Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kansere aleyhinde 10 önerge

18.02.2021
232
Kansere aleyhinde 10 önerge

Kanser riskini azaltabilecek yaşam biçimi değişiklikleri konusunda halkı eğitmek için AICR ve Dünya Kanser Araştırma Fonu, “Yiyecek, Beslenme, Maddesel Aktivite ve Kanser Önleme: Küresel Bir Perspektif” başlıklı bir rapor yayınlamak için işbirliği yaptı. Bu raporda, ünlü bilim adamları binlerce bilimsel çalışmayı gözden geçirdi ve kanseri önlemek için 10 teklif ilerletti.

Prof. Dr. Halil Coşkun, bu öneriler hakkında şu bilgileri verdi:

1 – Sağlıklı kilonuzda olun ve bel çevrenizi koruyun

18.5 – 25 kg / m2 arasında sağlıklı Cisim Kitle İndeksi (VKİ) hedefleyin. Fazla yağın vücutta depolandığı yer kanser riskini etkiler. Göbek etrafındaki fazla yağ ya da “karın içi yağ”, sütun, pankreas, rahim ve menepoz sonrası meme kanseri gibi bazı kanser riskini artırır. bununla birlikte yürek rahatsızlığı ve alıcı 2 diyabet riskini de artıracaktır. Bel çevresi, kadınlarda 80 cm, erkekler için 94 cm üzerinde olmamalıdır.

2 – Somut aktivitelere ağırlık verin

Daha az hareketli bir yaşam tarzı izlemenin basit olduğu bir ortamda yaşıyoruz. Televizyon izlemek, bilgisayarda kastetmek, işe gitmek gibi. Somut durağanlık çok sayıda zararlı etkiye sahiptir. Sütun ve meme kanseri, alıcı 2 diyabet, yürek krizi ve inme riskini arttırır. Herhangi bir bedensel aktivite, yukarıda sayılanların herhangi birinden daha iyidir, bu nedenle yavaş başlayın ve her gün 30 dakikalık ılımlı bir maddi aktivite (yürek atış hızınızı arttıran ve nefesinizi zorlaştıran herhangi bir egzersiz) hedefi haline getirin.

Fiziki aktivite bununla birlikte sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur.

3 – Şeker katkılı içecekler tüketmeyin

Şekerle şekerlendirilmiş içeceklere örnek sodalı içecekler, tatlandırılmış hazır kahveler ve tatlı çaydan oluşan içeceklerdir. Bu nesil içeceklerin kullanımı kolaydır ve jurnal toplam kalori alımımızı arttırmayı kolaylaştırırlar. Hiçbir besin değeri olmayan, yüksek karbonhidrat içeriğine sahiplerdir. Dinç bir alternatif su veya sıfır kalorili içecekler, mesela tatsız çaylar uzmanlar göre önerilir.

Yediğimiz yiyeceklerin kalori içeriğine görmek, dinç bir kilo elde etmemize ve korumamıza tezgâhtar olabilir. Bu cins içeceklerin her yudumunda yüksek miktarda kalori bulunur. Bu gıda maddeleri çoğunlukla işlenir ve daha pozitif yağ veya arıtılmış edilmiş karbonhidrat içerir.

4 – Bitki bazlı perhiz yapın

Meyve, sebze, tahıl, fıstık ve baklagiller taşıyan bitki temelli bir diyet yemenin birkaç yararı vardır. Bu perhiz, bağırsaklar için sağlıklıdır ve yediğiniz gıdaları sindirme kabiliyetinizi geliştiren yüksek bir lif içeriğine sahiptir. Lif, kilo yönetimine asistan olur. Bitki temelli bir perhiz, vücudunuza doğal formda vitaminler ve mineraller de sağlar. aynı zamanda meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar (hücre hasarını geciktiren ve önleyen moleküller) gövde hücrelerinin kansere neden olan maddelerden korunmasına asistan olur. Maksat tabağın üçte ikisini muhtemel olduğunca bitki temelli yiyecek maddeleri ile doldurmaktır.

5 – Kırmızı eti sınırlandırın ve tamamlanmış etten uzakta durun

Kırmızı et (yani sığır ve kuzu eti) ile kolon ve rektal kanserler arasında kaslı bir bağ vardır. Kırmızı ete renk veren demir, kolonun üstündeki hücrelere hasar verebilir. Kırmızı eti haftada 500 gr dek yemek yemek güvenli. Ancak alınan her 50 gr için (bu sınırın üzerinde) kanser riski yüzde 15 artacaktır. Tuzlanmış ve tütsülenmiş etler kanser riskini artırır. Bu yüzden uzmanlar, işlenmiş etten uzak durmanızı önerir.

6 – Içki tüketimini sınırlandırın

Araştırmalar, alkolün erkeklerde ağız, boğaz, ses teli, göğüs kanseri ve kolon ya da rektal kanser gibi farklı alanlara yönlendirilmiş kanser risklerini artırabildiğini göstermiştir. Alkolün kadınlar için günde bir alkol ile erkekler için günde iki içkiyle sınırlı olması önerilir.

Alkol alımını kısıtlamak kilo kontrolüne de muavin olabilir.

7 – Tuzlu tüketimini sınırlayın

Yüksek tuzlu tüketimi, mide ve boğaz kanseri riskinde artışa niçin olmuştur. İşlenmiş et, özellikle tuzlanmış et yüksek bir tuz içeriğine sahiptir. Tahıl, pizza, cips, konserve çorba, dondurulmuş yemekler ve erişte gibi öteki bitmiş yiyecekler tuzlu alımını günde önerilen 2 bin 400 mg’dan (takriben 1 tatlı kaşığı) yukarı çıkarabilir.

Ne değin tuz yeter?

Alımı günde 2 bin 300 mg’ın altına düşürün ve 51+ yaşındaki yetişkinler için jurnal bin 500 mg alımını daha da azaltın.

8 – Doğal besinler yerine takviyeleri kullanmayın

Yardım maddeleri vücudunuzu kansere karşısında gözetmek için kullanılmamalıdır. İhtiyaç duyduğumuz beslenme maddelerini doğal biçimde elde etmek en iyisidir. Ayrıca fazla yüksek miktarda vitamin ve mineral takviyelerinin artmış kanser riski ile ilişkili olduğunu akılda yetişmek önemlidir. Aşağıdaki gruplar için gıda takviyeleri önerilir: Doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile ve emziren kadınlar, 6 ay ve 5 yaş arasındaki çocuklar, yaşlılar ve obezite ameliyatı geçirmiş hastalar.

9 – Emzirmek yeni annelere yardımcı olabilir

Emzirmek anne ve bebek sağlığı açısından iyidir. Anneyi, vücuttaki kanser üreten hormonları azaltarak meme kanserine aleyhinde korur ve aşırı kilo ya da obeziteden etkilenmesini önler.

10 – Kanserden kurtulanlar bütün yönergeleri peşine düşüp takip etmelidir

AICR, kanser hastalarının bu makalede belirli dokuz kanser önleme stratejisini izlemelerini öneriyor.

Genel kanser riskimiz yaşamımız baştan başa hayat tarzımızdan etkilenir. Kanser önlemeye başlatmak için asla erken ya da geç değildir ve en önemlisi, günümüzde sürdürülebilir minik günlük şartların değişmesi yaparak hayat boyu kanser riskini azaltabiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.