Halsizliği durdurmak için bunları yiyin
Ramazan ayında iftar ve sahur arasındaki zamanın eksik olması, normalde üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenini iki öğüne düşürür. Beslenme düzenin aniden değişmesi ve uzun süren açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizma kilo kontrolünü zorlaştırır. Kızartmalar hamur işleri, tatlılar ve ağır başlıca yemeklerden oluşan zengin iftar sofraları; gün içinde kabızlık, dispepsi, mide yanması, baş dönmesi, kan şekeri düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir.
Gün boyu süren açlığın ardındaki iftarda mideyi aniden yüklemek; kan basıncı sorunları, mide gerginliği ve kan şekeri yüksekliğine sebep olabilir, böylece yavaş ve zamana yayarak bir gıda şekli benimsenmelidir.
Sofranızdan eksik etmeyin
– Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları gün içindeki protein ihtiyacını karşılayıp uzun süreli özlem hissedilmesinin önüne geçmektedir. Kas kayıplarını azaltan bu besinler gün içinde bezginlik hissedilmesini de engeller.
– Fırında veya haşlama olarak tüketilen et, tavuk balık da jurnal enerji ihtiyacını karşılayarak uzun süre tokluk şehvetli yaratır.
– Yulaf ya da tahıllı undan yapılan ekmek, kurabiye gibi besinler kan şekerini dengede tutarak gün içinde enerjinin yüksek kalmasına yardımcı olur. Hazırlanan ekmek veya kurabiyelerin içine hurma, muz, badem, fındık, şekersiz pekmez gibi takviyeler yapmak keza lezzet bakımından, ayrıca de enerji bakımından faydalıdır. bununla beraber yulaf; içeriğindeki B vitamini ile stresi azaltıp konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.
– Ceviz, fındık badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri esansiyel yağ asitleri doğru Ramazan ayı baştan başa yüksek enerji vereceği gibi kilo kontrolü yapmada da etkin olur.
– Yaban mersini, çilek, hurma, kuru kayısı gibi C vitamini, lif ve antioksidan içeren taze veya kuru meyveler de porsiyonu abartmadan kullanıldıklarında gün içinde enerjiyi yüksek tutar.
– Salatalık, domates, karpuz, marul, tatsız hazırlanan limonata veya komposto, ayran, yoğurtlu ayranlı çorbalar, badem ya da fındık sütü; Ramazan ayında ayrıca serinlemek, ayrıca de vücudun değişken ihtiyacını yerine getirmek için önemlidir.
– Chia tohumu; içeriğindeki bol lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 ile enerjinin düşmesine engel olur. aynı zamanda su ile bağlantı ettiğinde tok tutucu bir kıvama gelen chia tohumu süt, yoğurt veya suyla karıştırarak tüketildiğinde gün boyu tokluk hissi yaratır.
– Yeşil çay, zencefil, elma, salatalık ve limon katılarak yapılan soğuk içecekler keza enerji, keza de serinlik kaynağıdır.
– Chia tohumlu puding ya da kaju, fındık, badem, avokado karışımlı dondurma gibi tatlı alternatifleri, tatlı ihtiyacını karşıladığı gibi enerji de verir.
Henüz yorum yapılmamış.