Kekik alırken uyarı edin
Aromalı kokusu ve nefis tadı ile yemeklerin vazgeçilmezi olan kekikte ‘buharlaşan yağ’ hilesi yapıldığı ortaya çıktı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada tarafından yapılan araştırmada, yağı ve suyu temizleme yöntemiyle alınan kekiklerin posasının piyasada, ‘gerçek kekik’ olarak satıldığı belirlendi.
Değerli uçucu yağları gücenmiş
Marmara Bölgesi’ndeki şehirlerde açıkta satılan kekiklerden örnekler toplayarak araştırma yürüttüklerini bildiren Prof. Dr. Yeşilada,” Maalesef açıkta satılan kekiklerin hiçbirinde yararlı olan etkili maddeler bulunamadı. Çünkü kekikteki uçucu yağlar para ettiği için arıtma yöntemiyle onu alıyorlar, bu temizleme esnasında görsel olarak bitki bozulmuyor onu kurutup bize kekik diye pazarlıyorlar. Piyasada açıkta satılan kekik diye aldığımız hiçbir kekik tatmin edici miktarda buharlaşan yağ taşımıyordu. Bu etkin bileşenleri almışlar bize ‘cesetleri’ satıyorlar. Niye cisim diyorum çünkü uçucu yağ gittikten sonra nemlenen bitki kurumaya bırakıldığında karaciğere zarar veren aflatoksin denen mantarlar, bakteriler üremeye başlayabiliyor.” İfadelerini kullandı.
Reel kekik nasıl olmalı
Manisa Kırkağaç’ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp değişik hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, “Hakiki kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur. Posası ise kahverengi ve kokusuzdur” diye konuştu.
Kekiğin posası gübre olarak kullanılıyor
Toplanan doğal kekikleri 350 derece sıcaklığındaki kazanlara doldurup, buhar vererek saflaştırma işlemi gerçekleştirdiklerini bildiren Güngör, “Borulardan geçen buharın bitmiş suya dönüşmesiyle operasyon tamamlanıyor. Gerisinde kekiğin suyu ve yağı burada ayrıştırılıyor. Makinede kalan kekiğin posasını ise bir süre beklettikten daha sonra ağaçların dibine döküp, gübre olarak kullanıyoruz. Kekik posaları tamamen ağaçlar, soğuk kış aylarında daha dirençli durabiliyor” dedi.
Yağı ve suyu çıkartılan kekiğin posasında, herhangi yardımcı bir etmen maddenin kalmadığını vurgulayan Güngör, “Damıtılma esnasında verilen buhar, kekiğin içindeki etmen maddeleri alıp, sıvı ışık halkası getiriyor. Geriye kalan kokusuz kısım, yalnızca gübre olarak kullanılabilir. Kalan posaların kekik olarak satılması etik değil. Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok sıcacık bir şekilde anlaşılabilir. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.