli olması için kumpaslı ve uzun zaman kullanılması ve erken yaşta başlanması gerekir. DMAE, antioksidan, vitamin, alfalipoik asit, peptid ve coenzim Q kullanımı da yararlıdır.
Bu temkinlerin yetmediği gidişatlarda rehabilitasyon uygulanır. Teni lazer veya kimyevi peeling ile cetmek tende gerilmeye neden olarak şişliği eksiltirken; renk bozukluğu da düzelir.
Blefaroplasti ihtiyarlamayla beraber göz kapaklarında kendini gösteren bu istenmeyen vaziyetleri düzenleyen bir operasyondur. Küçük bir cerrahi teşebbüs olmasına karşın suratın genel görüntüsünde etkileyici farklılıklar ortaya çıkarır.
Operasyon yerel anesteziyle yapılır. 20-40 dakika kadar sürer, fazla olan ten ve yağ dokusu çıkarılır ve estetik dikişle kapatılır.Operasyon sonrası 4 gün kadar morluk olabilir. Harekâttan 2 gün sonra banyo yapabilir, 3.günde makyaj yaparak morluklar kapatılabilir 5. gün dikişler alınır.İzler çok iyi saklandığı ve göz kapağı cildinin çok ince olması sayesinde fark edilir bir iz kalmaz. Hasta operasyon sonrası hemen evine döner.
Blefaroplasti, göz altı torbalarından başka, üst göz kapağı şişliği, düşüncesi dahi yasaklayabilen, üst göz kapağı sarkması ve düşüklüğü, alt göz kapağı teninin aşırılığı gibi gidişatların rehabilitasyonunda da kullanılır.
Henüz yorum yapılmamış.