Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sabahları neden bitkin uyanırız günde iki litre su için!

08.01.2023
115
Sabahları neden bitkin uyanırız günde iki litre su için!

Sabahları uyandığınızda kendinizi çok bitkin hissettiğiniz oluyor mu? ya da günü bitirecek enerjiyi kendinizde bulamadığınız? Ne dek erken uyursak uyuyalım sabahları enerjimiz benzi atmış ve bezginlik uyanabiliyoruz. Bu duruma jurnal aktif hayat, uzun çalışma saatleri ya da stres gibi faktörler neden olabilir. Ama bunun yanı sıra sabahları aralıksız bitkin uyanmak herhangi bir hastalığın habericisi de olabilir. Sabahleyin yorgunluğu denilen şey kişinin yorgun, bitkin olması ve yataktan dinç olarak kalkamaması durumudur.Bu durumun ne dek zaman uyunduğuyla da alakası yoktur. Bazen soluksuz 10 saat bile uyunsa birey bitap olabilmektedir. Peki erken uyumamıza rağmen niçin sabahları halsiz uyanıyoruz? Bu sorunun yanıtını İç Hastalıkları Uzmanı Belma Yeşilada Yağbasan’dan öğrendik. 

Çoğu hastalığın belirtisi olabilir

Uzmanlar sabahları yorgun uyanmanın o kadar çok hastalığın belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor. “Vitamin eksiklikleri, tiroid hastalıkları, kanser hastalıkları, yürek hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, akciğer problemleri, adale iskelet sistemi hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, uyku bozuklukları, psikolojik nedenler gibi çoğu rahatsızlık sabaları halsiz uykudan kalkma şeklinde semptom verebilir.

Farkında olmadan yaptıklarımız buna niçin olabilir

Sabahları yorgun uyanmanın bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunlar sabahtan uyanır uyanmaz, ağız kuruluğu, sebepsiz kas ağrıları, mide barsak rahatsızlıkları, sabahları tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, gün içinde artan takâtsizlik şehvetli olarak sıralayabiliriz. Gün içerisinde yaşantımızda haberdar olmadan yaptığımız hatalı veya yetkisiz uygulamalar buna niçin olabilir. 

Uzmanlar sabahları yorgun uyanmak istemeyenler için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor; 

Elektronik aletleri kullanmayı yatmadan yarım saat önce bırakın

Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik aletlerin kullanımına dikkatli olmak gerekir. Elektronik aletlerin ışıkları, uykudan sorumlu hormon olan melatoninin seviyesini negatif yönde önemli oranda etkiler. Bu yüzden tüm bu aletleri yatmadan asgari yarım saat değin önce ele vermek da yardımcı olabilir.

Sağlıklı yiyeceklerle beslenin

Beslenme düzeni burada tartma içeren bir konudur. Bunun yanı sıra aldığınız besinlere de tartma verin. Sağlığa Zararlı diyetler; gıda, vitamin, mineral ve kalori eksikliğine yol açarak insanı halsiz ve bezginlik kılar.

Jurnal uyku düzeninizi bozmayın

Gece uykusu çok önemlidir. Mutlaka düzenli ve yeterli derecede uyuyun. Yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı 7-9 saat kadardır. Her akşam aynı saatte yatığ aynı saatte kalkmaya itina gösterin böylece vücudunuz daha dinç olacaktır. 

Jurnal 2-2,5 litre su için

Yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin. Bir insanın jurnal su tüketimi günlük 2-2,5 LT olmalıdır. Vücudun susamış kalması tansiyon düşüklüğüne niçin olarak gün içinde bitkin olmamıza neden olabilir.

Spor yapmayı ihmalkârlık etmeyin

Spor yapmak yeni başlayanlar için genel olarak bir eziyete dönüşmektedir. İlk başlarda vücutta adale ağrılarına neden olan bu aktivite bir zaman sonradan kişiyi güçlü tutmaya fayda sağlayacaktır. 

Yatmadan önce yiyip içtiklerinize dikkat edin

Yatmadan önce tüketilen gıdalara mutlaka dikkat etmelisiniz Akarsu, kahve gibi gıda içeçekler tüketmemeye özen göstermelisiniz. Çay, kahve, yeşil dere gibi içecekler uyanıklığımızı artırır ve düşük kalite uykuya niçin olur. Keza şekerli yiyeceklerde bir zaman sonradan kilo almanıza niçin olacaktır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.