Şekeri azaltmanın etkin yolları
Aşırı şeker tüketimi ilk olarak şeker hastalığı edinmek üzere çoğu hastalığın esas nedeni olarak uyarı çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün en yaygın rahatsızlık olarak değerlendirdiği ve “bulaşıcı olmayan salgın hastalıklar” arasında gösterdiği diyabet tüm dünyada 415 milyon yetişkinde görülüyor. Şeker tüketimi planlanırken sofradaki tüm besin çeşitlerini düşünerek hareket etmek gerekiyor.
Bilinçli şeker tüketimi hastalıkları önler
Dıştan şeker ek edildiğinde besinlerin enerji yoğunluğunun arttığını anlatan Beslenme Uzmanı Mumcu, “Şeker ve ilave şeker içeriği yüksek olan reçel, marmelat, hamur ve süt tatlıları ile asitli ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, şekerlemeler, dondurma, kek ve kurabiyeler, çikolata, bisküvi gibi sanayi ürünlerinin fazla miktarda tüketilmesi, diş çürükleri, şişmanlık, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, katarakt gibi böylece çok sağlık durumu sorununun görülmesine neden olur” dedi.
Şeker ve şeker hastalığı
Diyabette beslenmenin bireyin vücut ağırlığı ve fiziki aktivitesi dikkate alınarak ihtiyaca tarafından planlanması gerekiyor. Diyabette koşul şekerin genel sağlığa olan olumsuz etkileri yanına daha farklıdır. Bu hastalardaki İnsülin hormonu yetersizliği kandaki şekerin kullanılmasına engel olur. bu nedenle sadece basit ve ek şeker kaynaklarını değil tüm besin ve yaşam alışkanlıklarını kontrol etmek gerekir. Birey kiloluysa uygun ağırlığa inmesini sağlayacak bir diyet programı düzenlemeli, genellikle karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral açısından dengelenmiş ve yüksek posalı besinlerin seçim edildiği bir besin programı uygulamalıdır. Beslenmede glisemik indeksi düşük olan besinler seçilmeli, şeker ve şeker ek edilen yiyecek ve içecekler (bal, pekmez, reçel, marmelat, tahin helvası, çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler, meşrubatlar vb.), hamur işleri, börek, çörek, pasta, kek, kurabiye gibi yiyecekler ve cips, gofret, bisküvi gibi hazırlanmış gıdalar ve her türlü tatlılar beslenmeden çıkarılmalıdır.
Şeker tüketimini denetleme etmenin ipuçları
– Enerji ihtiyacınızı karşılamak için yeterli ve dengelenmiş beslenme modeli uygulayın. İhtiyacınıza uygun bir şekilde bütün tahıl ürünleri, kuru baklagiller, taze meyve ve sebzeler, eksik yağlı ya da yağı azaltılmış süt, yağsız et gibi besinleri tercih edin.
– Tatlı isteğini yerine getirmek için taze sebze ve meyveleri seçim edin.
– Şekerli ve asitli içecekler yerine süt, ayran, taze meyve sularına yönelin.
– Çay, kahve ve nebati çayları da şeker ek etmeden içmeye başlamanın, şeker tüketimini kontrol etmek için önemli bir adım olduğunu unutmayın.
Henüz yorum yapılmamış.