Sakızın meçhul faydaları

Sakız çiğnemenin nefesi ferahlattığını, diş çürüklerini önlediğini hatta bir takım uzmanlara tarafından kilo vermeye bile muavin olduğunu biliyoruz. Oysa sakızın faydaları bunlarla sınırlı değil. Çalışmalar sakızın bilinmez birçok faydasını ortaya koydu. İşte sakızın faydaları.
Kilo kontrolüne muavin olur: Sakız pratik, ucuz ve düşük kalorilidir. Şekerli bir sakız takriben 5-10 kaloridir.
İştahı azaltır: Sakız çiğnemek iştah kontrolü sağlamaya yardımcıdır. Appetite iştah dergisinde 2007 yılında yayımlanmış alıştırma gösteriyor ama öğleden daha sonra yapılan atıştırma öncesi sakız çiğnemek, açlığı ve kalori alımını azaltmaya yardımcı oluyor.
Öğünde daha eksik yemeye sebep olur: Yapılan bir çalışmada akşamüstü ara öğününden önceki üç saatlik bir zaman diliminde bir saat aralıklarla 15 dakika sakız çiğneyen yetişkinler, sakız çiğnemeyenlere göre ara öğünlerinde 36 kalori daha eksik yedikleri gözlenmiştir.
Beyne dışarı giden kan akımını arttırır: Son yapılan araştırmalarsa sakız çiğnemenin, damarlardan beyne giden kan akımını yüzde 25 oranında artırdığını gösteriyor.
Konsantrasyonu artırır ve stresi hafifletir: Konsantrasyonu arttırmanın ve gerginliğinizi hafifletmenin basit yollarını arıyorsanız, Sakız çiğnemek en kolay yollardan biri olacaktır. Uyarı dağınıklığına adale hareketinin niçin olup olmadığını onaylamak için de araştırmacılar, katılımcılardan sakız çiğnerken masaya parmaklarıyla hızlı süratli vurmalarını istedi ve benzer etkiyi saptama etti.
Hafızaya iyi gelir: Olumlu etkilerin nedeni “açık olmasa” da, bir takım araştırmacılar, çiğnemenin beyindeki kan dolaşımını iyileştirdiğini, bazıları tadın hafızada olumlu rol oynadığını belirtmişti.
Öğrenmeyi arttırır: Sakız çiğnemek bireylerin öğrenme, akılda tutma ve bilgiye erişme yeteneğini de artırıyor.
Ağız sağlığını çoğu yönden destekler: Plaklarının ve çürüklerin oluşumunu önler, diş minesinde mineral bozukluklarını onarır, diş lekelerinin oluşumunu önler, olanları azaltır. Sağlıklı bir ağız, sağlıklı bir vücutla birebir ilişkilidir. Ağız yoluyla bakterin alınması, farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklara yol açar.
Henüz yorum yapılmamış.