Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sabahleyin yorgunluğunuzun sebebi burun tıkanıklığı olabilir

17.02.2021
235
Sabahleyin yorgunluğunuzun sebebi burun tıkanıklığı olabilir

Kronik burun tıkanıklığı ciddi afiyet sorunlarına yol açabileceğini bildiren Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal, uyarılarda bulundu.

Kronik burun tıkanıklığına dikkat

Kronik burun tıkanıklığının uykusuzluk, bitkinlik ve uzun vadede yürek büyümesi gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Baykal, birçok süre burun tıkanıklığının ciddiye alınmadığını ve geçici çözümlerle halledilmeye çalışıldığını söyledi.

Soğuk algınlığı ve sinüzit gibi rahatsızlıkların oluşturduğu geçici vakit burun tıkanıklığının sorun oluşturmayacağını bildiren Baykal, “Burun iç kısım eğriliği yani deviasyon yada burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun dönemde oksijen yetersizliğine niçin olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeteri dek pak hava gitmeyince oksijen-karbondioksid değişimi etkilenir, kanımız dokulara yetersiz oksijen götürür ve zamanla dokularda zarar gelişir. Kaliteli uyku uyuyamayan birey de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritm bozukluğu başlar ve bir müddet sonradan kalp büyür.” ifadelerini kullandı. baykal, kronik burun tıkanıklığının en önemli belirtilerinden birisinin de horlama olduğunu söyledi.

Tıkanıklığın nedeni reflü olabilir

Burun iç kısım eğriliği (deviasyon) genellikle travma sonrası artan burun orta bölmesinin eğriliği durumudur. Gebelikte anne karnında bile, bebeğin dönme hareketleri sırasında burun travmaya maruz kalabileceğini gösteren Baykal, “Doğum esnasında ve çocukluk dönemindeki darbelerde deviasyon gelişiminde rol oynar. Her deviasyon burun tıkanıklığına yol açmaz. Toplumda burun eti olarak aşina konka adını verdiğimiz burun için yapıların şişmesi de epeyce sık rastlanan kronik burun tıkanıklığı sebeplerindendir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaşanan hormonal değişimlerde burun etlerinin şişmesine yol açar” dedi.

Kronik burun tıkanıklığının sebepleri arasında kesintisiz alerjilerin de olduğunu söyleyen Baykal, bilhassa alerjik zemine sahip hastalarda gelişen polip gibi yapıların burnu en ince ayrıntısına kadar tıkayabileceğini belirtti. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye (tütün dumanı gibi) karşı gelişen tepkime sonucu da oluşabiliyor. Acayip sebeplerden birisi de gastroözofajeal reflü hastalığıdır (GERD) ama; tedavide mutlaka mide asidinin genize değin kaçması önlenmelidir.

Deviasyonda tek çözümün ameliyat olduğunu belirten Baykal, kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiğinde nefes sorununun da düzeleceğini söyledi. Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile irin kurutulup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemler ameliyatla düzeltilebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.