Mutasyon diyeti ile zorlanmadan kilo verin
Dinç beslenmek için önce bilinçlenmek gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Uzman Beslenme Uzmanı Simge Çıtak, beslenme gruplarını tanıyıp kendi yemek yemek programını ayarlayan şahısların ideal kilolarını rahatça koruyabileceğini söylüyor.
İşte Arma Çıtak “Dönüşüm Diyeti”ni anlattı…
Değişim diyeti ne kavrayış geliyor?
Vermeye çalıştığım asıl mesaj şu şekilde: Duygularını çökme, canının istediğini ye, sadece dönüştür. “Dönüştür”den kastettiğim; yediğiniz besinlerin ne anlama geldiğini anlamanız, gıda gruplarını tanımanız, neyi ne değin yemeniz gerektiğini öğrenmeniz ve öğrendiğiniz tüm bu bilgileri kullanarak kendi gıda programınızı yapabilmeniz.
Bir misal verirsek; kişi bir İskender kebabının 2 kaşık yağ, 3 porsiyon et, 2 dilim ekmek hakkına eşit olduğunu bilmeli ya da 1 kase hazırlanmış çorbanın 1 dilim ekmek demek olduğunun da farkında olmalı. Günün ortasına geldiğinde yediklerini hesaplayarak gün bitene dek yemesi gerekenlerin planını yapabilmeli.
Bu diyeti kimler, nasıl uygulayabilir? Diyeti sürdürülebilir kılmak için neler yapılabilir?
Eğer beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmez ve beslenmeyi öğrenmezseniz hayatınız baştan başa vicdan azabıyla yemek yemek yersiniz. Beslenmeyi öğrenmek için süre ayırmanın zamanı geldi. Kendi beslenme programınızı yaratmayı öğrenin, bunu başardığınızda vicdan azabınız kalmayacak ve sağlığınız açısından hakiki anlamda kalıcı bir fayda elde edeceksiniz.
Hangi besinleri tüketmeliyiz?
Kayda Değer olan ne yediğiniz ile birlikte ne dek yediğiniz; hiçbir beslenme kilo aldırıcı veya verdirici değildir. Uyumlu ve dinç bir besin ile keyif aldığınız yiyeceklerle ömür boyu istenen kiloda mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz. Ben insanlara yasak koymayı sevmiyorum, yaşam ne değin sınırlandırılırsa yapılmaması gereken şeyler daima cezbedici oluyor. Kişinin kendisini tanıyıp sevdiği besinleri nasıl yiyeceğini öğrenmesidir başlıca olan. Böreği seviyorsa böreği nasıl yiyeceğini öğrenebilir, mesela öncesinde bir çorba içilebilir.
Yemek Yemek veya yememek bir ceza ya da ödül değildir, dolayısıyla beslenme psikolojimizde böyle bir duyguya yer vermememiz gerekiyor. Sorun kişiye ait, çözüm ise kişinin kendidir. Unutulmaması gereken, dinç kilo verebilmek için gıda çeşitliliği durum. Bu besinleri tüketirken mutlaka tutku almalısınız. Nasıl zevk alacağınızı bulacak olan da sizsiniz, düş gücünüzü kullanın. Sağlıklı beslenmenin temel koşulu beslenme çeşitliliğidir. Beş asıl gıda grubu bulunuyor (süt, et, ekmek, sebze/meyve ve yağ grubu). Bu beş gruptan da yemelisiniz.
Dönüşümün püf noktaları neler?
– Kendinize itimat etmek olmazsa olmaz durum.
– Başta bedeninize karşısında doğru olun. Kimsenin elinde sihirli bir değnek yok, kendi sihrinizi kendiniz yaratacaksınız.
– Dört aşamalı sürece uyun
– Kendinizle yüzleşin, beslenmeyi öğrenin, kendi gıda programınızı yaratın ve bilinçli yiyin.
– Kendinizle yüzleşin.
– Bir besin günlüğü oluşturun. Bu Nedenle yediklerinizin farkına varacaksınız lakin sakın kendinize kızmayın, ruhunuza ve bedeninize iyi davranın.
– Beslenmeyi öğrenin. Esas besin bilgisi edinin, yemekten keyif alın ama sağlıklı ve dengeli beslenin.
– Kendi besin programınızı yaratın. Besin programınızı iş ve sosyal hayatınızın içine uygun bir şekilde yerleştirmelisiniz.
– Bilinçli yiyin. Neyi ne değin yemeniz gerektiği konusunda kendinizi bilinçlendirin.
İşinizi kolaylaştıracak ipuçları
1. Kaloriyi ve porsiyonları azaltın.
2. Her gün mevsiminde bol sebze ve meyve tüketin. Bir dilim ekmek yerine bir kase çorba içerseniz ardındaki daha az yiyerek doyarsınız.
3. Sarımsak ve soğan tüketiminizi artırın. Bu sebzelerin yapısında bulunan kükürtsü bileşikler kötü kokmasına rağmen kansere aleyhinde koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahip. Hastalıklara karşısında şahane savaşçılardır.
4. Haftada iki-üç defa balık tüketin. İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleri ve deniz ürünlerinde bulunan selenyum minerali yapılan böylece fazla araştırmada kalp damar sağlığına dost ve bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler olarak bulundu.
5. Günde minimum iki kez süt ve süt ürünleri tüketin. Süt ve süt ürünlerinde yer alan kalsiyum, fosfor ve D vitamini kemik sağlığımız için son derece manâlı.
6. Vücudunuza su verin. Metabolik faaliyetlerimizin ahenkli ve dinç olabilmesi için su tüketimine dikkat edin. Ortalama günde iki litre su için.
7. Hareketi artırın. Unutmayın, sebzeler, meyveler, bütün tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar sindirim sistemini çalıştıracak olumlu etkiye sahip.
Henüz yorum yapılmamış.