Kalça ağrısı niçin olur iltihaplı romatizma sebeplerinden!
Kalça eklemleri, sürekli olarak yapılan yoğun hareketlere ve aşırıya kaçmayan yıpranma, eskime gibi durumlara karşısında dayanıklı olan dinç bir yapıya sahiptir. aynı zamanda uyluk kemiğinin (femur) leğen kemiği (pelvis) ile birleştiği vücudun en fazla hareket eden eklemidir. Yaşamı olumsuz yönde etkileyen kalça eklemlerinde oluşan ağrı çoğu nedene emrindeki olarak gelişebiliyor. İşte kalça ağrısının nedenleri ve tedavisi…
Kalça ağrısı niçin olur?
Kalça ağrısı olgularına bakıldığında birçoğunun yapılan zıt bir hareket ya da egzersiz esnasında eklemin pozitif zorlanması gibi basit nedenlere tabi olarak geliştiği görülür. Bu gibi durumlarda ağrıyı yaratıcı etken genelde kas tendonlarındaki gerginlik ya da kalçadaki yumuşak dokularda meydana gelen iltihaplanmalardır. Ağrının 2 haftalık işlem her tarafında iyileşmemesi ise, altta yatan daha önemli bir problemi göze çarpan eder. Ekleme ilişkin sorunlardan kaynaklı olarak hissedilen ağrılar bir takım durumlarda kasık, dizler ya da üstteki bacaklara da yansıyabilir. Bazı durumlarda ise diz veya bel bölgesinde var olan sorunlardan kaynaklı olarak kalçada sancı hissedilmesi de laf konusu olabilmektedir. Bunların haricinde kalçada ağrı oluşumunun yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Düşme ya da kalçanın yaralanması
Artrit (Romatoid artrit, osteoartrit, psoriatik artrit, juvenil idiopatik artrit, septik artrit vb.)
Kalçada kırık ve çıkıklar
Eklem iltihabı (bursit)
Burkulma
Kasık fıtığı
Kalça labral gözyaşı durumu (kalça eklemi kıkırdağında yırtılma)
Tendon iltihabı (tendinit)
Siyatik
Kemiklere yayılma göstermiş ileri metastatik kanser vakaları
Legg-Calve-Perthes hastalığı
Kemik iltihabı (osteomiyelit)
Osteoporoz (kemik erimesi)
Sinovit (eklem zarı iltihabı)
Kalça ağrısı tedavisi nasıl yapılır?
Şikayete yol açan ağrıların hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için çoğunlukla parasetamol, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (naproksen, ibuprofen vb.) ve bifosfonatlar gibi ağrı kesici ilaçlar önerilir.
Bunun yanı sıra istirahat ve iyileşmeye tezgâhtar egzersizlerin uygulanması da tedavinin bir parçasıdır. Kemik erimesinden kaynaklanan kalça ağrılarında zayıflayan veya zarar gören kemiklerin onarımını cesaretlendirmek nedeniyle kalsiyum ve D vitamini takviyelerinden yararlanılabilir. Daha uzun süreli tedavi gerektiren durumlarda fizik çare ve rehabilitasyon uygulamalarından takviye alınması gerekebilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.