Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kurban bayramı için dinç öneriler

18.02.2021
185
Kurban bayramı için dinç öneriler

Dolmalar, kızartmalar, hamur işi tatlılar… Birbirinden lezzetli ikramlar bayramlarda sofraları süslüyor. Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı ise kırmızı et. Öğle yemeğinde, hatta kahvaltıda bile kırmızı et tüketilebiliyor. Ama uyarı! Kırmızı et her ne dek kaliteli protein kaynağı olsa da, aşırı ve bilinçsizce tüketildiğinde hazımsızlıktan kalp krizine kadar önemli sıhhat problemlerine niçin olabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Gıda ve Perhiz Uzmanı Özge Öçal Kurban Bayramı’nda sağlığınızdan olmamanız için et tüketirken dikkat etmeniz gereken noktaları anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Güne limonlu suyla başlayın

Kalkar kalkmaz ilk 1 saat içinde kahvaltı etmeli, eğer mide probleminiz yahut sindiriminizi kolaylaştırmak için güne 1 bardak ılık limonlu suyla başlamalısınız. Kurban Bayramı’nda gün baştan başa özellikle kırmızı et ve hayvansal ürünler fazla tüketiliyor. Bu yüzden hem mide ayrıca bağırsak sağlığını korumak için kahvaltıda hayvansal kaynaklı besinler yerine meyve, sebze, ceviz, badem gibi bitkisel kaynaklar ve bütün buğday, çavdar ekmeği ya da yulaf gibi kaliteli karbonhidratlar bulundurmaya özen gösterin.

Eti bir gün bekletin

Kesilen eti buzdolabında +4 derecede, büyük parçalar halinde, bir gün beklettikten sonradan tüketin. Etin dinlendirilmeden tüketilmesi keza sert ve lezzetsiz bir et olmasına keza de sindirim sisteminizi zorlamanıza neden olacaktır. Eğer eti uzun vakit bekletecekseniz mutlaka derin dondurucuda bir defada tüketilebileceğiniz şekilde ayırarak saklayın.

Eti kendi yağıyla pişirin

Kurban Bayramı süresince tüketeceğiniz etin miktarının yanı sıra pişirme tekniğine de dikkat edin. Eti kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya fırınlanmış olarak tüketmeniz daha içten olacaktır. Keza etin yağsız kısmını tercih etmelisiniz. Etle yaptığınız yemeklere ilave yağ eklemeyerek etin kendi yağıyla pişmesini sağlamalısınız. Mangalda pişiriyorsanız eğer etin kömürleşmemesine, iç kısmının ham kalmamasına da uyarı edin.

Etin yanına mutlaka sebze yiyin

Posa içeriği olmadığı için et kabızlığa yol açabiliyor. böylece etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz fazla kayda değer. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi dikkatsizlik etmeyin.

Günde en fazla 70 gram et tüketin

Bayram boyunca her gün kırmızı et tüketimi söz konusu olabiliyor. Ama artı miktarda tüketilen kırmızı etin bilhassa mide ve bağırsak kanserlerine sebep olduğu biliniyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal kırmızı etin lif içeriği düşük olduğu için kabızlık ve sindirim güçlüğü gibi sindirim problemlerine de niçin olabileceğine göze çarpan ederek, “bu nedenle jurnal kırmızı et tüketim miktarı en fazla 70 gram olmalı. Bu tedarik da, mesela 2 köfte büyüklüğünde ete eşit geliyor” diyor.

Dengeli beslenme ihmalkârlık etmeyin

Bayramda da tatmin edici ve dengelenmiş beslenmeye dikkat etmeli, her besin grubundan tüketmeye devam etmelisiniz. Yüksek protein ağırlıklı beslenme hem sindirim sistemi bozukluklarına, hem de halsizlik ve yorgunluğa sebep olabiliyor. Dolayısıyla etin yanı sıra beslenmenizde süt, ekmek, sebze ve meyve grubuna da yer vermeye itina gösterin.

Sakatat tüketiminden kaçının

Sakatat denilen ciğer, işkembe vb bölgeler, hayvanın en toksik bölgelerini oluşturuyor. Bu yüzden tüketildiğinde özellikle karaciğer ve böbreklerde siklet oluşturabiliyor. bunun dışında yüksek yağ ve ürik asit içermeleri sebebiyle kalp damar hastalığı ve gut hastalığınız varsa sakatat tüketiminden kaçınmalısınız.

Az ve sık beslenin

Uzun süreli açlıklar, kan şekeri düştüğü için öğünlerde aşırı miktarda besin tüketimine neden oluyor. bu nedenle öğünler aralarında 3-4 saatten artı aç kalmamaya dikkat edin. Öğünlerde aşırı miktarda beslenme tüketiminin önüne geçmek için eksik ve sık beslenmeli; mümkünse ara öğün yapmalısınız.

Öğlen et, akşam sebze tüketin

Kolay pişen basit sindiriliyor! Güneşin batışıyla beraber insanoğlunun metabolizmasının yavaşladığı tanıdık bir reel. Etin sindirimi, sebzelerin sindirimine tarafından oldukça baskı. Bu yüzden metabolizmanın yavaşladığı saatlerde bundan başka sindirimi güç bir beslenme harcamak ertesi gün bezginlik kalkmanıza neden olabiliyor.

İkramları tadımlık tüketin

Yapılan ziyaretler sırasında ikram edilen hamurlu tatlılardan tadımlık tüketmeli, tercih etme şansınız varsa sütlü veya meyveli tatlılar yemelisiniz. Hamurlu ve şerbetli tatlıların glisemik indeksi yüksek oluyor. Yani kan şekerini ani bir şekilde yükselterek vücuttan ani insülin salınımına yol açıyorlar. Yüksek insülin seviyesi ise bilhassa karın bölgesi yağlanmasıyla ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra insülin seviyelerinin bu denli ani artışı, kan şekerinin aniden düşmesiyle sonuçlanıyor. böylece de bir sonraki öğünde oluşan açlıktan dolayı haberdar olmadan fazla porsiyonlarda beslenme tüketilebiliyor.

Su içmeyi ihmalkârlık etmeyin

Sindirim için en önemli faktörlerden biri, su. Dispepsi ya da kabızlık sorunu yaşamamak için kilo başına 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin. Mesela 70 kilo olan bir kişinin 2100 ml, yani yaklaşık 2 litre su içmesi gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.