Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kabızlık korkulu rüyanız olmasın

17.02.2021
224
Kabızlık korkulu rüyanız olmasın

Konstipasyon dediğimiz kabızlık; ülkemizde çok yaygın görülen bir sindirim sistemi problemidir. Olağan dışkılama haftada 3 ile 12 defa arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek ve eksik dışkılama kabızlık olarak tanımlanır. Kabızlık değişik nedenlere yan olarak gelişebilir. Bunlardan başlıcaları; beslenmeye ast eksik değişken ve posa alınması, bedensel hareket azlığı, hamilelik, yaşlılık, uzun zaman uygulanan yağsız diyetler, bazı ilaçlar, metabolik bozukluklar, nörolojik ve psikolojik hastalıklardır. Kişide belirtileri ise baş ağrısı, asabiyet, sindirim güçlüğü, karında şişlik ve stres olarak sıralanabilir.

Su tüketimi çok kayda değer

Kabızlık tedavisinde besin değişikliğinden önce su tüketiminin arttırılması gerekir, çünkü beden suyunun %10 oranında azalması kabızlığa yol açar. bununla beraber fiziksel hareketliliğin arttırılması ve dışkılama alışkanlığının düzenlenmesi gerekir. Bu alışkanlıklar ile beraber beslenmemize posa dediğimiz sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasına tezgâhtar lifli besinlerin diyetimizde daha pozitif yer almasına özen göstermemiz gerekmektedir.

Lifli gıdalar kabızlıkta ne işe fayda

Barsak çapımızı genişleterek, barsak hareketlerimizi hızlandırır.
Barsaklarımızda oluşan basıncı azaltır.
Suyun vücutta emilimini arttırır ve bu da barsağa su çekilmesine niçin olur
Dışkının hacmini ve yumuşaklığını arttırır.

Kabızlıktan an be an kurtulalım

– Posanın yararından bahsettik. Hemen posa içeriği yüksek besinleri sıralayalım; bütün tahıllar, kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler. Bu gıdaların hepsinin beslenmemizde bulunmasına özen göstermemiz gerekir. Bunun için hangi besinleri ne ile değiştirelim dersek; Beyaz ekmek yerine tam tahıl ürünleri ve kurubaklagiller seçim edilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir.

– Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Meyveleri kabuklu tüketip lif miktarını arttırmamız içten olacaktır. Bu dönemde ayva, muz gibi meyvelerden uzakta durmak gerekir yerine armut, elma, ananas tercih edilebilir.

– Barsaklarımızın dinç çalışmasını istiyorsak artık probiyotiklerle tanışma vakti geldi demektir. Probiyotikler barsak sindirimimize muavin faydalı bakterilerdir. Özellikle sindirim ve barsak problemlerinde tercih edilmesi çok içten olacaktır. Bu probiyotikleri de kefir veya probiyotik yoğurt olarak beslenmemize katabiliriz.

– Su tüketiminizi arttırın; barsak hareketlerini ve sindirimi hızlandıracağı için kabızlıkta su tüketimi en öncelikli faktörlerden biri diyebiliriz.

– Somut aktiviteyi hayatınızın bir parçası yapın. Gelişen somut aktivite ile karın kaslarınızı çalıştırır ve kabızlığın önüne geçebilirsiniz. Gün içerisinde yarım saatlik yürüyüş bu problemi önlemede etkin bir yol olacaktır.

– Bu dönemde uzak durmamız gereken besinleri saymak istersek; muz, patates, pirinç, kahve, demli nehir, leblebi, nohut olacaktır.

– Kuru erik ve kayısının barsak hareketlerinin artmasını sağlayan laksatif etkisi vardır. Sabahları aç karnına bir bardak su ile kayısı veya erik tüketebilir, bunu aşağıda tarifini vereceğim marmelat ile de sağlayabilirsiniz.

Macun

1 su bardağı girift kuru meyve (kuru erik, kuru incir, kuru kayısı, hurma) ,
1 nehir bardağı çekilmiş ceviz ve 1 su bardağı sıcak suyu bir tavaya koyun ve kısık ateşte macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Minik bir kavanoza alıp soğuyunca buzdolabında saklayın.
Bir hafta baştan başa kahvaltı öncesi bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.