Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

kilo almak isteyenler için öneriler

17.02.2021
213
kilo almak isteyenler için öneriler

İhtiyacı olandan artı yemek; çikolata, hamur işleri ve fast food gibi yüksek kalorili ve karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesi şişmanlamak için en kolay ve eğlenceli yöntem olarak kabul edilir. Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Diyetisyen Şefika Kültürlü Selçuk ise esas amacın canınızın her istediğini yiyerek değil sağlıklı ve dengelenmiş bir şekilde kilo almak olduğunu söylüyor ve sağlıklı kilo kontrolü ile ilgili bilgiler veriyor.

Zayıflık nedir, sebepleri nelerdir?

Diyetle günlük alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha eksik olması veya alınan besinlerin karoser kadar kullanılmaması durumunda kuvvetsiz olma hali ortaya çıkmaktadır. başkaca, güçsüz olma nedenleri aralarında sindirim sistemi bozuklukları, metabolizmayı hızlı çalıştıran hipertiroid gibi hormonal hastalıklar, bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları da olabilir. Ara Sıra de sorun psikolojik kaynaklıdır. Kilo alma korkusu ve buna alt iştah kesilmesi ve yeme bozukluğuna niçin olur. Artı bedensel aktivite, derme çatma yemek ve uzun açlıklar da kilo alamama problemine neden olabilir.

Her güçsüz olan sağlığa zararlı mıdır?

Hayır. Zayıf olmak her zaman sağlığa zararlı edinmek anlamına gelmez. Zayıflığın bir problem olup olmadığı kişiye ve bunun derecesine tarafından değişir. Teşhis koymadan önce o kişiyi bakmak, gövde tahlil cihazı sonuçlarını değerlendirerek yaş faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir. Yeme bozukluğunun var olup olmadığı iyi inceleme edilmelidir. Eğer anoreksiya, bulimia, tıkanırcasına yemek yemek gibi bir koşul varsa, bu konuda mutlaka psikiyatrist desteği elde etmek gerekir.

Zayıflık hani problemlere yol açar?

Zayıflık, çocuklukta artma ve gelişme sorunlarına, emziren kadınlarda süt veriminin yetkisiz kalmasına, vücudun dış etkenlere karşı savunma mekanizmasının azalmasına, konsantrasyon eksikliğine, hatta yaşam süresinin kısalmasına bile neden olabilir.

Ayda kaç kilo alınması önerilir?

Başta şunu açıkça belirtmek istiyorum; şişmanlamak kilo vermekten fazla daha zordur. Bu bir süreçtir ve katlanma ister. şişmanlamak isteyenlerin yalnızca şişmanlamak istemesi yetmez, buna inanmaları da gerekir. Zorunlu tahliller yaptırılıp altta yatan geçerli bir hastalık yahut, diyetisyen kontrolünde ayda sıradan 2 kilo olacak şekilde maksat koyulabilir. Kilo alırken vücuttaki yağ dokusu ve yağsız doku ( adale dokusu, vücut suyu ve kemik dokusunu ) artar. Maksat, yağ dokusundan çok adale dokusunu çoğaltmak olmalıdır.

İşte şişmanlamak isteyenler için öneriler

*Günün en önemli öğünü olan kahvaltıdır. Kahvaltıyı şüphesiz atlamayın ve günün erken saatlerde yapmaya itina gösterin.
*şişmanlamak istiyorsanız kuşkusuz öğün atlamayın. Ancak ahenkli ve nitelikli beslenerek kilo alabilirsiniz.
*Adale dokunuzur artması için protein ve karbonhidrat tüketmeye özen gösterin. Her öğünde mutlaka karbonhidrat, yağ ve protein içeren yiyecekler yemeniz gerektiğini unutmayın.
*Ara öğünlerde kalori değeri ve protein değeri yüksek gıdalar yemelisiniz. Fndık, badem, ceviz, tost, süt, kek, taze ve kuru meyveler, ayran gibi yiyecekler kilo almanıza muavin olacak ara öğünler için idealdir.
*Yemekle beraber bir şeyler içmek tez doymanıza ve iştahınızın çabuk kesilmesine niçin olur. Yemek yerken su bile içmemenizi öneriyorum. Eğer su içecekseniz yemekten yaklaşık 45 dakika sonradan içmeye itina gösterin.
*Aklınızda bulunsun, baharatlar, bazı soslar ve salçalı yemekler iştah açar.
*Bazı öğünlerde salata yerine taneli meyve kompostoları tüketebilirsiniz.
*Tatlıları iştahınızı kesmeyecek kadar, akılcı miktarlarda tüketin. Çok pozitif tatlı yemek yemek iştahınızın kapanmasına neden olur.
*Fazla yoğun çalışma yapmayın. Yemekten yaklaşık bir saat önce yapılan 30 dakikalık hafif tempolu bir yürüyüş ise iştahınızı açar.
*Yemeklerin beslenme değerini artırmaya özen gösterin. Örneğin makarnanın üstüne kıyma ve peynir koyun. Kek yaparken içine ceviz, fındık ya da kuru üzüm ekleyin. Çorba pişirirken içine kıyma, buğday, pirinç, patates ya da şehriye katın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.