Hindistan cevizinin güzel 5 faydası
Hindistan cevizi, tropik bölgelerde 4.500 yıldan pozitif bir süredir yetişen bir meyvedir. Ama son zamanlarda lezzetleri, mutfak kullanımları ve potansiyel sağlık durumu yararları öğrenildikçe popülerliği artmıştır.
Sağlam bir yapıya ve lezzetli, hafif tatlı bir tada sahiptir. Kurutulmuş hindistancevizi eti genel olarak rendelenir ve pişirme ya da fırınlamada kullanılır. Daha artı işlenebilir ve un haline getirilebilirler. Keza hindistan cevizi yağı da çoğu alanda kullanılmaktadır.
Son derece besleyici
Karbonhidratı yüksek olan birçok meyvenin aksine, hindistancevizi başlıca yağ sağlar. Hem protein, birkaç manâlı mineral ve eksik miktarda B vitamini içerirler. bununla beraber, öteki vitaminlerin çoğunun kayda değer bir kaynağı değildir.
Hindistan cevizindeki mineraller vücudunuzdaki birçok fonksiyonda rol oynar. Hindistan cevizi bilhassa kemik sağlığı ve karbonhidrat, protein ve kolesterol metabolizması için gerekli olan manganez bakımından yüksektir. Hem, kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra hücreleri koruyan kayda değer bir antioksidan olan selenyumun oluşmasına asistan olan bakır ve demir bakımından da zengindirler.
100 gram ham ve kurutulmuş hindistan cevizi etinin besin değerleri
Hindistan cevizindeki yağların çoğu orta zincirli trigliseritler (MCT’ler) formundadır. Vücudunuz MCT’leri diğer yağ türlerinden bambaşka şekilde metabolize eder, aracısız olarak ince bağırsaklarınızdan emer ve bunları enerji için çabuk bir şekilde kullanır. Obeziteye sahip kişilerde MCT’lerin yararlarına ilişkin bir çözümleme, bu yağların, hayvansal gıdalardan elde edilen uzun zincirli batmış yağlar yerine yenildiğinde vücudun yağ kaybını artırabileceğini buldu.
Kalp sağlığına yardımsever
Hindistan cevizi yağının, kolesterol düzeyleri üstünde nötr bir etkisi vardır. Kurutulmuş hindistan cevizi etinden elde edilen sızma hindistan cevizi yağı tüketilmesi göbek yağını azaltabilir. Bu özellikle yararlıdır, çünkü fazla göbek yağı yürek hastalığı ve şeker hastalığı riskinizi arttırır.
Kan şekeri kontrolü
Hindistan cevizi; karbonhidratı düşük, lif ve yağ oranı yüksek bir meyvedir ve kan şekeri seviyenizi dengeleyebilir.
Hindistan cevizi, muhtemelen arginin içeriği nedeniyle antidiyabetiktir. Arginin, kan şekeri seviyelerinizi düzenlemek için insülin hormonunu özgürlük bırakan pankreas hücrelerinin çalışması için önemli olan bir amino asittir. Hindistan cevizi etinin yüksek lif içeriği ayrıca sindirimi yavaşlatmaya ve kan şekeri seviyelerini de düzenlemeye muavin olan insülin direncini iyileştirmeye muavin olabilir.
Hindistan cevizinin karbonhidratı düşüktür ve amino asitler, dinç yağlar ve lifler bakımından zengindir ve kan şekeri kontrolü için bir seçimdir.
Dinç antioksidanlar içerir
Hindistan cevizi eti, hücrelerin oksidatif hasardan korunmasına asistan olabilecek antioksidanlar olan fenolik bileşikler içerir. Hindistan cevizi eti üzerinde yapılan laboratuar testleri, antioksidanlara sahip olduğunu göstermiştir. Bazı tüp ve hayvan çalışmaları da hindistan cevizi yağında yer alan antioksidanların, hücreleri oksidatif stres ve kemoterapinin neden olduğu zarar ve ölümden korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Hindistancevizi, hücrelerinizi hasara aleyhinde koruyabilen ve hastalık riskinizi azaltabilecek polifenol antioksidanları içerir.
Diyete eklenmesi kolay
Hindistan cevizi, lezzetli yemeklere güzel bir tat katar. Etli dokusu ve lezzeti ile körilerde, balık güveçlerinde, pirinç yemeklerinde kullanılabilir. Rendelenmiş, paketli hindistan cevizi alırken bir takım markaların, ek şeker içerdiğini unutmayın. İçerik etiketini kontrol ettiğinizden muhakkak olun.
Hindistan cevizi mutfakta çok yönlüdür ve keza tatlı ayrıca de tuzlu tariflerde kullanılabilir. bir tutam çiğ hindistan cevizi, yulaf ezmesine birazcık doku ve tropikal lezzet katar. Puding ya da yoğurt içine karıştırılmış halde kilo almak isteyen biri için lezzetli bir kalori güçlendiricidir.
Hindistancevizi unu, buğday unu yerine pişirme nedeniyle kullanılabilir. Glütensiz beslenen ve karbonhidrat sayımı yapan cümbür cemaat için popüler bir seçenektir. Tahıl içermediğinden, un, sıradan buğday unu gibi tahıl ürünlerine müsade vermeyen paleo diyeti için de uygundur.
Hindistan cevizi unu diğer un türlerinden daha pozitif sıvı emer. Ek olarak, hindistan cevizi yağı, fırınlama, sote ya da kızartmada kullanılabilen, ısıya dayanıklı leziz bir yağdır.
Potansiyel dezavantajları
Hindistan cevizinin yağ oranı fazla yüksektir ve kalorisi yüksektir. Kalori gereksinimlerinize ve alımınıza yan olarak, diyetinizde fazla kaloriyi hesaba katmazsanız, kilo almanıza yol açabilir. Kilonuzu izliyorsanız, porsiyonlarınızı ufak tutun. Ilave olarak, nadir olsa da bir takım insanlarda hindistan cevizine alerjisi var. Böyle bir alerjiniz varsa, hindistan cevizi kaynaklı tüm ürünleri tüketmekten kaçınmalısınız. Çok yüksek kolesterolünüz varsa veya yürek hastalığı riskiniz varsa, uyumlu tüketmeden önce sağlık durumu uzmanınıza danışın.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
email protected
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.