Lenslere yapışan havuz kimyasalları görme kaybına neden oluyor
Ramazan Bayramı tatilinin yaz sıcaklarına denk gelişiyle tatil planları yapılmaya başlandı. Tatilcilerin gerek serinleme gerek alıştırma amacıyla havuz ve denizlere akın ettiği bu dönemde yüzerken gözlerin korunması ve gözlerde oluşabilecek rahatsızlıklar konusunda, Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Levent Akçay manâlı bilgiler paylaşıyor. Özellikle havuzlarda kullanılan kimyasalların yol açabileceği rahatsızlıklar konusunda önemli uyarılarda yer alan Op. Dr. Akçay, “Havuzlarda kullanılan klor ve maden tuzu gibi maddeler, suyu bakteri ve mikroplardan korumasının yanı sıra, gözlere önemli zarar verme potansiyeline sahip. Bu kimyasallar göz ve kontak lenslere yapışarak görme kaybına yol açabiliyor. böylece tatillerde gözlerin bu kimyasallarla temasının en üye indirilmesi çok büyük tartı taşıyor” diyor.
Havuz kimyasallarına uyarı
Yüzme sırası ve ardından, deniz gözlüğü kullanılmadığı takdirde gözlerde hastalık şehvetli oluşuyor. Özellikle havuzların temiz tutulması için kullanılan klor gibi kimyasal maddelerin gözleri ciddi biçimde tehdit ettiğini belirten Op. Dr. Akçay, “Gözlerimizin dış yüzeyi ince bir tabaka ile kaplıdır. Havuzlarda sıkça bulunan klor, bu tabakaya önemli zararlar verebilir. Klor, göz yüzeyinin kurumasına yol açarken, gözlerin bakteri ve mikroplar göre enfekte olmasına yol açabilir. Bu koşul sonucunda, gözlerde kızarma, rahatsızlık duygusal, kaşınma ve yırtılmaya sebep olabilecek kimyasal konjonktivit rahatsızlığı oluşabilir” diye uyardı.
Gözlerimizi havuzlardaki zararlı kimyasallardan korumak ve göz ile teması en üye indirmek için deniz gözlüklerinin epeyce etkin bir çözüm olduğunu belirten Op. Dr. Akçay, yüzmeden sonradan gözleri temiz su ve göz solüsyonları ile temizlememiz gerektiğinin de altını çiziyor.
Yüzerken lens kullanmayın
Miyop ya da hipermetrop rahatsızlıklarına sahip hastaların, yüzerken lenslerini takmayı seçim edebildiklerini gösteren Op. Dr. Akçay, “Kontak lensler ideal bir çözüm gibi gözükebilir. Oysa lens kullanımı gözlerde komplikasyonlara yol açabilir. Ilk Önce havuzlarda bulunan kimyasallar ya da denizlerdeki farklı cisimler, lenslerin üzerine yapışarak mikrop oluşumuna yol açar. Bu koşul kornea ülseri oluşmasına, kimi durumlarda ise görme kaybına kadar varabilecek sonuçlara sebep olabilir. Yüzerken lenslerini göstermek isteyenlerin, her yüzme ardından lens arıtma solüsyonları ile lenslerini etraflıca dezenfekte etmeleri gerekmektedir. Yüzerken lens göstermek isteyenlerin günlük lensleri seçim etmeleri daha dinç olabilir. Çünkü artı bakım gerektirmezler ve zahmetsizce temizleri ile değiştirilebilirler” şeklinde konuştu.
Deniz gözlüğünün faydasını küçümsemeyin
Ameliyat sonrasında yüzenlerin dikkat etmesi gereken konularda uyarılarda bulunan Op. Dr. Akçay, “Günümüzde, göz sağlığına dair ameliyatlar oldukça az hastalık veriyor ve etkileri kısa sürede atlatılabiliyor. Ancak etkileri ne değin kısa sürüyor olsa deha, ameliyat sonrasında gözün iç kısmının dış etkenler tarafından etkilenme riski artıyor. Özellikle ameliyat sonrasındaki birincil altı haftalık dönemde, gözün enfeksiyonlar ya da kimyasallara maruz kalması daimi görme kaybına varabilecek sonuçlara yol açabiliyor. Bu dönemlerde deniz gözlüğü kullanılmaması iyileşme sürecini sekteye uğratabiliyor” dedi.
Ameliyatlardan daha sonra yüzme konusunda, operasyonu gerçekleştiren hekimlere danışılarak onaylama alınması gerektiğini gösteren Op. Dr. Akçay, yüzme sırasında oluşabilecek göz rahatsızlıkları konusunda bilirkişi hekimlere gözükmek ve gerekli tetkikleri yaptırmanın da ileri dönemde yaşanabilecek önemli sorunların engellenmesine muavin olacağını söylüyor.
Henüz yorum yapılmamış.