Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Şekerin beyin sağlığı üzerindeki etkileri

17.02.2021
232
Şekerin beyin sağlığı üzerindeki etkileri

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin / email protected

Hepimiz şekerin bel çevremiz için iyi olmadığını biliyoruz. Peki şekerin beyin sağlığınız üzerindeki etkisini biliyor musunuz? Şeker; düşünme, öğrenme, hatırlama yeteneği, inme, demans ve alzheimer geliştirme riski de dahil edinmek üzere beyin sağlığı üzerindeki en iyi tanıdık suçlulardan biridir.

Pozitif şeker tüketmek, bilişsel deformasyon riskinizi iki katına çıkarır. Çok pozitif şeker, genel olarak bağırsaktan kaynaklanan, nörodejenerasyona (asap hücresi hasarı) neden olan ve sonuçta us kaybına yol açan iltihaplanmalara niçin olabilir. Kadınlar zaten fazla daha artı bunama ve alzheimer riski altındadır. Yaşlandıkça beyin sağlığını gözetmek için muhtemel olduğunca çok kadına yardım etmek istiyorum. Şeker alımını azaltmak beyninizi sağlıklı yakalamak için en kayda değer adımlardan biridir.

Bilişsel düşüş ve kan şekeri yönetimi

Kan şekeri yönetilerek bilişsel düşüş yüzde 60’a kadar önlenebilir. böylece kan şekerinizi alışılagelmiş aralıklarda, fazla yüksek olmayan ve çok düşük olmayan bir yerde tutmak çok önemlidir. İnsanların kan şekeri değerlerini, emeklilik hesapları dek önemsemelerini istiyorum. Beyin sağlığınız en büyük servetinizdir.

Alzheimer ve yüksek kan şekeri bağlantısı

Amiloid beta, beyinde, alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığına inanılan bir toksindir. Vücudun içinde biriken toksinlerle çaba etmek için vücudun kendi doğal yeteneği vardır. Karoser sürekli modern yaşamın streslerine ve çevresel toksinlere aleyhinde günlük saldırılara karşısında kendini savunmaya çalıştığında, bu toksin savaşçıları bunalmaktadır.

Amiloid beta durumunda olan budur. Vücudumuz bu beyin toksinini insülin düşürücü enzim adı bahşedilen bir enzimle temizler. Bu, vücudun kullanıldıktan daha sonra insülini işlemekte kullandığı benzer enzim veya maddedir.

Bu enzim her iki işi de aynı anda yapamaz, sorun da burada başlar. Eğer enzim, kan şekeriniz çok yüksek olduğu için insülini parçalamakla meşgulse, amiloid betayı temizleyemeyecektir.

Yapışık yapıdaki amiloid beta, tıpkı damarlarınızdaki veya dişlerinizdeki plak gibi oluşur. Beyninizdeki bu plak, alzheimer hastalığının bir işaretidir. Amiloid beta açıklanmış bir noktadan öteye geçtiğinde, asap hücreleri için toksik ülkü kazanç. Sinapsları (sinir hücreleri arasındaki bağlantılar) yıkım eder ve beyin iltihabını arttırır.

Optimal kan şekeri seviyeleri

‘Normal’ mi yoksa optimal mi almak istersiniz? Müdahale veya hap gerekip gerekmediğini devretmek için kullanılan ‘sıradan’ arzu kan şekeri değerleri vardır. Eğer 99 mg/dL kan şekeri seviyesine ya da %5,5 HA1C seviyesine sahipseniz, bu seviyeler doktorunuz kadar ‘alışılagelmiş’ karşılanır.

Ama, optimal kan şekeri seviyelerini hedeflemenizi istiyorum.

Istek kan şekeri seviyeleri:

Optimal = 70 ila 85 mg/dL

‘Normal’ = 100 mg/dL’den eksik

Prediyabet = 100 ila 125 mg/dL

Şeker Hastalığı = 126 mg/dL ya da daha yüksek

Hemoglobin A1C (son 3 aydaki ortalama kan şekeri seviyesi):

Optimal =

‘Normal’ = %4 ile %5,6 aralarında

Prediyabet = %5.7 ve %6.4

Şeker Hastalığı = %6.5 ya da daha yüksek

Özlem kan şekerinizi 70 – 85 mg/dL ve hemoglobin A1C

Unutmayın, sağlığınız üzerinde iyileştirmeler yaparken, perhiz değişiklikleri daima en önde gelir.

Kan şekerini yönetmek için basit adımlar

Seviyelerinizi bilin

Kan testi yaptırmak, şeker seviyelerinizi denetim altına elde etmek için birincil adımdır. Seviyelerinizi öğrendikten sonradan, kendinizi sınamaya da devam edebilirsiniz. Kan şekerinizi evde nasıl test edeceğinize dair detayları doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Diyetinizde şansın dönmesi yapın

Şeker isteklerini azaltmak baskı olabilir lakin gün içinde tükettiğiniz şekerli yiyecek veya meşrubat miktarını azaltın.

Alıştırma yapın

Günde en düşük 30 dakika ya da olası olduğunca bu süreye yakın alıştırma yapın. Şekerin kan dolaşımınızdan çekilmesi ve kaslarınızı glikoza aç ışık halkası getirmek için çalışma yapın. Orta yaşta haftada yalnızca iki kez alıştırma yerine getirmek, yaşlılık döneminde alzheimer veya diğer demans türlerini geliştirme riskinizi yarı yarıya azaltır.

Gerginlik seviyelerinizi düşürün

Gerginlik seviyelerinizi düşürün böylece kortizol kan şekeri seviyesini yükseltmez. Meditasyon yapın, dua edin, en iyi arkadaşlarınızla ​​zaman geçirin, doğada yürüyüş yapın hatta örgü yaparak stresinizi bir şekilde azaltın. Çocuğunuza ya da bir aile üyesine bakmakta ya da işinizde zorlanıyorsanız, pak havada yürüyüşe çıkabilmeniz için günde 30 dakika olsa bile kendinize zaman ayırın.

email protected

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.