Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Içten duruş ve bol su omurga sağlığı için öneml

18.02.2021
290
Içten duruş ve bol su omurga sağlığı için öneml

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, omurga sağlığı hakkında manâlı bilgiler verdi.

Omurga, yürek ve akciğeri koruyor

“Omurgamız 33 kemikten oluşan taşıyıcı sistemdir. Bu kemikler eklemler, tahvil dokusu ve disk denilen yastıkçıklarla birbirine bağlanır” diyen Abdullah Şarlak, “Omurga, fazla kuvvetli kas grupları göre sarılarak desteklenir. Başımızı içeren bu sistemle ayakta durup öne, arkaya ve yana doğru eğiliriz. Kalp ve akciğerlerimizi göğüs kafesi ile beraber korur. Gövdemize, kollarımıza ve bacaklarımıza komuta eden asap sistemini de içinde taşıyarak korur” biçiminde konuştu.

Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, omurga hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi:

Skolyoz, buluğ çağı döneminde tespit ediliyor

“Omurganın yanlamasına (sağa ya da sola) eğilmesidir. bununla birlikte kendi civarda dönebilir. Bilhassa buluğ çağı döneminde şipşak çoğaltma sürecinde tespit edilir. Omuz, bel kıvrımı ve skapula (kürek kemiklerinin)eşit olmaması göze çarpar. Göğüs kafesi kaymış gibi görülebilir. Genetik yatkınlık nedeniyle olur. Erken dönem tanısı konularak tedavi edilebilir.”

Kamburluk, çocuklarda hayati risk taşıyor

Öne dürüst sırt bölgesinde oluşan bozulmadır. Ergenlik döneminde ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilir. Çocuklarda çıkan tipte yaşamsal tehdit eden riskler olabilir. Genetik yatkınlık sebebiyle olur. Erken tanı konularak ileri afiyet problemlerine yol açmadan tedavi edilebilir. Bilhassa ergen genç kızlarda görülen duruş bozukluğu ile karışabilir. Bu durum kas gücünü artıran egzersiz ile düzeltilebilir.

Bel fıtığı, büyük hasarlara yol açabilir

Omurların arasında tampon görevi yapan disklerin bozulması sonucu oluşur. Hastalarda bel ağrısı, bacaklarda uyuşma ve kuvvetsizlik oluşur. Ameliyata dek gidebilecek hasarlar yapabilir.”

Korsenin omurga sağlığına bir faydası değil

Omurga sağlığı konusunda korsenin herhangi bir faydası olmadığını gösteren Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, omurga sağlığının korunması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

– Bol su içmeliyiz.

– Fiziksel aktivitelerimizi düzenli yapmalıyız (Haftada 5 gün; günde 45 dakika)

– Fazla kilolardan kurtulmalıyız. Obezite ve hareketsizlik sorunları artırır.

– Akıcı bir pozisyonda duruş sağlanmalıdır. Böylece ağrımız olmadan estetik bir görünüm sağlarız.

– Güçlü bir kas yapısı için ilk kez enerjik kaslar gerekir. Bunu yürüyüş, koşu ve yüzme ile sağlarız.

– İyi beslenme, bilhassa balık ve sebze önerilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.