Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

İftar ve sahurda yapılan hatalar

18.02.2021
201
İftar ve sahurda yapılan hatalar

Yılın en uzun günlerine geldiğimiz bu aylarda oruç yetişmek 16 saatten uzun bir süre aç ve susuz kalmak anlamına geliyor. Şekeri düşen hastalar dışında hemen tüm hastalar için arzu gerçekten fazla yararlı olabilir. Ancak susama bir fazla hasta için riskli olacaktır. Hatta sağlıklı ırk için bile bu değin susamış kalmak epeyce zordur. Vücudunuzun susamış kalmasını istemiyorsanız aşağıda sıraladığımız uyarılara lütfen uyarı edin. Bugünkü haliyle oruç tutan kimselerin yaptığı 3 büyük hatayı açıklamak istiyorum.

iftarda fazla değişik ve artı miktarda yemek yemek.

Bu fiilen doymadığımız için değil hepimiz iftrada fazla eksik yiyerek doyabildiğimizi biliyoruz. İftarda pozitif yemenin en manâlı sebebi Ramazanı bir istek ve arınma ayı yok de eğlence ayına dönüştüren kültürden kaynaklanıyor. Masanıza yiyecek bulamayan fakirleri eğlence edin onlara bol bol ikram ediniz tavsiyesini biz ayrı şekilde anlayıp uygulayınca iftarda yenenlerin dozu kaçıyor.

Doymuş mideyle yatmamız.

Bu en büyük hatalı. Mideniz batmış iken onları sindirecek enzimleri su ile tamamen seyrelttiğiniz için sindirim zorlaşıyor ve mide de tıka basa batmış olduğu için de yatınca reflü oluyor. Bir De yediklerinizin sizi susatmaması için içtiğiniz bardaklar dolusu su da o anda işe yaramıyor. Sahurda içilen su 3 saat gibi kısa bir sürede idrar ile atılıyor.

Sahurda yemeyi tercih ettiğimiz gıdaları içten seçmiyor olmamız.

Yediklerimizin içinde şekerli, tuz, baharatlı ya da proteini yüksek olan gıdalar metabolize olurken fazla pozitif suya gereklilik duyar. Bu su gereksinimi sindirim ile 8-10 saat sonra pik yaptığı için yediğiniz hatalı gıdalar sahurda ne değin su içerseniz için sizi ertesi gün susuz bırakır. Sahurda yenilen şekerli ve tatlı gıdalar da keza kan şekerinizin ertesi gün ivedi düşmesine neden olacaktır keza de şeker sindirilirken ve enerjiye dönüşürken çok pozitif suya gereklilik duyar.

Şunu aklınızdan çıkarmayın proteinden zengin gıdalar sindirilirken kendi ağırlığının 5 katı, şeker ise metabolize edilirken alınan miktarın 15 katı dek suya gereklilik duyar. Daha Sonra su ihtiyacını artırmayan tek gıda grubu yağlardır. Reel tereyağı ve zeytinyağı gibi yağları kullanabilirsiniz. Tereyağı yiyecekseniz, yağın elde edildiği sütü veren hayvanın GDO lu hazır yem ile beslenen bir çiftlik hayvanı olmadığından kesin olun. Her durumda tereyağı gibi doymuş yağları yerken biraz ihtiyatlı olmakta üstünlük var.

İftarda ve sahurda ne yemeliyiz

– Beyaz undan yapılmış pide ya da ekmek adı bahşedilen zararlı gıdaları tüketmemeliyiz. Ekşi maya ile 16 saat gibi bir sürede mayalanmış, atalık tohumlardan elde edilen buğdayların unundan yapılmış ekmeği iftarda bir miktar tüketebilirsiniz.

– İftar da ve sahurda tatlılardan, hazırlanmış gıdalardan, fruktoz ve tatlandırıcı içeren meşrubatlardan uzaktan durmalıyız.

– İftarda soframızda eksik çeşit olmalı ve eksik miktarda yemeliyiz. Karnımızı tıka basa doldurmamalıyız.

– İftarda yemeğe başlamadan önce 1-2 bardak su içip birkaç dakika beklemek çok yardımcı olur. Keza suyun midenizden emileceği ince barsağa geçmesi sağlanır keza iştahınızın azalmasına yol açar. İftar ve sahur aralarında da su tüketimini muhtemel olduğunca artırmalıyız.

– Ramazan orucunun sağlığımıza faydası olmasını istiyorsanız, sahuru çok hafif yapmalısınız. Ağır etli, baharatlı yemeklerden ve tatlılardan sahurda şüphesiz yememelisiniz. Peynir,

– Zeytin gibi tuz gıdalardan uzaktan durmalısınız. Sebze yemekleri, cacık ve bol yeşillikli salata gibi gıdaları bol zeytin yağı ya da avakado gibi yağlı gıdalar ile birlikte yiyebilirsiniz.

– Kavrulmamış ve ham olarak aldığınız yağdan varlıklı fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişleri su içinde beklettikten sonra sahurda yerseniz ertesi gün acıkmanızı kayda değer ölçüde engeller.

– GDO lu hazırlanmış yem tüketmemiş olan bir hayvanın sütünden üretilen gerçek tereyağını bulabiliyorsanız, o yağ ile yapılan sebze yemeklerini ya da o yağa kırılmış 1-2 yumurtayı yemeniz sorun olmayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.