Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Şeker hastaları rutin olarak bevliye doktoruna görünmeli

17.02.2021
235
Şeker hastaları rutin olarak bevliye doktoruna görünmeli

Nörojenik mesane (nörojenik daha aşağı üriner sistem işlev bozukluğu) hakkında önemli açıklamalarda bulunan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, uyarılarda bulundu.

Erişkinlerde nörojenik mesane probleminin görülmesinin başında şeker hastalığının geldiğini açıklayan Prof. Dr. Tarcan, şeker hastalığının mesaneyi denetçi sinirleri bozabildiğini söyledi. Tarcan, diyabetik nöropatil adı verilen bu durumun haricinde nörojenik mesanenin keza omurilik yaralanmaları, MS, Parkinson, serebrovasküler olaylar ve bel fıtığı hastalarında da sık görüldüğünü ifade etti.

Bevliye doktoruna görünün

Nörojenik mesanenin erişkinlerde yaşanma nedenlerinin birisinin de omurilik yaralanması olduğunu gösteren Prof. Dr. Tarcan, “Trafik kazasında bel kırığına tabi omurilikte kopmalar meydana geliyor. O vakit o kopan yerin altındaki sinirler ne yazık oysa çalışmıyor. bundan başka nörojenik mesane şeker hastalığı gibi durumlarda çok sinsi olabiliyor. Bilhassa şeker hastalarının 10 yıldan sonra çok dikkat etmeleri gerekli. Bilhassa uzun süredir şeker hastası olan kişiler belli bir zamandan daha sonra rutin olarak bevliye doktoruna mutlaka görünmeli.

Çoğunlukla sinirlerde oluşan zarar geri döndürülemez oluyor lakin kısmi bir felç yaşamış hastalarda mesane işlevi de zamanla düzelebiliyor. Biz nörojenik mesanede ortaya meydana çıkan problemleri bir şekilde düzeltmeye çalışıyoruz. Amacımız fizyolojik koşullarda mesaneyi hem idrarı depolayabilir keza de boşalabilir hale getirmek. Eğer altta yatan nörolojik hastalık düzelemiyorsa ürolojik tedavilerimiz sebepten ziyade daha çok ortaya çıkan problemin tedavisine yönelik oluyor.” ifadelerini kullandı.

Başta bevliye uzmanları dikkat etmeli

Nörojenik mesane problemine yaklaşımda öncelikle bevliye uzmanlarının dikkat etmesi gereken noktalar olduğuna aksan yapan Tarcan, şöyle devam etti: “Bevliye uzmanı olarak nörojenik mesane karşımıza geldiğinde bizim ilk dikkat ettiğimiz nokta böbreklerin sağlığı. Çünkü nörojenik mesaneli hastaların bir grubunda mesane içinde mesanenin, idrarı gerektiği gibi depolayamaması nedeni ile fazla yüksek basınçlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüksek basınçlar böbreğe sirayet ederek böbrekte tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonlarına, tekrarlayan bu enfeksiyonlar nedeni ile böbrek parankiminde kayba yol açabiliyor. İlk dikkat etmemiz gereken şey hastaların böbrek sağlığı. Çünkü böbrekte oluşan hasar ne yazık ki geri döndürülemiyor. Tedavi etmezseniz, kronik böbrek yetmezliğine kadar gidiyor. Vücudun ürettiği idrarı düşük basınçla depolayabilmesi ve düşük basınçla gövde dışına çıkarmasını sağlamak lüzumlu. Böbrekleri koruduktan sonra ikinci amacımız ise, hastayı kuru tutmak. Bunun içinde öbür medikal minimal invaziv ve cerrahi çare yöntemlerimiz var. Kontrolü aksatan hasta birkaç yıl içinde böbreklerini adamakıllı kaybetmiş olarak gelebiliyor. Eğer takibi ve tedavisi yapılmazsa spinal kord yaralanması olan hastaların ve spina bifidalı çocuklarımızın adeta tümü böbrek kaybı problemi ile karşısında karşıya kalır.”

Nörojenik mesane problemi yaşamış hastalara yaşanabilecek idrar kaçırma probleminin hijyenik sorunlara yol açmaması için hasta bezi ve mesane pedini önerdiklerini söyleyen Tarcan, “Bilhassa idrar kaçıran hastalara sondalama arasında, tedavi geçişlerinde ve çare sürecinde hasta bezini öneriyoruz. Bilhassa nörojenik mesaneli çocuklarda idrar kontrolü ara sıra hiç, bazen daha geç sağlanıyor. Bu tablolarda da hasta bezine başvurabiliyoruz. Hasta bezi bizim için yardımcı ve kayda değer bir tabanca.” dedi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.