Kemik erimesini önleyen besinler
Osteoporoz, kemiklerin zayıf ve kırılgan ışık halkası gelmesine neden olur. Osteoporozla ilişkili kırıklar en sık kalça, el bileği ya da omurgada görülür.
Belirtiler
Kemik erimesinin erken evrelerinde tipik olarak belirtiler yoktur. Ama kemikleriniz osteoporoz ile zayıfladığında, ortaya bu belirtiler çıkabilir:
– Kırık ya da çökmüş bir omurun niçin olduğu bel ağrısı
– Zamanla boy kaybı
– Çarpık bir duruş
– Beklenenden fazla daha kolay kırılan bir kemik
Her canlı dokusunda olduğu gibi, kemikler de besinlere gereksinim duyar. Osteoporozun hem yönetilmesinde ayrıca de önlenmesinde kilit bileşen iyi beslenmedir.
Kemik sağlığı için bir perhiz var mı? Cevap: Evet. İşte dinç kemikler için iyi beslenmenin beş adımı.
Daha pozitif sebze, meyve ve kepekli tahıllar tüketin
Çalışmalar daha artı sebze ve meyve yemenin kemik sağlığını iyileştirdiğini gösteriyor. Sebze ve meyvelerin gıda içeriği genelde kalori ve yağ bakımından düşüktür ve lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Ayrıca osteoporoz dahil olmak üzere dağıtılmış hastalıklara karşısında korunmaya tezgâhtar olabilecek fitokimyasallar içerirler.
Her gün dört ya da daha artı porsiyon sebze ve üç porsiyon meyve yiyin. Meyve ve sebzeler magnezyum, potasyum ve C, K ve A vitaminleri kaynağıdır. Bunlari kemik sağlığının korunmasında rol oynamaktadır.
Keza jurnal dört porsiyon tahıl yiyin. Mümkünse kepekli tahılları seçin, çünkü kepekli tahıllar, rafine tahıllardan daha fazla besin, bilhassa de magnezyum ve lif içerir.
Dinç protein ve yağ kaynaklarını seçin
Protein, kemik sağlığı için önemlidir. Çünkü kemik dokusunun temel bir bileşenidir ve kemiğin korunmasında rol oynar. En iyi seçenekler, fasulye ve fındık gibi bitki proteinlerinin yanı sıra balık, derisiz kümes hayvanları ve yağsız etlerdir. Bitki proteinleri, kemiğin korunmasına muavin olan bitki bileşikleri bakımından zengindir. Süt ve sade yoğurt gibi süt ürünleri, bir diğer iyi protein kaynağıdır ve bununla birlikte kemik sağlığına fayda sağlayan kalsiyum sağlar. Protein günlük toplam kalorinin yüzde 25 ila 35’ini oluşturmalıdır.
Vücudunuzun sürükleyici çalışması için diyetinizde birazcık yağa ihtiyacınız vardır. En iyi seçenekler, zeytinyağında bulunanlar gibi tekli doymamış yağlardır. Soğuk su balıkları keza esansiyel omega-3 yağ asitleri sağlarlar. Oysa bu yağlar bile sınırlı miktarda tüketilmelidir. Yetişkinlerde kemik sağlığına zararlı olduğu gösterilen batmış yağlardan kaçının.
çokça kalsiyum alın
Kalsiyum kemik sağlığı için kritik öneme sahiptir. Bu mineral, kemiğin esas yapı taşıdır ve yaşlılarda kemik kaybını ve osteoporotik kırıkları önlemeye muavin olur. Çoğu erişkin için önerilen jurnal alım miktarı 1.000 ila 1.200 miligram (mg) veya daha artı olmasına rağmen, bu hedef çoğu zaman tutturulamaz.
Yeterince kalsiyum almıyorsanız, mineral içeriği yüksek olan gıda tüketiminizi artırmaya çalışın. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum bakımından en zengin beslenme kaynaklarıdır.
Diyetinizde yeterli kalsiyum alamıyorsanız, bir kalsiyum takviyesi almalısınız. Menopoz sonrası kadınlar için genelde bir kalsiyum takviyesi önerilir, çünkü kemik kaybını azaltabilir. Ancak, kalsiyum yalnız alınmamalıdır. D vitamini uygun kalsiyum emilimi için esastır ve magnezyum kalsiyumu kemiğe yönlendirerek yumuşak dokulardan uzaktan miktar.
Şeker, tuzlu ve fosfatı sınırlandırın
Şeker içeren tamamlanmış gıdalar genelde çok fazla kalori, katkı maddesi ve koruyucu madde içerir. Ve buna rağmen çok eksik miktarda vitamin, mineral ve öteki besinleri içerirler. böylece, işlenmiş yiyecekleri ve içecekleri sınırlandırmalısınız. Şekerli içecekler genellikle en büyük suçludur.
Diyetinizde çok fazla tuzlu olması da zararlı olabilir. Tuz sadece yüksek tansiyona neden olmakla kalmaz, fazla pozitif tuz aynı zamanda idrarla vücudunuzdan attığınız kalsiyum miktarını artırabilir. Günlük 2.300 mg tuzlu sınırını hedefleyin yani yaklaşık bir nehir kaşığı dek.
Fosfor, işlenmiş çoğu gıdada katkı maddesi olarak kullanılır. Diyetinizdeki fazla artı fosfor, ince bağırsaklarınızdan kalsiyum emilimini engelleyebilir.
Bu sorunlu bileşenlerin alımını sınırlandırmak için, marketten satın aldığınız işlenmiş gıdaların üzerindeki etiketleri yoklama edin ve olası olduğunda taze gıdaları seçin.
Içki ve kafein tüketimini sınırlandırın
Alkollü içecek tüketmek kemik kaybını hızlandırır ve vücudunuzun kalsiyumu emme etme yeteneğini azaltır. Alkolü hayatınızdan tamamen çıkarmayı deneyin. Yemeklerle birlikte alkol almak kalsiyumun emilimini azaltır.
Kafein, idrara çıkma esnasında kalsiyum kaybını azıcık artırabilir. Orta derecede kafein tüketimi, günde yaklaşık 2-3 bardak kahve, diyetiniz tatmin edici kalsiyum içerdiği sürece hasar vermez.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin / email protected
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.