Karbonhidrat bağımlısı olabilirsiniz
Sabahları işe bu vesileyle kahvaltı hazırlayıp yeşillikler, domates, salatalık, peynirle renklenen bir sofra düzenlemek yerine, pastaneye gidip güzel koku gibi kokan poğaçalar, simitler ve çörekler aralarında kaybolmayı mı tercih ediyorsunuz?
Yapılan araştırmalar, şekere dönüşen nişastanın az daha bir uyuşturucu gibi beyni etkilediğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, beyinde sigara, uyuşturucu gibi birçok maddenin bağımlılığından sorumluluk sahibi olan kısmın, yemek yemeyle de ilgili olduğunu belirtiyorlar.
Yıllardan Beri huysuz iddia edilmiş olsa bile, günümüzde kolay karbonhidrattan fakir, protein ve yağdan varlıklı diyetler kilo vermeye yardımcı oluyor.
Karbonhidrat
Çünkü basit karbonhidrat taşıyan gıdalar kan şekerini olması gerekenden daha süratli yükseltip, doyum ve mutluluk sağlıyorlar. Ama yükseldiği gibi şipşak düşen bu oran baştan acıkmayı sağlıyor. Gıda uzmanları şeker ve karbonhidratların sadece yeme isteğine yol açmayıp, aşırı tüketim isteğini engellemeye karşı bedenimizi kuvvetsiz bıraktığını belirtiyorlar.
Yüksek kan şekeri insanı daha faal ve basit konsantrasyon kurar ışık halkası getirdiğinden, tiryakilik geliştirilmesi de basit oluyor. Kimi vakit besin maddesel değil, ruhsal bir gereksinim oluyor. Serotonin seviyesini yükseltmek için, gövde hızla karbonhidrat tüketmeye başlıyor.
Yiyeceğe bağımlı olma fikri, ona karşı koymayı daha da zorlaştırıyor. Aşırı yeme arzusunun fiziksel ve psikolojik bileşimleri öylesine iç içe geçmiş ancak, farkı görmek kolay olmuyor. Un ve şeker karbonhidrat bağımlılığının en büyük suçluları çünkü metabolizmaya hızlıca giren bu iki madde, bununla beraber kişinin enerji ihtiyacını karşılama konusunda menfaat sağlıyor.
Kompleks karbonhidratlar, yani meyve, sebze ve bütün tahıl taneleri sağlıklı bir şeker metabolizması için gereken şekeri ve mikro gıda öğelerini içeriyor.
Karbonhidrat tüketme alışkanlığından kurtulmayı denediniz mi? Şayet azalttınız fakat hala günde bir kez yiyor musunuz?
Perhiz uzmanları işlenmemiş tüm nebati gıdaların kan şekeri seviyesini düzenlemenin yanı sıra karbonhidrat isteğini azalttığı konusunda aynı fikirde olan. Bunun için vücudunuzun verdiği işaretleri doğru okumanız gerekiyor. Örneğin susamadan su içmeye itina gösterin çünkü aslında suya gereklilik duyduğunuzda, karbonhidratlı gıdalar yemeğe eğilimli oluyorsunuz.
Karbonhidrata olan bağımlılığınızı test etmek ister misiniz?
Bir kafeye gidin ve en sevdiğiniz tatlıyı sipariş edin. Birkaç çatal aldıktan daha sonra tabaktan elinizi çekin.
O fazla sevdiğiniz tatlı hala tabakta durduğunda, onu umursuyor musunuz? Aynı testi birkaç kez daha yapın.
Eğer mutlu değilseniz ve birkaç gün sonradan hala o pastayı düşünüyorsanız, bu karbonhidratla ilgili sağlığa zararlı bir ilişkiniz olduğunun göstergesidir.
Bir karbonhidrat bağımlıysanız, bu yeme alışkanlığını başkalaştırmak için mutlaka kilolu olmanız gerekmiyor.
Henüz yorum yapılmamış.