Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kahvaltı yapan talebeler derslere daha çok katılıyor

04.05.2021
176
Kahvaltı yapan talebeler derslere daha çok katılıyor

Mektep yarıyıllarında çocuklarda beslenme sorunlarının baş gösterdiğini belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Çelik, ailelerin dikkat edeceği hususları anlattı.

Mektep yarıyıllarında çocuklarda beslenme sorunlarının baş gösterdiğini belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Çelik, ailelerin dikkat edeceği hususları anlattı.
Özel Hayat Sağlık Kurumu ’nden Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Çelik, mekteplerin açılmasıyla beraber çocuklarda beslenme alışkanlıklarında yaşanan başkalaşımlarla alakalı açıklamalarda bulundu. Beslenmenin, yalnızca karın doyurmak ya da açlık duygusunu bastırmak olmadığını belirten Çelik, “Beslenme; insanın gelişmesi, büyümesi ve sıhhatli olarak uzun süre yaşaması için zorunlu öğeleri bedenine alıp kullanabilmesidir” dedi.
Mektep çağı yarıyılının sihrime ve büyümenin süratli ve gıda lüzumunun yüksek olduğu bir yarıyıl olduğunu belirten Dr. Çelik, ayrıca psikolojik gelişim süratinin çoğaldığı ve hayat boyu sürecek tutumların kazanılmaya başlandığı bir yarıyıl olduğuna dikkat çekti. Uğur Çelik, “Bu yarıyıl çocukların beslenme alışkanlıklarının büyüdüğü, konut dışında dostlarıyla yemek yemeye başladıkları, erişkin yarıyıldaki sıhhatli hayatın esaslarının atıldığı ehemmiyetli bir yarıyıldır.

Uğur Çelik, şöyle konuştu:
“Öncelikle belirtmeliyiz ki; çocukların beslenme alışkanlıklarını doğru güzergahta değiştirmek oranla kolaydır, ancak bu gidişat azıcık zaman alabilir. Bu noktada ailenin çocuğa rol model olması oldukça ehemmiyetlidir. Bir gıdayı yalnızca çocuğa yedirmeye çalışmak yanlış bir tutumdur. Çocuk aynı zamanda aile masasında da bu besinlerin herkes tarafından yendiğini görmek ister. Beslenme alışkanlığı kazandırılmak istenilen çocuk asla zorlanmamalıdır. Ona gıdayı gıdaların sağlayacağı faydalar anlatılmalıdır. Çocuk böylece kendini baskı altında sezmeyecek ve hoşlanarak yemek gıdadır. Çocukların sıhhatli beslenmesi için dört yiyecek grubundaki gıdalardan yeterli ölçülerde, başkalaşımlı ve balanslı bir biçimde harcamaları gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve hububat grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. gıdaların her öğünde yeterli ölçülerde harcanması lâzım.”
Gün boyu beden ve zekâ performansının en üst seviyede yakalanabilmesinin kumpaslı olarak ara ve ana öğünlerin harcanması ile muhtemel olduğuna dikkat toplayan Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Günlük harcanacak yiyeceklerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Çocuğun vitamin lüzumunu karşılayabilmesi için sebzelerden en az 2-3 çeşit, meyvelerden de 3-4 çeşit harcaması önerilir. Mektep çağındaki çocuklara özellikle yağlı tohumlar sınıfındaki fındık, ceviz ve badem kesinlikle verilmelidir. Bu kuruyemişler çocuğun mektep zaferini pozitif etkileyeceği gibi gün içerisinde zorunlu olan enerji gereksinimlerini de karşılar. Balık sezonunun açıldığı şu günlerde de taze balıkların haftada 1-2 defa harcanması gerekir. Yanında bol salata da unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Kahvaltı sıçranmamalı
Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan talebelerin daha galibiyetli olduklarını gösterdiğine işaret eden Çelik, “Kahvaltı yapıp mektebe giden talebelerde daha geç bitkinlik hissi yaşadıkları ve özgüven sahibi oldukları kollanmıştır. Kahvaltı yapan talebeler; derslere daha çok katılır, problemleri daha kolay çözer ve derse daha iyi odaklanırlar. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda obezite görülme oranı daha azdır” biçiminde konuştu. 300 yıldır ayakta! Nasıl yapıldığını kimse çözemiyorYorgunluk ve halsizlik için kan hapı içmeyin15 senede iki çocuğunun müjdesini de aynı muayenehanede aldı.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.