Kahvaltını atlama kilonu saklama
Yapılan çoğu araştırmaya göre sabahtan düzenli kahvaltı yapan şahısların kilo kontrolü sağlamada yapmayanlara kadar çok daha başarılı oldukları saptama edilmiş. Bu da çağırmak oluyor fakat; kahvaltı yaptığınızda daha basit kilo verebileceksiniz. bununla birlikte yalnızca zayıflamak için değil, kahvaltı yapmanın meslek başarısını ve konsantrasyonu da arttırdığı saptandı. Peki kahvaltı hem kilo verdiriyor, hem iş başarını arttırıyor, ayrıca de güne daha dinamik başlamanızı sağlıyorsa niçin yapmıyor olabilirsiniz?
İşte size birkaç neden…
Gece geç yiyip sabahtan kahvaltıyı geciktirmek
Gece saat kaçta yerseniz yiyin sabahleyin uyandığınızda tok zeka hissetseniz metabolizmanızı kahvaltı ederek harekete geçirmeniz gerekir. Kahvaltıyı atlarsanız öğle ve akşam yemeklerinizin de saatleri değişecek ve bu sizi kilo alma döngüsüne sürükleyecektir. Kahvaltı yapmadığınızda daha az kalori aldığınızı ve bu şekilde beslenmenizi dengeleyebileceğinizi düşünebilirsiniz fakat bu büyük bir yanılgıdır. Çünkü öğle yemeklerinde uzun süren açlık ardından kontrolünüzü kaybedersiniz. Bu koşul ise sizi verdiğiniz kiloların daha fazlasıyla aleyhinde karşıya bırakır.
Kahvaltıyı sıçramak
Sabah işe yetişme telaşında dakikalar hatta saniyeler zeka siklet arz edebiliyor. Bu yoğunluk içerisinde gıda birçok zaman ikinci plana atılıyor. Nasıl olsa bir şeyler yerim ama geç kalmamam gerek düşüncesiyle evden çıkılıyor ve en yakın pastane ya da simitçide bitik alınıyor. Tercihlerde yüksek karbonhidrat ve yağ içeren, proteinden yoksun gıdalar oluyor. Böyle olunca da kısa sürede bu kiloyu nasıl aldım ben? Sorularını sormaya başlıyorsunuz. Maalesef fazla yoğun tempolu hayatlarda çoğunlukla karşılaştığımız bir şart. Diyorsunuz ancak her şeyi ucu ucuna yetiştiriyorum zaten ve bunlara zaman kalmıyor. O süre hiç bir şey yemeden evden çıkmak yerine 1 bardak süt içine darı gevreği ya da 1 kase yoğurt içine taze meyve ve yulaf ezmesi seçim edebilirsiniz. Hatta hiç vaktim yok derseniz akşamdan dinç bir sandviç hazırlayıp buzdolabına koyup sabahtan yolda tüketebilirsiniz. Yani sizin de anlayacağınız gibi daima bir alternatif bulabilirsiniz.
Akşam fazla yemek yemek
Yeniden bir eşitleme mantığıyla karşısında karşıyayız. Kahvaltı öğünü günün en uzun açlığı olan gece açlığından daha sonra karşılaşılan birincil öğündür. Düşüncemiz; dün yediğimiz yemekten aldığımız enerji bizi sabahtan öğle yemeğine değin tok miktar ve dün yediklerimizin pişmanlıklarını fakat bu şekilde bastırabiliriz. Hayır bu dürüst değildir. Sabahleyin kalktığınızda yeni bir gün yeni bir enerji demektir. Siz gece 7-8 saatlik bir açlık süresi yaşıyorsunuz, kahvaltı yapmadığınızda bu saat 12-13 ü buluyor ve kan şekeri dengesizliği yaşıyorsunuz. Bu durum ise sizin enerjinizin azalmasına ve ruh halinizin değişmesine niçin oluyor. O yüzden bir önceki gün fazla kaçırdığınızı düşünseniz deha sabah kahvaltı yapın.
Kahvaltı nasıl olmalı
Son yıllarda yapılan incelemeler, ideal bir kahvaltının az yağlı, karmaşık karbonhidratlar ve liften zengin, kalsiyum ve vitamin taşıyan besinlerden oluşması gerektiğini ortaya koyuyor. Kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller lif açısından zengin besinler aralarında yer alıyor. Dinç ve aynı zamanda da leziz bir kahvaltı için; karbonhidrat, lif, protein, mineral ile vitamin bakımından varlıklı ve eksik yağlı besinleri yeğlemek gerekiyor. Pastanelerden alınan poğaça, börek, açma, simit yanında meyve suyu yüksek karbonhidrat tüketimine niçin oluyor, bu da kısa vakit daha sonra arzu yaşatıyor. Bizim istediğimiz ise dengeli olarak tüm besinlerden tüketmektir. Tokluk hissimizin artması ve içeriğindeki kalsiyum mineralinin kilo vermede epeyce işe yaradığı protein içeren besinleri de unutmamamız gerekiyor. Sabahtan kahvaltısında protein içeren besinlerin başarılı kilo kaybında önemli bir rolü olduğu yapılan araştırmalarca ispatlanmaktadır. böylece beslenmemizden yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalardan kesin birini bulunduruyoruz. Hem kahvaltımızı atlamamış keza de kilolarımızı saklamak zorunda kalmamış oluyoruz.
Henüz yorum yapılmamış.