Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kulaklarınızı nemli bırakmayın

18.02.2021
262
Kulaklarınızı nemli bırakmayın

Yaz sıcaklarından bunalıp serinlemek için girdiğiniz deniz veya havuzların kulak sağlığı açısından tehlike oluşturabildiğini biliyor muydunuz? Evet, yaz sezonunda kulak hastalıkları önemli oranda büyüme gösteriyor. Özellikle deniz veya havuzdan çıktıktan daha sonra kulak kanalının nemli kalması cerahat oluşumuna neden olabiliyor. Ayrıca zorunlu hijyen şartları sağlanmamış havuz ve denizlerin kullanımı da mantar ve dış kulak enfeksiyonları gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor. böylece deniz ve havuzdan çıkar çıkmaz kulakların dikkatle kurulanması büyük önem taşıyor.

Yanlış kulak kiri temizliğine dikkat

Kulak salgısının artı miktarda ve koyu kıvamlı olması, kulak kanalının sıcacık oluşu, kulaklık ya da işitme cihazı kullanımı ve pamuklu çubuklarla yapılan kulak temizliği gibi sebepler salgının kulak kanalında birikmesine niçin olabiliyor. Bu birikme ise zamanla tıkanıklığa yol açabiliyor. Dış kulak kanalında oluşan bu birikintiler kulak kiri (buşon) olarak adlandırılıyor. Pamuklu çubuk, sivri uçlu cisimler, havlu kenarı, peçete gibi malzemelerle kulak kanalının iç kısmını temizlemeye niyetlenmek, katılaşmış salgıyı kulak zarına doğru itebiliyor. Bu şart kulağın kendini temizleme fonksiyonunu bozarken, kulak cildine ve kulak zarına da hasar verebiliyor. Ayrıca oluşan küçük sıyrıklar ve deri çatlakları enfeksiyona sebep olabiliyor. Kulak kiri dış kulak yolunu adamakıllı tıkamamışsa, kaşıntı dışarıda bulgu vermeyebilir. Yaz aylarında denize ve havuza girdikten sonradan bu tıkaçlar suyun etkisiyle yumuşayarak şişebilir ve kulakta tıkanma, dolgunluk hissi, işitme azlığı gibi şikayetlere yol açabilir. Kulak kirine alt tıkanıklıklar çoğunlukla ağrısız olsa da kulak kanalını adamakıllı kapattığında basınca alt hafif bir ağrı hissedilebilir.

Kulak kiri temizliği uzman hekimler tarafından yapılmalı

Kulak kiri temizliği aspiratör, küret, yumuşatıcı damlalar kullanılarak yapılabilir. Oysa bu işlemler, KBB hekimleri tarafından uygulanmalıdır. Temizleme işlemi ağrısızdır. Buşonun sertliği, derinliği ya da hastanın operasyon sırasında ağrı hissetmesi nedeniyle kulağın temizlenemediği durumlarda bir zaman yumuşatıcı damla kullanılması daha yerinde olacaktır. Keza bilinenin tersine, kulak kirinin temizlenmesi alışkanlık yapmaz.

Yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı büyüme gösteriyor

Yaz aylarında sıklıkla yüzen ve suyla teması gelişen şahısların kulak kanalı, dış kulak kanalındaki koruyucu salgı tabakasının ortadan kalkması nedeniyle enfeksiyonlara daha meyilli ışık halkası kazanç. Dış kulak yolu iltihabında kulak kanalı ağrılı, şiş, kızarık ve nemli olur. Kulak kepçesi hareket ettirildiğinde ve kulak önündeki kıkırdak çıkıntıya bastırıldığında ise şiddetli ağrılar oluşabilir.

Antibiyotikli ve ödem giderici damlalar önerilir

Kulak içine uygulanan antibiyotikli ve ödem giderici damlalar dış kulak iltihabı tedavisinin temelini oluşturur. Genelde kulak damlaları ve sızı kesiciler tedavide yeterli olsa da, hastanın özellikleri, enfeksiyonun yaygınlığı ve tetkik bulgularına kadar KBB hekimince ağız aracılığıyla alınan antibiyotikler de zorunlu görülebilir.

Hekime danışmadan çözüm üretilmemeli

Kulak tıkanıklığı nedeniyle çoğunlukla doktora başvuran ve buşon tanısı konan hastalar, yeniden bir tıkanma hissettiklerinde muayeneye gelmeden önce kiri yumuşatmak ve kolay çıkmasını sağlamak nedeniyle değişik kulak damlaları kullanabiliyor. Problemin tekrar kulak kiri olduğu belirlenmiş ise bu koşul üstünlük sağlayabilir. Fakat kulak tıkanıklığının tek nedeni kulak kiri olmuyor. Böylece ama muayene öncesi damla uygulamak kulakta nemli, akıntılı, enfeksiyon sanki bir görünüme neden olurken, hekimi teşhis konusunda yanıltabiliyor. Kulak kiri, dış kulak yolu iltihabı, kulak mantarı gibi hastalıklarda kullanılan kulak damlaları birbirinden bambaşka özellikler taşıdığı için KBB uzmanı kadar önerilmediği sürece kullanılmamalıdır. Çünkü dış kulak yolu iltihabı sebebiyle kullanılan damlalar, mantar enfeksiyonu olan hastalarda enfeksiyon şiddetini arttırabilirken, kulak kiri için kullanılan yumuşatıcı damlalar ise kulak zarında delik olan hastalarda orta kulağa geçerek enfeksiyona sebep olabiliyor. böylece kulak muayenesi yapılmadan önce şüphesiz kulak damlası kullanılmamalıdır.

Kulak zarı delik olan hastalar, kulaklarını sudan korumalı

Kulak kanalı kıvrımlı bir yapıdadır. Yüzme sırasında kulağa giren suyun, başın yana doğru eğildiğinde kolayca çıkmaması ve suyun baş hareket ettikçe bir zaman sonra kendiliğinden akması bu kıvrımlı yapıdan kaynaklanır. Dış kulak yolunun en iç kısmında kulak zarı bulunur. Bu çeper, kulak kanalını en ince ayrıntısına kadar kapatır. Kulağa kaçan su, kulak zarında delik bulunmadığı sürece daha iç kısımlara ilerleyemez ve bir süre daha sonra yeniden dışarı çıkar. Kulak zarında delik bulunan hastalar kulaklarını mutlaka sudan korumalıdır. Çünkü bu hastalarda kulak kanalına giren su, kulak zarındaki delikten geçerek orta kulak boşluğuna ulaşabilir ve burada enfeksiyona neden olabilir. Bu hastalarda oluşan kulak akıntısı, dış kulak yolu iltihabının tersine çoğunlukla ağrısızdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.