Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

İnsanın kendini terkettiği Alzheimer’ın 10 belirtisi!

23.11.2022
85
İnsanın kendini terkettiği Alzheimer’ın 10 belirtisi!
Alzheimer, hemen şimdi nedeni kesinkes meçhul, kolay unutkanlıklarla başlayan, ileri aşamalarında ‘insanın kendini terk etmesi’ denilebilecek bir hastalık. Erken dönem sinyalleri ise çoğu kez ihmal ediliyor.
Sosyal hayata daha pozitif karışırsanız sohbetleriniz artar ve Alzheimer tedavisinde etkin bir yöntem seçim etmiş olursunuz.

Zihinsel performansın artmasında fazla etkin olduğu için dışarıda en düşük 3 gün 40’ar dakika yürüyüş gibi ağır olmayan egzersizlerle de Alzheimer’ı yavaşlatabilirsiniz.

35104_11.jpg
Özellikle 30-40’lı yaşlarda başlayan ve genellikle ‘iş yoğunluğundan’ veya ‘strestendir’ diyerek geçiştirilen kolay unutkanlıklar, doğrusu Alzheimer hastalığının birincil belirtisi olabilir. Fakat iş ve sosyal yaşamda demin ciddi bir gerileme olmadığı için hastalığın birincil belirtisi genellikle gözden kaçabiliyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya erken teşhis için hastalığın belirtilerini bilmenin ve süre kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmanın büyük önem taşıdığına uyarı çekiyor.

35104_1.jpg
Alzheimer neden oluyor?

Tıbbın ilerlemesine rağmen alzheimer hastalığının muhakkak sebebi bilinmiyor. Bu hastalıkta, beyinde anormal proteinlerin birikmesi sonucunda zarar görebilen hücreler, alışılagelmiş işlevlerini yerine getiremiyor. Bunun sonucunda da jurnal yaşantıyı etkileyecek şekilde, ilerleyici unutkanlık gibi zihinsel fonksiyonlarda biçimsizleşme gelişiyor.

Aktüel yaklaşma, bu hastalığın genetik zeminde; kafa travması, diyabet, fazla kilo, hipertansiyon gibi çevresel faktörler ile somut aktivitenin eksik olması gibi hayat tarzlarının etkileşimi sonucunda ortaya çıktığı şeklinde.

35104_2.jpg
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, erken, bir diğer deyişle 65 yaşından önce başlayan Alzheimer hastalarında ise kalıtımsal etkenlerin ön planda olduğunu belirtiyor.

Her ne kadar Alzheimer hastalığının insandan insana bağlantı yoluyla bulaşmadığı bilinse de, son yapılan incelemeler acaba cerrahi operasyon ile bulaşıcılık olabilir mi sorusunu gündeme getirdi. Bu sorunun cevabını belirlemek için ise daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

35104_3.jpg
Alzheimer’ın belirtileri

Jurnal yaşantıyı etkileyen unutkanlıklar:

Yeni bilgileri öğrenememek, daima benzer soruları sormak, bilhassa yakın zamana ait olayları hatırlayamamak.

Sözcük bulmakta güçlük sürüklemek:

Yazarken, konuşurken bir anda durarak kelimeyi hatırlayamamak, yanlış sözcük uygulamak.

35104_4.jpg
Kolay işleri yaparken zorlanmak:

Konut ve işyerinde daha önce rahatlıkla yapılabilen basit işlerde sorun yaşamak. Örneğin yemek pişirememek, TV programı tescil etmekte zorlanmak, evde fırını, meslek uygun faks makinesini kullanmakta zorlanmak.

Pratik düşünme, tasarlama becerisinin azalması:

Alışveriş yaparken yemek yemek için gerekli malzemeleri yanlış almak, fatura ödemekte zorluk sürüklemek, hesapları ya da yemek yemek tariflerini takip edememek, hava durumuna uygun giyinememek.

35104_5.jpg
Eşyaların yerini kaybetmek:

sık sık eşyaların yerlerini kaybetmek ya da eşyaları yanlış yere düzenlemek. Mesela gözlüğünü buzdolabında bulmak ve oraya nasıl geldiğini hiç hatırlayamamak (kayıp eşyaları bulmak için geriye dönüp iz sürememek).

Zaman ve yer bilgilerini karıştırmak:

Mevsimleri karıştırmak, haftanın hangi günü olduğunu, hangi ayda olduğunu bilememek, öbür bir mahalle veya şehre gittiğinde bir zamanlar yaşadığı yerde olduğunu düşünerek ona göre yol almak (Köşedeki fırından ekmek almaya gitmek gibi)

35104_6.jpg
Sağduyu bozukluğu:

Uygunsuz bir şekilde pozitif para harcamak ve banyo yapmaktan sakınmak gibi kendi bakımını ihmalkârlık etmek.

Görsel algılamada zorluk çekmek:

Ayna yanından geçerken kendi görüntüsünü diğer bir insan olarak algılamak.

35104_7.jpg
Sosyal yaşamda içe kapanmak:

Daha önce gittiği sosyal etkinlikleri ayrılmak, arkadaşlarla görüşmeyi kesmek.

Kişilik ve ruh hali değişiklikleri yaşamak:

Depresif, huzursuz, gergin almak, zahmetsizce sinirlenebilmek veya ağlayabilmek. Çevresindeki insanlardan kuşkulanmak ve onları aldanma veya hırsızlık gibi olaylarla suçlamak.

35104_8.jpg
Alzheimer’a karşı 5 önlem

Alzheimer’in seri ilerlemesini durduracak bazı yöntemler mevcut. Birey zihinsel performansını ne kadar fazla geliştirirse Alzheimer’a yakalanma riski de düşüyor. Alzheimer riskini durdurmak için yapmanız gerekenler:

Alzheimer’a dur seslenmek için elinizden kitap düşürmeyin. Bol bol kitap okuyun ve bulmaca çözün.

35104_9.jpg
Alzheimer’da en iyi yol zihni çalıştırmaktır. Bunun için de rutin alışkanlıklarınızın dışına çıkmanız kayda değer. Mesela; işe her gün aynı yoldan değil, ayrı yollardan gidin.

Yeni hobilerle Alzheimer’ı yavaşlatabilirsiniz (müzik aleti aşırmak, resim yapmak, yabancı dil öğrenmek gibi.)

35104_10.jpg
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.