Saç Günde Kaç Tane Dökülür
Saç dökülmesi güz aylarında yoğun olarak hepimizin başına gelmektedir. Bazı bireyler saçlarının tamamen döküleceği evhamıyla stres yaparlar ve bu stres saçların daha da fazla dökülmesine neden olur. Saç dökülmesi meselesiyle sizlerde karşı karşıyaysanız uzmanlarınm saç dökülmeleri hakkındaki araştırmasını kesinlikle okumanızı öneri ederim.
Acıbadem Bakırköy Sağlık Kurumu Cildiye Uzmanı Dr. Yeşim Tekin, saç dökülmelerinin sebepleri hakkında bilgi verdi.
İster uzun, ister kısa olsun saçlar, hoşluğun ufalamaz bir parçası. İşte bu surattan bayanların pek çoğu, saçlarının gerek renginde gerekse modelinde yaptıkları farklılıklarla farklı hoşlukları tutabiliyorlar. Ancak bazen saçlar, çok iyi bakılmasına karşın dökülmeye başlıyor. İşte o zaman bir panik yaşanıyor. Bu duruda akla gelen ilk sual; ‘hepsi dökülecek mi? ’ oluyor. Oysa her dökülme karşısında kaygı etmenize gerek yoktur. Zira saçlar her 4 senede bir yenileniyor!
Saç teli bedenin değişik kılları gibi ‘sihrime, geçiş, dinlenme ’ olmak üzere üç safhadan geçiyor. Saç telinin kaybı bu yarıyılların rastgele birinde olsa da, sıklıkla dinlenme fazında alana geliyor.Yeşim Tekin, saç tellerinin %85′inin sihrime fazında % ’15′i dinlenme fazında olduğunu belirterek, vasati her dört senede bir saçların büyük kısmının yenilendiğini söylüyor.
GÜNDE 50-100 ADET SAÇ KAYBI KLASİKTİR!
Günde vasati 50-100 adet saç telinin kaybı basmakalıp hudutlarda olduğundan kaygı etmemek gerekiyor. Ancak bireyin saç yoğunluğu etrafındakiler tarafından fark ediliyorsa, bu toplam saçın %25′lik kısmında kayıp olduğu anlamına geliyor. Bu vaziyette günlük saç kaybı 100-200 adedi bulduğundan, doktora müracaat etme zamanının geldiğini gösteriyor.
Saçları dökülmeye başlayan bireylerin hekimlerden bilmek istediği ilk şey saç dökülmesinin kalıcı olup olmayacağı… Zira kalıcı saç dökülmeleri rehabilitasyon edilmediği takdirde saç kaybı giderek çoğalıyor. Hatta bazen rehabilitasyon uygulansa dahi saç kaybı devam edebiliyor. Kalıcı dökülmelerin bir kısmı saçlı tende harabiyet yaparak emin bir alanda iz vazgeçebiliyor.
Dr. Yeşim Tekin, saç kaybının başlıca sebeplerini şöyle sıralıyor: – Bazı genetik hastalıklar – Işınım – Termal ve kimyevi yanıklar – Mekanik travma – Urlar – Bazı enfeksiyonlar frengi, cüzzam, mantar, zona – Bazı cilt hastalıkları alg, lupus vb.
KADINDA VE ERKEKTEKİ DÖKÜLMELERİN YÜZDE 95′İ ERKEK TİPİ
Kalıcı saç dökülmelerinin hatta tüm saç dökülmelerinin büyük bir kısmı saçlı tende harabiyet yapmayan ve ‘androjenik ’ olarak adlandırılan genetik veya erkek tipi dökülmeden kaynaklanıyor.Saç dökülmesinde; genetik yatkınlık, yaş ve androjen seviyeleri tanımlayıcı oluyor. Anne ve kız kardeşte eş saç dökülmesi varsa rehabilitasyonu daha efor hale geliyor. Bu tipte saçlar giderek incelerek sert kıllardan yumuşak-ince tüylere dönüşüyor. Bu gidişat bazı psikolojik problemlere neden olabileceği için erken müracaat ve tanı ehemmiyetli. Rehabilitasyonunun ise kesinlikle hekim hakimiyetinde yapılması gerekiyor. Saçlı tende hormon mutasyonunu sağlayan ilaçların ya da incelmiş saç kılının çapını artıran losyonların yerel uygulanması mevzubahisi olabiliyor.
İLAÇ REHABİLİTASYONLARI KISIRLIĞA YOL AÇMAZ!
Tabletle rehabilitasyonun yaygın yanlış kanının aksine kısırlık gibi bir yan tesiri yok! Yalnızca yüzde bir oranında libido eksilmesine yol açabiliyor ancak bu tesir de geçici. Bir zaman sonra eksilen libido yerine geliyor. Büyük oranda saç kaybı yaşanan bireylerde, bir başka alternatif, saç ekimi. Saç ekimi usullerinin zaferli olabilmesi için çok büyük alanlarda dökülme olmaması gerekiyor. Bayanlarda bu tip saç dökülmesi görüldüğünde tıbbi olarak da müdahale ediliyor. Bu bayanların kesinlikle hormon seviyelerine bakılıyor gerekiyorsa doğum hakimiyet hapı ve antiandrojenlerle rehabilitasyona geçiliyor.
BAZI DÖKÜLMELERİN GERİ DÖNÜŞÜ MUHTEMEL
Geri dönüşlü saç dökülmeleri sihrime veya dinlenme fazında alana gelebiliyor.Bu tip dökülmelerinin sebepleri arasında; kemoterapi ilaçları, kolçisin, böcek ilaçlarıyla zehirlenme, ileri derecede açlık, ışınıma maruz kalma geliyor. Saçların %90′ı haftalar içinde kaybediliyor ancak neden ortadan kalkınca kendiliğinden düzeliyor.
Dökülmeye neden olan nedenin ortaya çıkışından takribî 2-5 ay sonra dökülme yoğunlaşıyor. Bu tip şikayetlerle gelen bireylerde uzmanlar, dökülmelere neden olabilecek pek çok etmeni denetliyorlar. Bunlar; yüksek ateş, karahumma, AIDS eşi enfeksiyonlar, ilaçlar pıhtılaşma önleyiciler, hormonlar, lipid düşürücüler, sara ilaçları, düşük doz kemoterapötikler, ağır metaller, tiroid ilaçları, A vitamini vb., hormonal başkalaşımlar doğumdan sonra 2-4. ayda, doğum hakimiyet haplarının başlanması veya vazgeçilmesi, tiroid hastalıkları vb., yeme bozuklukları, emilim meseleleri, demir noksanlığı, çinko/biotin noksanlığı, fiziksel stres kaza, operasyon vb., emosyonel stres boşanma, yakın kaybı, savaş vb. Bu tip dökülmeler de, sebebin ortadan kalkmasıyla beraber geri dönüşlü oluyor.
SAÇLARINIZI İKİ GÜNDEN FAZLA LEKELİ BIRAKMAYIN
Günlük saç kaybının 150 telden fazla olması sebebiyle kaygılanan hastalar sıklıkla saçlarını yıkamaktan kaçınıyor.Buna karşın iyileşmenin 6 aya kadar uzaması muhtemel.
– Test neticeleri natürel hudutlarda olsa dahi jelatin, keratin, darı ekstresi, biotin, çinko, muhtelif vitaminler kapsayan tabletler kısmen de olsa yararlı olabiliyor. Ancak hepsinin hekim hakimiyetinde alınması gerekiyor..
Henüz yorum yapılmamış.