Koronavirüs stresi uyku düzenini başaşağı ediyor
Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği (BEYİNDER) Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz, koroanvirüs salgınının yaşam biçimi değişikliklerine niçin olduğunu, bunun da uyku problemlerini ortaya çıkarma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Birçok hastalık için riski artırıyor
İnsan vücudu, sirkadiyen ritim olarak aşina iç saatimiz göre düzenlenen 24 saatlik bir döngü ile çalışır. Bu biyoloji ile ilgili saat, ne süre yemek yiyeceğimizi, uyuyacağımızı, enerji seviyelerimizi ve buna benzer daha birçok maddi işlevi düzenler. Bu ritimler, farklı alanlara yönlendirilmiş faktörler nedeniyle bozulabilir. Evde kalmak, evden amaçlamak, sosyal etkileşimi büyük ölçüde eksilmek ve uzun süreli gerginlik, gece uykusunu olumsuz etkiliyor, ayrıca çoğu rahatsızlık için riski artırıyor.
aynı zamanda sağlık ve hesaplı durumla ilişkili yaşadığımız gerginlik, bizleri stres hormonu kortizolle yüklendiriyor. Kortizol de asap sistemini uyarıcı ve uyku düzenini başaşağı edebilecek potansiyele sahiptir.
Gece saat 02.00’de vücudunuzdaki gerginlik hormonu kortizol minimum miktara sahip olmalı, 8.00’de ise en yüksek seviyeye ulaşmalıdır. Sizi uykuya hazırlayan melatonin hormonunuz baskılanıyor ve yerine gerginlik hormonunuz artıyorsa, geceleri enerjik ve uyanık olur sabahları uyanmakta zorlanır veya gün boyu çok yorgun hissedersiniz.
Gece uykusu durum
En yüksek performansı uygulamak ve devingen olabilmek için kaliteli gece uykusu şarttır. Akşamları yükselen melatoninin olağan tepkisini alamayan ve gerginlik kortizol seviyeleri geceleri düşmek yerine aralıksız yüksek kalan insanlarda bunalım ve bipolar riski de artar. Gece uykusuzluğu, veriminizi oldukça düşürür, öğrenme ve düşünce işlevlerinizi azaltır.
Maddesel aktivitenin beyniniz ve vücudunuz üzerinde büyük bir etkisi vardır, egzersiz stresi azaltır ve zihinsel hastalıklarla ilişkili birçok belirtiyi iyileştirir. Maddi aktivite, dinç gıda ve gevşeme stratejileri stres yönetiminde etkilidir.
Stresinizi azaltmak için televizyon izlemek ve internette gezinmek yerine aileniz ve arkadaşlarınızla görüşerek zaman geçirin. Geç saatlere değin uykuya dalamıyor ve sabahları da uyanmakta zorlanıyorsanız, akşamları teknolojik aletlerden uzaktan durmayı ve mümkünse loş doğal mum kullanmayı deneyin. Geceleri uyuduğunuz odayı tamamen karartın. Sabahları ve gün her tarafında olası olduğunca kendinizi, pencere önünde, balkonda ya da varsa bireysel bahçenizde doğal güneş ışığına maruz bırakın. Uyku, yemek ve çalışma için ahenkli bir program oluşturun.
Henüz yorum yapılmamış.