Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Koronavirüsten korunmanın yolları neler bağışıklığınızı güçlendirin!

30.12.2022
56
Koronavirüsten korunmanın yolları neler bağışıklığınızı güçlendirin!

Pandemi koşullarına emrindeki olarak kişilerde oluşan gerginlik ve buna emrindeki uyku düzeni ile duygusal durumun bozulması ise çoğu kişinin sağlığa zararlı beslenmesine niçin olabiliyor. Bu süreçte iyi hissettiren dinç gıdaların tüketilmesi ve D vitamini ilk kez olmak üzere vitamin -mineral desteği alınarak bağışıklığın güçlü tutulması tartma taşıyor. Dyt. Ceyda Nur Çakın, koronavirüs sürecinde bağışıklığın güçlendirilmesi için uyarı edilmesi gerekenler hakkında data verdi.

Hem maddesel ayrıca de psikolojik olarak koronavirüsten korunun 

Beslenmenin sağlıklı ülkü getirilmesi fiziki sağlık durumu dek zihinsel sağlığı da desteklemekte ve kişilerin Covid- 19’un neden olduğu vesvese, tereddüd ve psikolojik stresle başa çıkmalarında manâlı rol oynamaktadır. Uyku bozuklukları ve gerginlik ile mücadelede atama üstlenen melatonin ve serotonin hormonları ile triptofan adı bahşedilen aminoasit düzeylerini bazı gıdalar ile artırmak olası olabilmektedir. Gıda programında özellikle yumurta, badem, yulaf, bütün tahıllı yiyecekler, muz ve kırmızı meyvelere jurnal olarak yer verilmesi gerekmektedir. bununla beraber haftada asgari iki gün ızgara veya fırınlanmış şekilde Omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar tercih edilmelidir. Süt ve süt ürünlerini ahenkli olarak tüketerek uykuya geçmeyi karşılayan triptofan aminoasidinin üretiminin artırılmasını karşılamak da büyük menfaat sağlamaktadır.

Obezite Covid- 19’un olumsuz etkilerini artırıyor 

Son bilimsel çalışmalar Covid-19 ve gıda arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir. İyi beslenme, kriz zamanlarında dayanıklılığın esas direği olarak görülürken, besleyici yiyecek eksikliği, bireyleri koronavirüsü durdurmak ve onunla savaşmak için dezavantajlı konuma getirmektedir. Sağlığa Zararlı beslenme obeziteye yol açarken; obezite ise diyabet ve yürek hastalıkları gibi kronik hastalıkların yanı sıra Covid-19’a yakalanma durumunda ciddi komplikasyon riskini de artırmaktadır. Keza obezite, vücutta yaygın iltihaplanma ve hipoventilasyon ile birlikte rahatsızlık ile savaşmayı zorlaştırabilmektedir.

Bağışıklığınızı güçlendirin 

Beslenmenin bağışıklık sistemi ve hastalığa aşinalık üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Spesifik besinlerin ya da besin bileşenlerinin, hücrelerin aktivasyonu, sinyal moleküllerinin üretiminde modifikasyon ve gen ekspresyonu yoluyla bağışıklık sistemini etkileyebileceği kanıtlanmıştır.aynı zamanda tüketilen besinler önemli bir bağışıklık sistemi organı olan bağırsaktaki yardımcı bakteri varlığını belirlemektedir. Yeterli makro ve mikro gıda tüketimi, özellikle demir, çinko ve B6, B12, A,C ve E vitaminleri, bağışıklık fonksiyonunu artırarak enfeksiyonu önlemeye ve bunlarla savaşmaya muavin olabilmektedir.

D vitamini düzeyinin Covid-19’un şiddetinde belirleyici rolü vardır 

En manâlı vitaminlerden biri olan D vitamini düzeyinin Covid-19 şiddeti ve Covid-19’a emrindeki ölümler ile ilişkisi üstüne yapılmış incelemeler bulunmaktadır. Keza solumun yolu hastalıklarının bozulmuş D vitamini metabolizması ile ilişkili olduğu; akciğer enfeksiyonu sonrası D vitamini seviyesinin azaldığı da yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Vitamin ve mineraller öncelikle doğal yollardan alınmalı 

Bağışıklık sistemi için gerekli olan bu vitamin ve minerallerin esas kaynakları yumurta, süt ve süt ürünler, kırmızı et, hindi ve balık gibi hayvansal protein kaynakları olmaktadır. Ay çekirdeği, fıstık, badem ve avokado tekrar bağışıklık için kayda değer olan sağlıklı yağ asitleri ve E vitamini içermektedir. Vücudumuzun savunma mekanizması için manâlı olan antioksidan besin öğeleri ise turunçgiller ve kivi, pancar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile karnabahar, brokoli, sarımsak ve soğan gibi sülfürlü sebzelerde yüksek miktarda bulunmaktadır. Öncelikli olarak dengeli bir beslenme şekli ile bu vitamin ve mineralleri doğal yollardan alınmalı, ihtiyaç durumunda ise hekime danışılarak destek kullanımına gidilmelidir.

Dengelenmiş beslenme için bu kurallara uyun 

Tükettiğiniz sebze ve meyvelerin farklı renkte olmasına itina gösterin. Tabaklarınız ne kadar renkliyse öyle fazla antioksidan vitamin-mineral alırsınız.Haftada minimum iki gün ızgara veya fırında pişmiş şekilde hamsi, uskumru, sardalya, palamut ve çinekop gibi omega 3 zengini balıkları tüketin.Sıvı tüketiminize özen gösterin. Vücut ağırlığınız başına 30 ml. su tüketimi sağlayın. Paketli atıştırmalıklardan uzakta durun. Öğünlerinizin ahenkli olmasına itina gösterin.Bilimsel dayanağı olmayan besin takviyelerinden, nebati karışımlar ve kürlerden uzak durunDüzenli fiziki aktivite ve egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmeye çalışın.yku sürenizin yeterli olmasına itina gösterin.

KAYNAK: MAHMURE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.