Meme kanserinde kendinizin doktoru olun
Avrasya Hastanesi, Dünya Meme Sağlığı ayı doğrultusunda ‘Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi’ temasıyla bir konferans düzenledi. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Vecdi Ertekin, Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Neşe Saçan, Patoloji Uzmanı Dr. Rukiye Nilgün Erdoğan, Radyoloji Uzmanı Dr. Hasan Murat Dikmen ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Kerim Özakay’ın katılımıyla gerçekleşen konferansta kadınların meme kanserine karşısında bilinçlenmesi için manâlı bilgiler paylaşıldı.
Erken tanı değin tedavi de kayda değer
Meme kanserinin tedavisinde erken teşhisin yaşam kurtardığının özellikle belirtildiği konferansta katılımcılar ve basının soruları yanıtlandı. Erken teşhis kadar tedavinin de çok manâlı olduğunu gösteren bilirkişi doktorlar bu noktada kişinin kendisine de önemli görevler düştüğünü dile getirdi. Meme kanseri hastalarının gıda alışkanlıklarını değiştirmeleri ve gerektiği yerlerde her tarafta düzenlemeleri, bol su içmek ve lifli yiyecekler tüketmenin yanına kızartmalar, gazlı içecekler çay ve kahveden uzakta durulması gerektiği anlatıldı.
Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlar tehlike aşağıda
Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Neşeli; “Ailesinde meme kanseri öyküsü olanların hastalığa yakalanma riski yüksektir böylece genetik testlerin yapılması erken tanı için epeyce önemli. Aile bireylerinden birdenbire pozitif kişinin meme kanseri olması, bu bireylerin genç yaşta olmaları genetik yatkınlığı doğurmaktadır” dedi.
Meme kanserine karşı bilinçlenmek zorundayız
Doktor ve hasta arasında şifa ortaklığı karşılamak için iki taraflı bir dil geliştirerek, sağlıkta hasta odaklı üstün hizmet anlayışını benimsediklerini söyleyen Avrasya Hastanesi Idare Heyeti Başkanı Hüseyin Urlu, meme kanserine aleyhinde toplumun duyarlılığını arttıracak çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Sözlerine şu şekilde aralıksız Urlu; “Meme kanseri dünya üstünde en sık rastlanılan ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir sağlık problemidir. Ancak kişiler gerekli ve düzenli yaptırmaları gereken tetkikleri yaptırmadıklarından hala yaşamı tehdit eden hastalıkların başında gelmektedir. Bu tehdidin azalması fakat kişinin kendi afiyet sorumluluklarını almasıyla mümkündür. Bizim amacımız, vereceğimiz seminer ile meme kanserinin ne olduğunu, hangi riskleri olduğunu, kimlerin en çok etkilendiğini en önemlisi de nasıl erken tanı edilebileceğini halkımıza anlatabilmek. Bu sayede tarama testlerini yaygınlaştırarak kanserin yenilebileceğini göstermek istiyoruz” dedi.
Meme kanserinde kişinin kendisinin doktoru olması, kendini incelemesi, dinlemesi ve vücudunun verdiği sinyalleri iyi yorumlayarak işi doktora bırakması gerektiğini açıklayan Urlu, erken teşhisin sahiden yaşam kurtardığına uyarı çekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.