Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Karaciğer dostu besinler

18.02.2021
222
Karaciğer dostu besinler

Karaciğer, iç organlarımız içinde en büyük olanıdır ve sağlığını korumak fazla önemlidir. Vücuttaki zararlı toksinleri atar, kan şekerini düzenler, vitamin ve minarellerin emilmesini sağlar. Sağlıklı bir karaciğer; metabolizma, gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim konularının hafifletilmesinde anahtar rol oynar. Karaciğerinizde meydana gelen bir hastalık hem vücudunuzun metabolizmasını, keza de günlük yaşantınızı negatif yönde etkiler. Gün içerisinde baş ağrısı, bitkinlik ve depresyona neden olabilen hormonal düzensizlikler yaşayabilirsiniz. Doğru beslenerek karaciğer sağlığı korunabilir. İşte karaciğer dostu besinler :

Su

Oksijen dışarıya her canlının hayatta kalabilmesi için en temel gıda sudur. Su, vücudumuzdaki toksinleri atar, atık maddelerin boşaltımına yardımcı olur. Günde 8-10 bardak arası su tüketimi, karaciğer sağlığı açısından fazla önemlidir.

Koyu yapraklı sebzeler

Roka, frenk lahanası ve lahana; yüksek seviyede kükürt taşıyan besinlerdir. Karaciğerin zararlı toksinleri atmasına yardımcı olurlar. Karnabahar, karaciğer dostu bir diğer besindir. Karnabahar tüketimi vücuttaki yağ emilimini sağlar.

Sarımsak

Gezegendeki en eski tıbbi beslenme olan sarımsak, sülfür bazlıdır. İçerdiği allicin maddesi ile karaciğer detoksifikasyonunu sağlar.

Soğan ve pırasa

Soğan ve pırasanın sağlığa pek fazla faydası bulunmaktadır. Bu besinler glutatyon bileşenleri ile karaciğerdeki kükürt bileşenine katkı sağlar. Toksinleri atmada kayda değer yere sahiptirler.

Yumurta

Vücuda zorunlu amino asit ve proteinlerin alınmasında yumurta önemli bir yere sahiptir. Karaciğerinizin detoksifikasyon işlemlerini gerçekleştirmek için bu esansiyel amino asitler gerekir. Metabolizma için gereken bir koenzim olan choline, yumurta sarısında bulunur ve detoks yaparken karaciğerinizi toksinlerden korur.

Enginar

Enginarın içerdiği bileşenler, karaciğeri besler ve safra taşı oluşumunu engeller.

Mantar

Mantar bağışıklık sisteminizi besleyen ve destekleyen manâlı bir şifa vericidir. Ayrıca mantar, antioksidan aktiviteyi artıran enzimleri çoğaltır ve dinç bir antioksidan içerir.

Meyveler

Karaciğerinizin ve vücudunuzu stresten koruyan, kronik hastalıklara ve yaşlanma karşıtı olan fitokimyasal-antioksidan açısından varlıklı bitki bileşikleri içerdiğinden; yaban mersini, çilek, ahududu ve kızılcık, doğanın şifalı besinlerindendir. Meyvelerde bulunan bileşikler karaciğerdeki kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.

Elma

İçerdiği yüksek liflerle sindirim sistemindeki toksitlerin atılmasına tezgâhtar olur. Hem elma bileşenleri iltihaplı hastalıklarda kuvvetli bir savaşçıdır.

Prebiyotik zengin gıdalar

Prebiyotikler, yararlı bağırsak florasını besleyen ve sindirilmeyen liflerdir. Temelde vücuttaki probiyotiklerin büyümesine ve gelişmesine tezgâhtar olurlar. Prebiyotik bakımdan varlıklı gıdalar aralarında kuşkonmaz, pırasa, turpgiller ve farklı alanlara yönlendirilmiş kök sebzeler, burun kökü, hindiba, karahindiba, pancar ve Kudüs enginarı bulunur.

Hindistan cevizi yağı

Son derece sağlıklı ve doymuş bir yağ olan Hindistan cevizi yağının sindirimi kolaydır. Tükürük ve gastrik suların içindeki enzimler kadar adeta hemen parçalanır. Bu, vücudunuzun karaciğere daha az ağırlık bindiren enzimler üretmesi gerekmediği anlamına kazanç.

Zencefil

Zencefil de sarımsak gibi fazla eski zamanlardan beri bitkisel hap olarak kullanılan bir besindir. Mineral ve vitamin deposudur. Karaciğeri besleyerek dolaşıma katkı maddesi sağlar. Keza kan kolesterolünü yüzde 30’lara düşürerek detoksifikasyonu destekler.

Zeytinyağı

Kalp ve karaciğer sağlığı açısından sağlıklı yağ tüketimi fazla önemlidir. Günümüzde en sık rastlanan sıhhat problemlerinden karaciğer yağlanmasındaki en büyük etmen sağlığa zararlı yağlardır. Yemeklerde, salatalarda ve hafif gıdalarda kullanılan zeytinyağı reel olmalıdır. Günlük zeytinyağı tüketimi vücuttaki oksidatif stresin azaltılmasında karaciğeri destekler.

Kişniş

Kişniş tohumları; karaciğer, obezite ve diyabet olanlarda fena kolestrolü düşürürken kan lipid düzeylerinin de düşmesine muavin olmaktadır. Kişniş yaprakları (başka bir şekilde silantro olarak da bilinir); beyinde, omuriliğinde ve merkezi asap sisteminde depolanan cıva, kadmiyum, kurşun ve alüminyumun harekete geçirilmesiyle ağır metallerin vücuttan çıkarılmasına asistan olur.

Karaciğer hastalıklarından korunmanın yolları

Karaciğer sağlığınızı korumak için; sağlıklı beslenin, hareket edin ve alkolden uzakta durun. İlave şekerin karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı araştırmalarla kanıtlandı. Vaktinde hepatit aşısı olun. Folik asit, B6, B12, C ve E vitaminlerinden varlıklı beslenin.

Soya fasulyesi

Lesitin, vücudumuzda bulunan çoğu hücrenin ihtiyacı olan bir yağdır ve karaciğerin işlediği yağların taşınmasında (lipo protein bileşenidir) ödev alır. Soya fasulyesinde doğal olarak bulunur.

Kolin

Kolin, bir değişiklik B vitaminidir ve karaciğerin yağlanmasını engeller. Dinç bir karaciğer için erkekler günde 550, kadınlar ise 425 mg kolin almalıdırlar. Yumurta ve buğday tohumu, kolin taşıyan gıda maddeleri aralarında sayılabilir.

Çinko takviyesi çok kayda değer

Çinko, vücudu alkolden arındırmaya yardımcı olan en kayda değer maddelerden biridir. Bu amaçla alındığında, en yerinde arz günde yaklaşık 15 mg’dır. Kırmızı et, ıspanak, mantar, bezelye, bamya ve fındıkta bulunur.

Doç. Dr. Halit Yerebakan

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.