Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kışın gözünü açamayanlara öneriler

18.02.2021
175
Kışın gözünü açamayanlara öneriler

Havaların erken kararması, soğuk olması, bir ısınmak bir üşümek, hava daha karanlıkken yataktan çıkıp işe, okula gitmek ve gece uykusunun yetmemesi hemen cümbür cemaat için benzer sorunu eğlence ediyor. Kimse uykusunu alamıyor ve uyandığında hemencecik cümbür cemaat bitap ve bezgin halde! Bu sorunla nasıl başa çıkacağımızı Diyetisyen Emre Uzun anlattı. İşte dinç bir güne başlamanın yolları.

Kan şekerinizi dengeleyin

Kahvaltı sofrasından başlayarak öğle ve akşam yemeklerinde sofranızda mutlaka tam tahıllı gıdalar olsun. Bunlar, keza antioksidan etkiye sahiptir keza de içerdikleri yüksek E vitamini bir uçtan bir uca sizi kuvvetli miktar. Örneğin kahvaltıda bütün buğday unundan ekmek, yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Tekrar gün boyu atıştırmalık niyetine yiyeceğiniz meyveler de içerdikleri posa ile sağlığınıza yararlıdır. Örneğin cennet hurması, nar, avokado, kivi vb. kış meyveleri aralarında idealdir ve tümü de çokça antioksidan, C vitamini, polifenol içerir. Bunlar da hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de lifleriyle sindirimi kolaylaştırıp kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu tesir sağlar.

Omega-3 alın

Omega-3, insan vücuduna ayrıca dayanıklılık ayrıca de zindelik veren bir yağ asididir ve en fazla balıkta bulunur. Bu yüzden kış aylarında haftada 2-3 öğün balık yemeniz gerekir. Her gün yiyeceğiniz iki adet ceviz ya da 5-6 adet fındık da vücudunuzun Omega 3 almasına muavin olacaktır.

Bitki çaylarını seçim edin

Biz Türk milleti olarak gün boyu çay içme alışkanlığına sahibiz. Genç cins çalışanlar ise büro ortamında filtre kahve ya da neskafeye yöneliyor. Nehir ve kahve, içerdikleri kafein ve tein ile beyni uyarır fakat bu geçici bir zindeliktir. Zindeliğin sürekliliği için güne zencefilli nehir ile başlayıp bütün molalarınızda da bitki çayları içmeniz vücudunuzun antioksidan kapasitesini artıracaktır. Benzer şekilde A ve C vitamini deposu olan, polifenoller ve antioksidan içeren kuşburnu çayı da keza bağışıklık sistemini güçlendirir hem ceset direncini artırır; bu sayede vücuda enerji de verir. Aktarlarda bulunan ve “Kış Çayı” olarak aşina ayrı bitkilerin karışımıyla hazırlanan akarsu ise bağışıklık sistemini güçlendirir. Hatta topluluk büro ortamlarında ve grip salgınlarında günde 1-2 kupa kış çayı içen büro elemanlarının salgından etkilenmediği görülmüştür. Bu da karoser direncinin korunması ve dinamik bir gün için kayda değer bir veridir.

Geç saatte yemeyin

Yeniden biz Türk milletine has bir alışkanlık. Anlamsız mideyle uyuyamıyoruz; illa ki bir şeyler atıştırıyoruz. Fakat uyku saati öncesinde bir şeyler yemek yemek sindirim sistemini faaliyete geçirir. Mide dinlenmesi gereken saatlerde çalışmaya başlar. Bu da sizin uyku kalitenizi etkiler. Daha da kötüsü gece tuvalete kalkmanıza ve uykunuzun bölünmesine yol açar. Diğer Taraftan sabahtan kendinizi aç hissetmezsiniz ve bu nedenle günün en manâlı öğününü, kahvaltıyı dikkatsizlik edersiniz.

Su için

Su, olağanüstü bir sıvıdır. Yalnızca yaz aylarında değil kışın da bol bol içilmesi gerekir çünkü vücudumuzun % 70’i sudur ve bu yüzdeyi dengede tutmamız şarttır. Artı, kış aylarında genelde yağlı ve kalorisi yüksek besleniriz lakin metabolizmamızı hızlandıracak su içmeyi ihmalkârlık ederiz. Su içme alışkanlığını yatırım yapmak için yapmanız gereken kalkar kalkmaz bir bardak ılık su içmek olsun. Suyu sade içemiyorsanız, içine birkaç dilim limon, 3 çay kaşığı zencefil de ekleyebilirsiniz. Bu, metabolizmanızı hızlandırır ve size doğrudan doğruya enerji olarak geri döner.

Güneşe çıkın

Evet, kışın güneş pek yüzünü göstermiyor lakin güneşi gördüğünüz anda kendinizi açık havaya atın! Güneş ışınları, aldığınız D vitamininin %90’ını size verir. Bu da keza hastalıklara aleyhinde karoser direncinizi artırır hem de yaşlanmayı yavaşlatan etkiye sahiptir. Yapılan böylece çok araştırma, güneş ışığının insanın ruh halini olumlu yönde etkilediğini, depresyondan uzakta tuttuğunu kanıtlamıştır. Hem yapılan son araştırmalara kadar kış aylarında günde 15 dakika güneşlenmek vücudun melatonin üretimini durdurur ve bu da biyolojik saatinizin devreye girerek gece olduğunda tekrar melatonin üretmesini sağlar. Bu sayede gün boyu “uykulu” olmazsınız, uykunuz geldiğinde de gidip kaliteli bir uyku çekersiniz.

Alıştırma yapın

Kış aylarında, mümkünse sabahları yarım saat yapılan alıştırma ya da yürüyüş vücudunuzun işleyişini düzene koyacaktır. “Alıştırma yapacak vaktim değil” diyorsanız sabahları bir durak yürüyebilir, öğle yemeğine gidiş-dönüşü yürüyüşle geçirebilir ve asansör kullanmayıp merdivenleri tırmanabilirsiniz.

Kahvaltıyı ihmal etmeyin

Artık işyeri civarındaki fırından poğaça ve açma alıp, kahvaltı gibi günün en kayda değer öğününü “katletmekten” vazgeçmelisiniz. Tam teşekküllü bir kahvaltı sofrası, gün boyu size enerji sağlayacağı gibi vücudunuzu dinç de tutacaktır. öte yandan kahvaltı niyetine atıştırdığınız tüm o hamurlu gıdalar, çikolatalar, şekerlemeler bir anda enerji patlaması yaratıp insülin seviyenizi tavana vurdurur lakin aynı hızla düşen insülin seviyesi sebebiyle kendinizi birkaç saat içinde “halsiz” hissedersiniz. Kahvaltı sofranızda ise mutlaka yumurta bulunmalıdır. Yumurta B vitaminleri, çinko ve demir içerdiği için idareli bir enerji kaynağıdır. Yine yumurta kullanarak omlet çeşitleriyle de kahvaltınızı zenginleştirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.