Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sağlıklı yaş almanın yolu egzersizden geçiyor

18.02.2021
217
Sağlıklı yaş almanın yolu egzersizden geçiyor

Dinç yaşamanın en manâlı kazanımlardan biri de ‘dinç yaşlanmak’. Hiç kuşkusuz yaşlanma hepimiz için bir süreç. Oysa, ahenkli sağlık kontrollerini yaparak, sağlıklı beslenerek, zihinsel aktivitelere önem vererek, kronik hastalıkları yoklama aşağı tutarak ve uyumlu alıştırma yaparak sağlıklı yaşlanmak elimizde. Aktif bir yaşam tarzı sürdürmenin yaşla birlikte daha da siklet kazandığını söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Bilirkişi Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hayat süresinin uzaması, hastalıklara karşısında yeni korunma ve çare olanaklarıyla birlikte bütün dünyada yaşlı nüfusunun artmasına sebep oluyor. Bu durumda toplumsal sağlık durumu açısından ‘dinç yaşlanma’ kavramının önemi gitgide artıyor. Zira, yaşlanmaya bağlı olarak organ sistemlerinde problemler ve kronik hastalıklar birçok birey için oluyor. Uzm. Fzt. Vardar, yaşlılığa ast olarak meydana gelen fizyolojik şansın dönmesi ve hastalıkların düzenli somut aktivite ile önlenebilir ya da düzeltilebilir olduğunu söylüyor. Egzersizle birlikte insanın zorlama ve canlılık kazandığını söyleyen Uzm. Fzt. Vardar, açtırmak için hangi yaşta olursa olsun hiç kimse için geç olmadığını da ekledi. Ahenkli yapılacak egzersizin, ayrıca beden, hem de zihin sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyen Uzm. Fzt. Vardar, sözlerine şöyle devam etti: “Egzersiz her yaşta başta koroner arter ve damar hastalıkları olmak üzere birçok kronik ve metabolik hastalıklar açısından koruyucudur. Yapılan çalışmalar, ahenkli egzersizin enfaktüs geçirme riskini yüzde 300 azalttığını gösteriyor. Egzersizin kısa ve uzun dönem kazanımları arasında yüksek kan basıncı ve kolesterol düzeylerini dengelemesi, kalp ve akciğerlerin kapasitesini geliştirmesi, kemik dokuyu güçlendirmesi, adale kuvvetini ve esnekliğini arttırması, vücudun savunma mekanizmasını da güçlenmesini sayabiliriz. Egzersiz esnasında salgılanan endorfin tamamen insan kendini çok daha iyi hissediyor, güveni geliyor ve stres, sızı ve yorgunluk hissi de azalıyor.”

Egzersizi alışılmışlık haline getirin

Yapılması gereken egzersizler kendi arasında 4 gruba ayrılıyor.

1- Dayanıklılık aktiviteleri; yüzme, yürüme, bisiklet, bahçe işleri gibi aktiviteleri içerir. Haftada en az 3 gün olmalıdır.

2- Güçlendirme aktiviteleri; nefes tutmadan kollar, bacaklar, karın ve sırt kaslarının ayrı olarak kuvvetlendirilmesini içeren tartma kaldırma egzersizleri, mekik egzersizlerini içerir.

3- Esneklik aktiviteleri; tekrarlı ve sık aralıklarla ağrı sınırında yapılan germe egzersizleri, yoga ve pilates gibi aktiviteleri içerir.

4- Denge aktiviteleri; düşme riskinin azaltılması için güçlü bir dengeye sahip almak gerekir.

Yapılacak egzersizlerin kişilerin medikal ihtiyaçları, kronik hastalıkları göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Fzt. Vardar, böylece düzenli bir somut aktivite yapmaya karar verildiğinde ilk önce bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Egzersizin yardımsever olabilmesi için mutlaka sürdürülebilir olması ve alışkanlık haline gelmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Fzt. Vardar, “Eğer bir spor merkezinde ya da evde bir program uygulanacaksa, ısınma, eğitim ve soğuma olarak üç bölümden oluşmalı, şahsi olmalı ve en düşük haftada 3 gün 30’ar dakikalık seanslarla başlayıp 45-60 dakikalara geçilmelidir” dedi.

En uygun aktivite yürüyüş

Yaşlılarda önerilen en uygun aktivitenin yürüyüş olduğunun da altını çizen Uzm. Fzt. Vardar, “Bilhassa çalışma yapmaya karar vermiş ve yeni başlayacak kişiler için oldukça hoş bir başlangıçtır. Yürüyüş, toprak zemin veya tartan pistte, yığın yukarı veya tepe altında olmayan düz bir zeminde yerinde yürüyüş ayakkabısı ile yapılmalı. Hedef yürek hızına ulaşacak şekilde düzenlenmeli, konuşabilecek hızda olmalı. Suyun kaldırma kuvvetiyle cisim ağırlığını eklemler üzerinden alarak kasları güçlendiren yüzme de ileri yaşlar için önerilebilecek manâlı bir aktivitedir” şeklind konuştu. Uzm. Fzt. Vardar, daha etkin bir hayat için egzersizi hayatın her anına yaymak gerektiğini belirterek, “Yaşı kaç olursu olsun herkes gün içindeki hareketini artıracak fırsatlar yaratmalı ve uygulamalı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.