Gribe karşı alınması gereken önlemler
Kış mevsiminin yaşandığı şu günlerde havaların soğumasıyla birlikte öncelikle grip salgını almak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının sıklığında da çoğaltma görülüyor. Bu hastalıklardan korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına uyarı etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için tatmin edici ve dengeli gıda de oldukça önemli yer tutuyor. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, grip salgınına aleyhinde alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
Grip, ‘İnfluenza’ adı verilen virüslerin neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Üstteki solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp, sistemik bir hastalığa dönüşür. Belirtileri; yüksek alev, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, öksürük, boğaz ağrısı, iştahsızlıktır.
Hava değişimiyle birlikte ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan grip, altta yatan bir hastalığı olmayanlarda genelde iyi huylu seyrediyor. Ama risk grubunda komplikasyonlara niçin olup, fazla seyrek de olsa ölüme varan sonuçlara niçin olabilir.
Bebekler ve yaşlılar risk altında
En fazla yenidoğan ve süt çocuğu (0-2 yaş) ile 65 yaş üstü grupta risk artmaktadır. Grip, insandan insana öksürük, hapşırık gibi virüsün havaya saçılması ve bunun yakın mesafedeki kişiler göre solunum yolu ile alınması ile bulaşır. Keza, rahatsızlık virüsü taşıyan maddelerin yıkanmamış eller vasıtasıyla kişiden kişiye ”eller” ve bunun bağlantı ettiği materyallerle bağlantı yolu ile taşınması şeklinde geçer. Kapalı ve kalabalık ortamlar, toplu taşıma araçları, iyi havalandırılmayan işyerleri, sınıflar, askeri koğuş, cezaevleri, bakımevleri gibi ortamlar tehlikeli alanlardır.
Antibiyotikler zararlı olabilir
Grip, özel bir çare olmasa bile kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, risk gruplarında ciddi seyredebileceğinden doktora başvurulması gereken, bazı yardım ilaçlarla şikâyetleri azaltmaya ya da gidermeye karşın çare alınması gereken bir hastalıktır. Grip, viral bir rahatsızlık olduğu için antibiyotikler tedavide etkili değildir. Antibiyotik kullanımı avantaj sağlamayacağı gibi zarar da verebilir. Tehlike grubunda ise hastalık süresini kısaltıp, komplikasyonları önlediği tanıdık ”Antiviral” ilaçlar hekim önerisi ile kullanılmalıdır.
Grip aşısı ihtimali azaltır
Grip aşısı yaklaşık %80 oranında etkene karşısında koruyuculuk sağlar ve her sene tekrarlanmalıdır. Aşı yapılmasına rağmen yine de hastalığa yakalanabiliriz, ama keza bu olasılığı azaltmış oluruz, ayrıca de gribin daha hafif seyirli olması sağlanmış olur. Aşı, özellikle risk grubundaki kişilere, afiyet çalışanlarına, bakımevi, bakımevinde yaşayanlar ve buralarda çalışanlara, grip hastalığını ağır geçirenlere önerilmektedir.
Kar virüsü öldürmüyor
Karın havadaki virüsleri öldürdüğüne dair toplumun bir kesimindeki inanış gerçeği yansıtmıyor. İnfluenza bütün hava koşullarında varlığını sürdürülebilir. Virüslerin soğukta sadece dağılma hızı azalır, vücuduna girdiğinde ise gövde ısısıyla aktive olur ve hızlı biçimde çoğalmaya başlar. böylece uzun süreli kar yağışlarının arkasında da tedbiri elden bırakmamak gerekir.
C vitamini gribe karşı tatmin edici yok
C vitamininin gribe aleyhinde yardımcı olduğu sonucuna sınırlı çalışmada ulaşılmış. C vitamininin yaklaşık olarak doğaüstü şekilde yardımcı olduğu yönünde söylenenler ne yazık fakat bilimsel bir veriye dayanmıyor. “Bol C vitamini alırsanız grip olmazsınız” ya da “bol C vitamini alırsanız grip geçer” gibi bir bilimsel realite yok.
Domuz gribi ve kuş gribi paniğine lüzum değil
Geçtiğimiz yıllarda kuş gribi, domuz gribi salgınları sebebiyle birçok kavga, acele ve panik yaşandı. Şu anki yaygın gribi domuz gribi veya kuş gribi olarak adlandırmak içten olmaz, Influenza A virüsü ile karşısında karşıyayız. Ama Influenza A virüsü içinde domuz gribi, kuş gribi ihtimallerini barındırdığını göz ardı etmemek gerekir.
Almanız gereken önlemler
Mutlaka kişisel korunma önlemleri alınmalıdır. Ilk Kez hasta olduğu tanıdık kişilere 1.5 metreden daha artı yaklaşmamak öncelikli önlemlerden biridir. Sadece hasta bakımına muavin olan kişiler ve sağlık durumu personeli için ağız ve burunu da kapatan yerinde basit maskeler göstermek yararlı. Hastanın çevresi ve kullandığı eşyalara temas durumlarında mutlaka ellerin sabunlu su ile yıkanması en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Hasta odaları havalandırılmalı ve çevresinin temizliği yapılmalıdır. Bilhassa kullandığı kağıt paçavra ve peçete gibi eşyalar uygun bir şekilde toplanıp çöpe atılmalı ortalıkta bırakılmamalıdır.
Sağlam şahısların kendisini koruduğu kadar hastalar da hastalığı bulaştırmamak için bireysel önlemler almalıdır. Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını ve burunlarını kapatabilecek şekilde kağıt peçete, paçavra kullanabilirler veya kollarını dirsek hizasından ağız ve burnu kapatacak şekilde tutarak damlacıkların çevreye yayılmasını önleyebilirler. Kendileri sık sık el yıkayarak veya dezenfektan kullanarak çevreyi bulaştırmamaya itina gösterebilirler. Damlacıklarla kirlenen atıklarını yerinde biçimde çöpe atarak çevrelerini koruyabilirler.
Henüz yorum yapılmamış.