Seri kilo devretmek isteyenlere uyarı
Diyabet, obezite, hipertansiyon, kolesterol ve kan yağlarının yüksekliği, bellek yitimi ve Alzheimer gibi o kadar fazla hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde egzersiz fizyolojisi biliminin koskocoman önemi bulunuyor. Hastalıkların tedavisinde beslenme ve ilaç kadar önemli yeri olan düzenli egzersizin yapılması için hastaya yerinde bir program belirleyen Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Egzersiz Fizyolojisi Polikliniği hekimlerinden Uzm. Dr. Nilay Ergen, “Yaşla beraber insanların adale ve kemik ağırlıklarında, kas kuvvetlerinde azalma meydana kazanç. Düzenli spor doğruca adale kuvveti artırılıp, kemik erimesi önlenebilir. Bunun yanında yaş ilerledikçe vücudumuzun kullandığı maksimum oksijen kapasitesi azalır.
Düzenli spor yapmak maksimum oksijen tüketimini de artırarak, genç ve zinde kalmaya tezgâhtar olur” dedi. Spor yapan ve yapmayan iki grup aralarında yapılan bir araştırmada, spor yapan 50 yaşındaki bir insan ile spor yapmayan 35 yaşındaki bir insanın benzer miktarda oksijen tükettiğinin gösterildiğini söyleyen Uzm. Dr. Ergen, “Azami oksijen kullanımını artırırsak yaşlanma yavaşlayabilir. Bir insanın yaşlanmasını belirleyen faktörlerden biri de azami oksijen tüketiminin azalmasıdır. Uyumlu spor yaparak ayrıca adale kitlemizi, keza kullanılan oksijen miktarını artırabiliriz” ifadelerini kullandı.
HER KİLO VERME ZAYIFLAMA DEĞİLDİR
Piyasada çoğu perhiz programı olduğunu, insanların çok kısa sürede fazla süratli kilo verdiğini ama bahşedilen kilonun hakiki bir zayıflama olmadığını kaydeden Dr. Ergen, “Sağlıklı kilo belirlemek yağ oranının azaltılması ile olur. Tek tip besin, fazla sıkı bir perhiz ile yalnızca vücuttan su kaybı, adale kaybı olur. Bu şart sağlıklı olmadığı gibi insanın sahiden kilo verdiğini de göstermez. Her kilo verene gerçekte zayıflamışsın denilmez. Kas iskelet sistemini koruyarak, yeterince kalori alıp, spor yaparak kilo verilmeli. İnsanlarda ani kilo belirlemek ciddi adale yıkımı, halsizlik, takâtsizlik, kemik erimesi ve su kaybı olur. Bunların sonucunda enfeksiyondan kansere dek o kadar fazla hastalığa yakalanmada önemli bir eğilim gözlenebilir” diye konuştu.
SPOR TIBBİ BİR TEDAVİDİR
Tempolu postacı yürüyüşü, yüzme, tenis, ip atlama, merdiven inip çıkma, bisiklete binme gibi kalp hızını artıran aerobik egzersizlerin (kardiyo sporları) kişide diğer bir afiyet sorunu yahut yapılmasının kayda değer olduğunu gösteren Ergen, “Yağ yakmak ve dayanıklılığımızı artırmak için haftada minimum 150 dakika aerobik alıştırma yapmamız gerekiyor. daha sonra haftada 4 gün de yarım saat adale güçlendirecek hareketler yapılması sağlık için fazla yararlı. Spor, tıbbi bir çare şeklidir. Nasıl doktorun verdiği ilaç ahenkli kullanılıyorsa, afiyet için doktorun önerdiği egzersizler de düzenli yapılmalı. Düzenli spor insana ilaç kadar menfaat sağlar” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.