Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Meyve tüketiminde yapılan yanlışlar kilo aldırır

17.02.2021
194
Meyve tüketiminde yapılan yanlışlar kilo aldırır

Beslenme Uzmanı Pınar Hamurcu beslenmemizde manâlı yer tutan meyveleri ele aldı. Hangi meyve ne değin tüketilmeli? Meyvelerin sağladığı faydalar neler? Meyve tüketiminde nelere uyarı etmeliyiz?

İşte bütün bu soruların cevapları…

İçerdiği kayda değer beslenme ögeleri

Sebzelerdeki gibi, meyvelerinde önemli bir kısmı sudan oluştuğu için günlük enerji, yağ ve proteingereksinimlerinin karşılanmasına olan katkıları azdır. Ancak mineral ve vitamin bakımından zengindirler. Folik asit, beta-karoten, E, C ve B2vitaminleri; potasyum, magnezyum mineralleri,posa ve öteki antioksidan özelliğe sahip bileşikleri içerirler.

Bunları biliyor musunuz?

• Öbür meyveler, farklı beslenme ögeleri içerdikleri için değişik renk ve türlerde meyve tüketilmelidir.
• Beslenme planında çeşitli meyveler tüketen bireylerin kronik hastalıklara (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bir takım kanser türleri) yakalanma riski, ahenkli meyve tüketmeyenlere oranla oldukça düşüktür.
• İçeriklerindeki posaile doygunluk hissi sağlarlar ve bağırsakların ahenkli çalışmasına tezgâhtar olurlar.
• Çoğu vitamin ve mineralin en iyi kaynaklarından olan meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur ve gözenekli olan yenilenmesi ile doku onarımını sağlar.
• Kuru meyveler mineraller açısından oldukça zengindir ve enerji değerleri yüksektir. Oysa kurutma işlemi sırasındademir ve A vitaminindeyüksek oranda, C vitamininde isetamamen kayıplar oluşmaktadır.

Meyveleri tüketirken bunlara uyarı edin

– Tüm meyveler; besin değeri, içeriği ve ekonomik olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bulunduğu dönemde tüketilmelidir.
– Meyveler bol suda yıkanmalı ve yenilebilen kabukları soyulmadan tüketilmelidir. Birçok vitamin ve mineral, meyvelerin kabuğunda ve kabuğa yakın kısımında bulunur.
– Meyve suyu içmek yerine, meyvenin kendisi tamamen yenilerek lif tüketimi desteklenmelidir.
– Uzun zaman bekleyen meyve sularında vitamin kayıpları oluşacağından, taze sıkılmış olanları tercih etmek gerekir.
– Seçtiğiniz bir meyveyi yoğurda ya da süte ekleyerek, kendi ara öğününüzü ya da tatlınızı yapabilirsiniz.
– Meyveleri blenderdan geçirerek hazırlayacağınız smoothieleri (meyve püresi ve buz), kahvaltıve ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
– Birkaç damla limon ya da portakal suyu, meyve salatasının kararmasını önleyecektir.
– Canınız tatlı bir şeyler istediğinde; meyvelerin sağlıklı seçimler olacağını unutmayın.
– Meyveler ham olarak tüketilebileceği gibi, komposto biçiminde, pişirilerek veya kurutularak da ayrı şekillerde tüketilebilir.
– Kuru meyveler taşıma ve gizleme kolaylığı nedeniyle, dışarıda veya iş yerlerinde tercih edilebilecek atıştırmalıklardandır.

Porsiyon ve tüketim önerileri

Meyvenin türüne, glisemik indeks ve glisemik yüküne tarafından değişmekle birlikte taze meyvelerin 1 porsiyonu takriben 100 grama denktir. Kuru meyvelerin porsiyon ağırlıklarının daha eksik olduğunu unutmayın.

Örneğin;
• 3-4 adet taze kayısı 100-120 gram ile 1 porsiyona denkken,
• 3-4 adet kuru kayısı 30-35 gram ile 1 porsiyonu karşılamaktadır.

Günde 2-4 porsiyon meyve tüketilmelidir

Tüketilmesi önerilen miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik şart (artış ve gelişme dönemi,hamilelik ve emziklilik, yaşlılık), maddesel aktivite düzeyi gibi kişisel farklılıklara göre değişken.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.