Günde kaç litre su içilmeli
Her gün içilecek en yerinde su miktarı laf konusu olduğunda, herkesin bambaşka bir görüşü var. 6-8 bardak, iki litre ya da daha mı pozitif? Suyun yanı sıra öteki sıvılar da sayılır mı? Vücudun susuz kalmasının işaretleri nelerdir?
Vücudunuzun üçte ikisinden fazlasının su olduğunu düşündüğünüzde, su tüketiminin ne kadar önemli olduğu açıktır. Sindirim, kalp ve dolaşım, beyin, gövde sıcaklığı kontrolü gibi yaşamsal fonskiyonlar için su gereklidir. Su, hiç kuşkusuz, insan vücudunun en kayda değer bileşenidir.
Faydaları
Zihinsel performans: Susamış kalmak takâtsizlik ve baş ağrılarına sebep olarak zihinsel performansınızı etkiler. Bu su kaybı belirtileri sıradan bir gün boyunca kolayca ortaya çıkabilir. Bu da sıklıkla su içmenin sağlığınız için ne değin önemli olduğunu göstermektedir.
Ruh hali: Susamış kalmak bununla beraber ruh halimizi ve zihinsel refahımızı da etkileyebilir. Enerji seviyeleri, bilişsel yetenekler ve duygular etkilenebilir.
Bedensel performans: Bilhassa çalışma yapılacağı vakit vücudun susamış olması halinde maddesel performansın ne değin düştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Fakat fiziksel performansı yalnızca susuzluk yok, iklim ve sağlamlık gibi faktörler de önemli bir rol oynamaktadır.
Su kaybı belirtileri nelerdir
Koyu renkli idrar, uyuşma, baş dönmesi, ağız kuruluğu ve dudak kuruluğu susamış kalmanızın anahtar işaretleridir. İshal, kusma ya da ateş gibi rahatsızlıklarınız varsa, vücuttan kaybedilen fazla suyu yerine koymadığınız sürece fazla çabuk susamış kalabilirsiniz. İdrarınızın rengini denetlemek, su ihtiyaçlarınızı değerlendirmenin en basit ve en pratik yolu olarak kabul edilir. Açık sarı renkli idrar iyi bir su seviyesini gösterir. Bebekler, çocuklar ve yaşlılarda su kaybı riski en yüksektir.
Bir günde ne dek su içilmeli
Her bireyin ihtiyaçları kendine özgüdür ve sağlık durumu durumuna, yaşına, boyuna, kilosuna, aktivite düzeyine, yaşadığı iklime ve daha birçok etkene bağlı olarak değişir. Sık su içmek, su kaybının önüne geçmenin en iyi yoludur. Su kaybını engellemek için günde yaklaşık 6-8 kadeh su ve takriben 1 litre öteki sıvıları içmeyi hedefleyebilirsiniz. Su, süt, dere ve kahve dahil şekersiz bütün içecekler su kaybını önler.
Mart 2010’da, Avrupa Yiyecek Güvenliği Otoritesi (EFSA), kadınlar için jurnal 2 litre ve erkekler için 2,5 litrenin tatmin edici olduğunu bildiren bir rapor yayınladı. Bu miktar içilen suyu, her türlü içecekleri ve yediğimiz yiyeceklerden elde edilen suyu içerir. Yediklerimizin akışkan alımının yaklaşık % 20’sine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. bu nedenle bir kadının takriben 1,6 litre su içmeyi ve bir erkeğin 2 litre su içmeyi hedeflemesini önerdiği görülmektedir.
Su dışındaki sıvılar
Su, süt, şekersiz içecekler, nehir ve kahvenin hepsi istikrarsız dengesi için içilebilir. Ama akarsu ve kahve gibi kafeinli içeceklerin vücudun daha seri idrar üretmesini sağlayabildiğini unutmayın. Meyve suyu da sayılabilir, ama şeker katkılı, bitmiş meyve suları seçim edilmemelidir. Yediğimiz yiyeceklerin birçoğu istikrarsız alımımıza katkıda bulunuyor. Çorba, dondurma, kavun, kabak ya da salatalık gibi yüksek su içeriğine sahip besinler günlük alınması gereken su miktarını destekliyor.
Çok fazla su içmek
Fazla su içmek mümkündür, fakat çoğu insan için bu daha sık idrara çıkmak demektir. Hiponatremi, fazla pozitif su içmenin niçin olduğu ve sodyum seviyelerinin tehlikeli derecede düşmesine niçin olan bir durumdur. Çok artı sıvı bölge kişilwe bu koşul riski altında olabilir. böylece jurnal önerilen miktarın fazla fazla üzerine çıkmamak önemlidir.
8 saatten daha uzun bir süredir idrara çıkmadıysanız, başı dönen veya hissizlik hissedersiniz, kafa karışıklığınız varsa veya nabzınız hızlıysa sağlık durumu uzmanınıza başvurun. Sürekli susama yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda var çünkü bu şeker hastalığı gibi kronik bir hastalığın belirtisi olabilir.
Sormak istediğiniz tüm soruları açıklama kısmına yazabilirsiniz.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.