Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kış hastalıklarına yakalanmamak için ne yemeli

17.02.2021
187
Kış hastalıklarına yakalanmamak için ne yemeli

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, kış aylarında sağlıklı olmanın en iyi yoludur. Enerjik bağışıklık sistemi, vücudu mikroplardan korur ve bulaşıcı hastalıklardan uzaktan kalmanızı sağlar.

Bağışıklığı azaltan durumlar

Gerginlik: Stresli olduğunuzda, kortizol seviyeleri artar, bu da uykunuzun kalitesini düşürür ve sizi enfeksiyonlara duyarlı ayla getirir.

Antibiyotikler: Evet, doktorunuzun size verdiği ilaçlar mikroplarla savaşmak için iyidir fakat bununla beraber sindirim sisteminizdeki iyi bakterileri de öldürür ve bağışıklığın azalmasına neden olur.

Şeker: Soğuk algınlığı ve grip mikropları gibi virüslere karşısında çaba eden beyaz kan hücrelerini yavaşlatır. Yavaş beyaz hücreler sizi savunmasız bırakır.

Yiyecek zehirlenmesi: Herhangi bir zehirlenme durumuda sindirim zarı tahrip olur. Bu durum bağışıklığın azalmasına niçin olur.

Bağırsak sağlığı

Bağışıklık sistemini dengede tuttuğu için bağırsak sağlığının iyi olması önemlidir. Sindirim sistemi, zararlı maddeleri uzak yetişmek ve bu dengeyi temin etmek için zorunlu besinleri emmek zorundadır. Aşağıdaki besinleri tüketerek sindirim sisteminizi sağlıklı tutabilirsiniz:

Glutamin: Bağırsaklarınız için en önemli besinlerden biridir. Bağırsak fonksiyonunu korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için esastır. Yulafta bol miktarda bulunur. Bir kase yulaf ezmesiyle güne başlatmak, kış aylarında iyi bir akıl olabilir.

Probiyotikler: Bağırsakları sağlıklı tutmaya ve yiyecekleri sindirmeye tezgâhtar olurlar. Doğal yoğurtta, lahana turşusu gibi fermente edilmiş yiyeceklerde ve ilave olarak probiyotik tüketebilirsiniz.

Probiyotikler hakkında daha fazla veri için buraya tıklayarak “Sindirim sisteminize probiyotik takviyeler” yazımı okuyabilirsiniz.

Fruktooligosakarit: Sindirim sistemindeki bakterilerin büyümesini ve aktivitesini uyaran bir prebiyotiktir. Muz, soğan, sarımsak ve pırasa tüketerek bu prebiyotiği alabilirsiniz. Enginarda da çokça bulunur.

Besin

Yemeklerinizi akıllıca seçerek bol miktarda vitamin almaya çalışın.

C vitamini: Vücutta enfeksiyon taraması yapan bir nesil beyaz kan hücresi olan T hücreleri üretir. C vitamini kırmızı biber, brokoli, çilek ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde oldukça çok bulunur.

Çinko: Bağışıklık sistemini güçlendirir, yaraları iyileştirir ve büyümeyi destekler. Kabak çekirdeği, ıspanak, kaju ve kırmızı etlerde bol miktarda bulunur. Boğaz ağrısını hissetmeye başladığınızda, çinko pastil enfeksiyonla savaşmak için inanılmaz bir yoldur.

A vitamini: Sindirime yardımcı olur. A vitamini peynir, yumurta, yağlı balık, havuç, portakal ve sarı sebzelerde çokça bulunur.

D vitamini: T hücrelerine enfeksiyonla savaşmada tezgâhtar olur. D vitamini edinmek için en iyi yol güneş ışığıdır. Hem yumurtalarda ve balıklarda bulunur. Ek bir gıda olarak da tüketilebilir.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.