Ham fındığın 10 faydası
Bütün bir afiyet deposu olan fındık, lezzetinin yanı sıra yapısında bolca lif barındırıyor. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle fındık, adeta bir şifa deposu. Fındığın kavrulmadan tüketilemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Perhiz Uzmanı Ayça Güleryüz, fındıkla gelen 10 faydayı anlattı.
Bağışıklığı kuvvetlendiriyor: Fındık yağı E vitamini açısından zengin bir kaynak. E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltıyor. Içten kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Sinirleri sağlamlaştırıyor: İçerdiği besin öğeleriyle tam bir sıhhat deposu olan fındık, B6 vitamini açısından da zengin. B6 vitamini; elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin akıcı şekilde çalışmasını karşılayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli bir vitamin olarak biliniyor. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için seratonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile oluyor.
Beyin sağlığını koruyor: Fındıkta, protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler bulunuyor. Bu proantosiyaninler ‘flavonoidler’ olarak adlandırılan bir gruba ait. Flavonoidler beyin sağlığını destekleyebiliyor. Keza triptofan ve izolosin aminoasitlerinden zengin olduğundan zihinsel ve psikolojik olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlıyor.
Tok tutuyor: Fındıktaki protein, lif ve yüksek yağ kompozisyonu, tokluk hissini artırıyor, bu da aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşısında koruyor. Ama gereğinden pozitif fındık tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açıyor! Çünkü fındığın enerjisi epeyce yüksek. 1 avuç fındık yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk geliyor. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet ham fındığa denk geliyor.
Diyabet riskini azaltıyor: American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan 2015 çalışmasında, diyabet hastalarında ahenkli olarak fındık tüketimi olduğunda daha güçlü bir etki sağladığı, diyabetik olmayanlara tarafından daha düşük kan yağlarına sahip olduğu görülmüştür. Diyabet hastaları günlük diyetlerine fındık eklediklerinde glukoz intoleransında iyileştirme görülmüştür.
Fena kolesterolü düşürüyor: Fındık kalp sağlığını koruyan sağlıklı yağlar içeriyor. Oleik asit için iyi bir kaynak ama oleik asit fena kolesterol (LDL) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken, vücutta iyi kolesterolün (HDL) seviyesini yükseltmeye fayda sağlıyor. Uyumlu fındık tüketimi kolestrolü yüzde 27 oranında düşürüyor. Bilimsel çalışmalar, ahenkli olarak fındık tüketen kişilerin yürek krizinden nedeniyle ölüm riskini epeyce azalttığını gösteriyor. aynı zamanda fındık demir, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko gibi minerallerin doğal kaynağı olduğu için kalp sağlığını koruyor.
Kansere karşı koruyor: Kanserli hücrelerin gelişimine niçin olan faktörleri ortadan kaldırdığı düşünülen fındık, bununla birlikte vücuttaki kötü niyetli hücreleri yok etmeye tezgâhtar olarak kanser olasılığını önlüyor. Fındıkta bulunan bir alaşım olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskini azaltıyor.
Kabızlığı önlüyor: Fındıktaki yüksek lif içeriği, bağırsak sağlığı için epeyce faydalı bir rol üstleniyor. Yüksek lif tüketimi bağırsak hareketlerini aktif ışık halkası getirip, sindirim sisteminin işini kolaylaştırdığından, jurnal yeterli miktarlarda çiğ fındık tüketimi kabızlığın tedavisinde kullanılabiliyor.
Kasları güçlendiriyor: Magnezyum, vücuda giren ve meydana çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok manâlı bir rol oynamaktadır. Içten miktarda kalsiyum kas kasılmalarını oluşturur ve kasların gereklilik duyulmadığında dinlenmelerine müsade verir. Magnezyum, bu sayede adale gerginliğini azaltır ve adale yorgunluğunu, spazmı, kramp ve ağrıları durdurmak için uğraş eder. Yüksek magnezyum seviyeleri bununla birlikte kas gücünü artırmaya asistan olur.
Erken yaşlanmayı engelliyor: Fındıkta bulunan antioksidanlar, cildinize hasar verebilecek özgürlük radikallerle uğraş ederek, cildin daha sağlıklı görünmesine muavin oluyor. aynı zamanda UVA/ UVB ışınlarının neden olduğu deri kanserinden cildi koruyor. Antioksidanlarla birlikte flavanoidler deri hücrelerinin rejenerasyonunu uyarıyor. E vitamininin de desteğiyle ölü hücreleri ortadan kaldırarak daha dinç ve daha genç görünümlü bir deri sağlıyor.
Henüz yorum yapılmamış.