Ramazanda ne yemeli ne yememeli
Sahurda, dürüst besinleri tercih etmenin açlığı önlediğini, uyku isteğini azalttığını ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağladığını gösteren Aydınlatılmış, sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyvenin tercih edilmesini istedi.
PROTEİN İÇERİKLİ BESİNLER TÜKETİN
Protein içeren besinlerin midede sindirimi yavaşlattığı ve boşaltımı geciktirdiği için tokluk süresini uzattığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
“Çorba, ayran, süt ya da komposto gibi değişken içeriği yüksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmayı sağlar ve istikrarsız gereksinmesini karşılar.
Sahur için börek, poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinleri tercih etmek güçlü kalmayı sağlar.
Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile yulaf ezmesi müsli gibi besinler de seçim edilebilir. Lakin bu besinlerin yanına 1 orta yükseklik armut, elma, şeftali gibi bir meyve ve fındık, badem gibi kuruyemişler de tüketilmelidir.“
YAĞLANMA VE KİLO ALIMI KİŞİYİ HALSIZ HİSSETTİRİR
İftarda yenen kızartmalar, tereyağı ile hazırlanan ağır tencere yemekleri, hamurlu tatlılar, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarna sözde yemeklerin vücutta yağlanmayı artırdığını anlatan Okumuş, “Yağlanma ve kilo alımı ağırlık hissini artıracağından kişi kendini zinde yok, bitkin ve bitkin hisseder. Tüketilen besinlerin miktarına ve zamanına çok dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Okumuş, her akşam yemekte pilav ya da makarna ile tek müşteri beslenip üstüne tatlı yiyen bir kişinin birkaç günün sonunda kendini halsiz ve gönülsüz hissetmeye başlayabileceğini aktararak, bu herif beslenmenin, başta sindirim mekanizmasını etkileyip, bağırsak düzenini bozarak, şişlik ve kabızlığa niçin olacağını dile getirdi.
İftarda başlangıç için zeytin, hurma, meze, börek, ceviz içi, kayısı, incir gibi çoğu besini bir arada tüketmek yerine tek bir hurma veya zeytin tercih etmenin daha kuvvetli ve dinç olacağını kaydeden Kültürlü, açılış için çorba, gerisinde etli sebze ya da zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara et, yoğurt, ekmek, salata tüketilmesi önerisinde bulundu.
HANGİ TATLILARDAN YEMEK YEMEK GEREKİYOR?
Beslenme Uzmanı Açık Fikirli, normalde kadınların jurnal ortalama istikrarsız ihtiyaçlarının 2,7 ve erkeklerin 3,7 litre olduğunu belirterek, bunun 12-14 bardağını sudan, geri kalan kısmını ise soda, ayran, çorba, komposto gibi akışkan gıda ve içecekler ile sebze ve meyveden karşılanması gerektiğini aktardı.
Oruç tutanların akşam yemeği sonrası tatlı isteğinin arttığını belirterek, iftardan daha sonra baklava, künefe veya tulumba yerine güllaç, kazandibi, dondurma veya meyveli kupların tercih edilmesini önerdi.
Aydınlatılmış, ramazanda beyaz unun tüketimini sınırlandırmak gerektiğini vurgulayarak, “Ramazan pidesi beyaz undan yapılır ve kalorisi diğer ekmeklere oranla daha fazladır. Yedikçe iştahı eksilmek yerine artırır; çünkü glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini süratli yükseltip ivedi düşürür. Dolayısıyla pide yerken yeme isteğini artıran bir besindir. Süratli depolanıp kişide yağlanmayı artırabilir” bilgisini verdi.
Henüz yorum yapılmamış.