Şehvetli iniş çıkışlarda beslenmeye dikkat
Hissi iniş çıkışlarda her zamankinden daha ayrı beslenme alışkanlıklarına sahibiz. Bilirkişi Beslenme Uzmanı Gamze Şanlı Ak, “Siz aslında böyle dönemlerde karnınızı yok duygularınızı beslemeye çalışıyorsunuz. Yemek yeme duygusal boşlukları yüklenmek için yetmez, size aksine kilo aldırarak daha büyük bir stres içine sokar” diyerek durumun tehlikeli taraflarına dikkat çekiyor. Yeni bir ilişkiye başlarken veya boşanma dönemlerinde kişilerin yeme alışkanlıklarının değiştiğini bildiren Ak, aynı şehvetli dönemlerden geçen şahısların benzer besin gruplarını tükettiğini belirtiyor.
Avuntu yemekleri
Duygular, beslenmemizi etkileyen kayda değer faktörlerden biridir. Yapılan incelemeler, normalin üzerinde yemek yeme sebebimizin %75 oranında hissi duruma ast olduğunu gösteriyor. Duygularla üatesinden gelmek için en sık kullanılan avuntu arabulucu ise yemek. Dolayısıyla böyle durumlarda kişi “avuntu yemekleri”ne yöneliyor. Bu yemeklerde genellikle yağ ve şeker oranı yüksek yemekler oluyor. Karın guruldadığı için değil de bir duyguyu beslemek için yemek, şehvetli yemektir. Yemekler, karnınızı doyurmaktan daha fazla tesir yaratır, bununla beraber duygularınızı beslerler.
Yalnızlık ve gıda
Karbonhidrat bağımlılığı
Kendini yalnız hisseden kişinin genelde en yakın arkadaşları yemekler oluyor. Bilhassa tatlı, çikolata, cips, makarna, bisküvi gibi yüksek ve basit karbonhidratlı yiyeceklere yönlenen kişilerin algılarının öbür olduğunu belirten Uzman Beslenme Uzmanı Gamze Şanlı Ak, kişilerin karbonhidratların serotonin (mutluluk hormonunu) arttırıcı tesir göstermesine bağımlı olduklarını belirtiyor. Ancak bu geçici bir mutluluk sağlıyor.
Yüksek oranda kalori alımına emrindeki olarak kilo alımı laf konusu oluyor. Yalnızlık nedeniyle yiyen kişiler, kendilerini yeni insanlarla tanışmaya zorlamalı, daha fazla dışarı çıkıp sosyalleşmeli. Sıkıntıdan yiyenlerin genelde zamanlarını iyi planlayamamalarından doğan boş vakit sorunları vardır. Bir şey yapmadıkları vakit kendilerini fena hissettikleri için bu zamanı, “bir şey yaparak” yani yemek yiyerek doldururlar. Bunun yerine zamanı iyi planlayıp kitap okuma, sinema ya da hoşlanılan bir faaliyete yönelmeleri yemekten uzaklaşmayı sağlayacaktır. Bu dönemde tatlılara yönelmek yerine tatlı ihtiyacını karşılayabilmek için taze ve kuru meyvelerden faydalanılabilir. Daha düşük kalori edinmek için 1-2 adet bitter çikolata ya da 1 kase sütlü tatlı da tercih edilebilir.
En hoş olduğumuz dönem ‘Tanışma’
Niçin?
Tanışma dönemi şahısların kendilerine en fazla itina ve bakım gösterdikleri dönemdir. Karşısındaki kişiye kendini beğendirme ricası ile hem yediklerine ayrıca de egzersize daha fazla ağırlık verir. Tanışma döneminde şahısların kendilerini daha iyi ve güzel hissetmek için çabaladığını söyleyen Bilirkişi Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, şahısların bu dönemde dengeli ve dinç beslenme ön plana çıkarması gerektiğini vurguluyor. Bu dönemde kadınların pozitif kiloları varsa devretmek için diyete ve diyetisyene yöneldiğini belirten Gamze Şanlı Ak, bununla beraber daha fit gözükmek için daha pozitif spor yaptıklarını söylüyor. Erkeklerde de şart öbür değildir fit edinmek için yediklerine uyarı etmekte ve uyumlu olarak egzersiz yapmakta ve çoğunlukla trainer ile çalışmaktadırlar. Bu dönem beslenme uzmanlarından en fazla yardım alınan vakit olarak kabul edilebilir.
Cicim ayı ve gıda
Cicim ayları keyif aylarıdır bu nedenle özellikle yemek yeme konusunda bir rahatlama yaşanır. Özellikle yeni yemek yerleri keşfetmek için çıkılan seyahatlerde oldukça çok yemek yemek yenir ve bu döngü devam eder. Bayan erkek ayrım etmez bu dönemde her iki tarafta çoğunlukla kilo alındığını söyleyen Bilirkişi Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, ‘Nasıl olsa beni böyle de beğeniyor’ düşüncesi kişinin yemek yerken kendini sıcacık hissetmesine yol açar ve yemek miktarları büyüme gösterdiğini belirtiyor. Mutluluk duygusal her ne değin olumsuz bir duygu olmasa da, psikolojik yemeye yol açan bir durumdur. Cicim aylarında kilo almamak için yenen miktarların kontrolü önemlidir. Makarna, pilav, börek gibi yüksek ve kolay karbonhidrat taşıyan ve kan şekerini hızlı yükseltip süratli düşmesine sebep olan tatlılardan uzakta durulmalı bunlar yerine bütün tahıllar, bulgur, karabuğday, kinoa gibi karışık karbonhidratlar tercih edilmelidir. Tatlı seçimleri dondurma, sütlü tatlı, meyve tatlıları veya sorbeden yana kullanılmalıdır. Partnerlerin beraber diyet ve egzersiz yapması bireysel galibiyet oranlarını daha da yükseltmektedir.
Cicim ayına özel tatlı (2 karakter)
– 1 adet muz
– 1 yemek yemek kaşığı yulaf
– 1 adet yulaflı bisküvi
– 2 bütün ceviz
– 1 çay kaşığı kakao
Yapılışı: 1 adet olgun muz çatalla ezilir, yulaf, bisküvi ve ceviz terbiyesizce elle kırılır ve kakao ile karıştırılıp kuplara alınır üzerine Hindistan cevizi serpip buzdolabında bekletilip, servis edilir.
Rutin ilişki ve beslenme
Evli çiftler niçin daha pozitif kilo alıyor?
Yapılan incelemeler evlenince daha çok kilo alındığını göstermektedir. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, evlenen şahısların bekârlara oranla 2.5 ile 4 kg arasında siklet artışı yaşadığını söylüyor. Kilo almaya eğilimli olmasının nedenleri arasında birincil sırayı besin düzeni alır.
Evlenen kişiler, yalnız yaşadıkları zamana kadar daha düzenli beslenirler. Rutine girmiş ilişkilerde kesin bir harmoni kurulduğu için uzun süren akşam yemekleri geç saatlere kayabilir. Kahvaltı ve öğle yemeğine oranla akşam yemeklerinde daha çok değişiklik ve daha ağır yemekler masada yerini alır. Arkasında tatlı yada meyve ve çerez ile tv aleyhinde yemek yemek yeme eylemi devam eder. Bu dönemde de kilo almamak için yenen miktarların kontrolü önemlidir. Akşam yemeklerinde protein (et/tavuk/balık) ve sebze ağırlıklı beslenilmeli, makarna, pilav gibi yüksek karbonhidrat alımından uzak durulmalıdır. Tv karşısında tatlı, cips ve kuru yemişler yerine yağsız tuzsuz 1 su bardağı patlamış darı ve yanına iyi uyumaya yardım olacak tarçınlı süt yada 2 yemek yemek kaşığı az yağlı yoğurt içine 1 yemek kaşığı yulaf ve meyve eklenip tüketilebilir.
Boşanma ve gıda
Kişiler boşanma döneminde süt ürünlerine yöneliyor.
Boşanma dönemi en çalkantılı dönemlerden biridir. Eşinizden ayrıldığınızda kendinizi büyük bir sevgi boşluğunda hissedebilirsiniz bu durumda yapılan en büyük hatalı ise duygusal beslenmenin kollarına kendini bırakmaktır. Sevgi boşluğunu yemekle yüklemek kilo alma sürecini başlatacaktır. Kilo aldıkça kendini beğenmeme ve bunun sonucu olarak yapılan sıkı diyetler ve bırakıldıktan sonradan baştan kilo alma vücutta yo-yo sendromuna sebep olacaktır. Öfke / öfke pozitif yemeye en sık sebep olan duygudur. Bilhassa bastırıldığı süre fazla sıkıntılı edicidir ve bu tedirginlik açlıkla karıştırılır.
Depresyondayken, yaşam gri ve kasvetli gözükmeye başladığında, yemek yemek daha iyi hissettirecekmiş gibi kazanç. Kendisine gelen danışanları arasında yaptığı araştırmalara dayanarak depresyon yüzünden yiyen kişilerin, genellikle süt ürünlerine yöneldiğini (dondurma, çikolata, peynir gibi) bildiren Bilirkişi Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, süt ürünleri kimyasal yapıları nedeniyle antidepresan ilaçlarla benzer nörolojik etkiyi yapmasına sebep olarak gösteriyor. Boşanma döneminde inleme krizine girdiniz ve bir kavanoz çikolata kremasını yemek yemek istiyorsanız aman uyarı! 1 kavanoz çikolata kreması 2167 kaloridir yani 144 küp şekere eşdeğerdir. Bunun yerine 2 adet bitter (%70kakao) çikolata yanında 1 bardak yağsız sütlü latte (178 kalori) yada 2 kuru hurma ve 1 bardak çikolatalı soya sütü (180kalori) imdadınıza yetişecektir.
Boşanma sonrası ve gıda
‘Binge Eating Sendromu’
Boşanma sonrası, yeni bir yaşam başlamıştır. Eski kurulu düzenin dışına çıkmış olduğunuz için kendinizi emniyet ihlali yapmış gibi de hissedebilirsiniz. Mutsuz hisseden birey kilo aldığını gösteren Bilirkişi Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, ‘Hayal kırıklığı kişiye kendini yalnız ve gelecek hakkında umutsuz hissettirir. Bu da kendine olan ilgisini kaybetmesine ve şayet de kilosunu umursamamasına yol açar’ diyor. Bastırılmış endişe fark edilip, başa çıkılmadığı sürece, ‘Binge Eating ‘olarak adlandırdığımız tıkınırcasına yemek yeme sendromuna yol açabilir. Bunun için elinizin aşağıda salatalık, cherry domates, havuç, kereviz sapı ve yeşillikler gibi su içeriği yüksek yiyeceklerin bulunması daha düşük kalori alımını sağlayacaktır.
Psikolojik takviye alın
Mutsuz ve yalnız olduğunuzda, stresli ya da sıkıldığınızda sürekli bir şeyler mi yemek istiyorsunuz? Kendinizi yiyeceklerle mi ödüllendiriyorsunuz? Eğer cevabınız ‘Evet’ ise duygusal yiyici olabileceğinizi söyleyen Uzm. Dyt. Gamze Şanlı Ak hissi açlığınızı önlemek için dengeli bir programla beraber, gerekirse psikolojik yardım almayı öneriyor.
Henüz yorum yapılmamış.