Klima kullanımına dikkat
Bilhassa sıcağa karşı hassasiyetleri çoğalan gebelerde, bebeklerde, kalp hastalarında ve menopoz dönemindeki kişilerde klima, kontrollü kullanıldığında yardımcı oluyor. Ancak dikkat edilmediği takdirde klima kullanımının sağlık durumu üstüne son derece zararlı etkileri de ortaya çıkabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak klima kullanımının püf noktaları hakkında veri verdi.
Klimalı ortamdan çıkmak strese neden oluyor
Yaz baştan başa aralıksız soğuk ve serin bir ortamda yer alan şahısların hava sıcaklığının daha yüksek olduğu dış mekanlara toleransı azalmakta ve başka insanlar için makul ısı seviyeleri fazla yüksek olarak algılanmakta, sıcağa karşısında tahammülsüzlük artmaktadır. Bu kişilerde sıcak ortamlara çıkılması stresi yükseltir, hatta yürek ve solunum yetmezliğine tabi ölümlere zeka niçin olabilir.
Baş ağrısına yol açabiliyor
Tüm gün soğuk üfleyen bir klimanın aşağıda kalmak, kişilerde halsizlik ve baş ağrısına neden olmaktadır. Klimanın altında vücutta titremeler gerçekleşebilir. Bunun nedeni aralıksız soğuk ve kuru hava nedeniyle solunum yollarını döşeyen mukozaların ve cildin kuruması, bununla beraber vücutta gelişen aşırı su kaybıdır. Böyle bir ortamda halsizlik, gözlerde, ağız ve boğazda kuruluk, baş ve boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve artrit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Bakteriler klimayı seviyor
Klimalar sağlığı tehdit eden mikroorganizmalar için üreme ortamıdır. Klimaların içinde rahatlıkla büyüyen mantarlar, mayalar, virüsler ve bakteriler klimanın üflediği hava ile ortamda yer alan kişilere ulaşmakta, solunum yolları için ciddi tehditlere neden olmaktadır. En basitinden farenjit, grip ve nezle gibi iltihaplardan, “Lejyoner Hastalığı” olarak tanıdık ve ölümle sonuçlanabilen ağır zatürrelere kadar geniş bir yelpazede enfeksiyonlara niçin olabilmektedir. Bilhassa yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda, organ nakli olan ya da kanser hastalarında manâlı bir risk oluşturmaktadır.
Bakım yaptırmadan klimanızı açmayın!
Klimalar alerjenlerin süzülmesine asistan olduğu için alerjik hastalığı olan kişiler için faydalıdır ancak bakımı iyi yapılmamış klimalar bütün ters etki oluşturarak ortama çokça alerjen polenlerin ve tozların gönderilmesine niçin olur. Bu Vesile Ile alerjik burun iltihapları, alerjik sinüzitler, astım gibi hastalıklar meydana gelebilir.
Klimanın doğru kullanımı için bunlara dikkat edin;
1. Öncelikle klima bakımlarına siklet verin, güvendiğiniz firmalarla çalışın.
2. Su kullanan sistemlerde, klimanın su haznesindeki su günde minimum birkaç kere değiştirilmeli, su haznesinin temizliğine itina gösterilmelidir.
3. Klimaların derecelerini fazla düşük seviyelere ayarlamayın. Klima ısı derecesini seçerken dış ortamla iç etraf arasındaki ısı farkının %20’den ya da 8-10 dereceden artı olmamasına özen gösterin. Örneğin dış ortamdaki hava sıcaklığı 40 dereceyse klima ayarı asgari 30-31 derece olmalıdır.
4. İnsan vücudunun iç ısısı 37-38 derecedir. Bulunulan ortamın ısısı bu değerin %30’undan daha soğuksa giyinerek gövde ısınızı korumamız gerekir. Yaz günlerinde ince giysiler giyildiği için bulunulan ortamın ısısının 26 dereceden daha soğuk olması hastalıklara davetiye çıkarır.
Henüz yorum yapılmamış.