Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sıcacık bir uyku için yapmanız gerekenler

18.02.2021
205
Sıcacık bir uyku için yapmanız gerekenler

Yeni güne güçlü ve sağlıklı başlangıç için nitelikli bir uyku büyük yük taşıyor. Horlama, sabahları bezginlik uykudan kalkma veya sıkıntılı but sendromu gibi önemsenmeyen uyku problemleri, önemli afiyet sorunlarının habercisi olabiliyor. Sosyal yaşamı da olumsuz etkileyen uyku bozuklukları, uyku laboratuvarında yapılan testlerde belirlenerek çare edilebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Banu Altoparlak, uyku bozukluklarının tedavisi hakkında data verdi ve uyuma alışkanlıklarının düzenlenmesi için önerilerde bulundu.

Sabahları bitkin uyanıyorsanız

Sağlıklı bir yaşamın en manâlı etkenlerinden biri olan uyku, gündüz yıpranan vücudun gece her tarafında baştan yapılanmasını sağlamaktadır. Horlama, uyum bozukluğuna emrindeki uykusuzluk, sıkıntılı üçgenin taban olmayan kenarı sendromu, uykuda nefes kesilmesi olarak adlandırılan uyku apnesi gibi 80’den fazla uyku bozukluğu sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi trafik veya mesleki kazalara da niçin olabilmektedir. Sabahtan bitap uyanma, halsizlik uyku bozukluklarının en sık yaşanan belirtileri arasında yer almaktadır. Hem;

– Tabi odadan duyulacak dek şiddetli horlama

– Horlama esnasında solunum durması

– Haftada 2 ya da daha artı uykuya dalmakta zorluk çekmek.

– Yatma saatine yakın veya yatakta bacaklarda rahatsızlık hissetmek.

– Uyumaya rağmen kesintisiz yorgun ve uyku sersemi edinmek.

– Gece terlemesi ve gece sık idrara çıkmak.

– Gün içinde uyuklamak uyku bozuklukları bakımından kontrol edilmesi gereken belirtiler arasındadır.

Uykuda nefesiniz kesilmesin

Uykuda soluk duraklaması olarak bilinen apne, hava akımının en düşük 20 saniye süreyle sıradan değerinin %20’sine ve daha altına düşmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tedbir alınmadığı durumlarda yaşamsal sorunlara neden olabilen uyku apnesini kişinin kendisinin belirlemesi zordur. Yaşamsal sorunlara neden olabilen uyku apnesini kişinin kendisinin belirlemesi zordur. Uyku sırasında solunumun ayrıntılarıyla kesilmesi veya kayda değer ölçüde azalması; uyku bölünmesine ve kandaki oksijen oranında düşmesine niçin olabilmektedir. Aşırı kilo, boğazda darlık yaratan nedenler, akşam saatlerinde alkol alınması gibi durumların tetiklediği uyku apnesi zihinsel yeteneklerde bozulmalara niçin olabilmektedir.

Bacaklarınız uykunuzu kaçırabilir

Willis-Ekbom olarak da adlandırılan tedirgin ayak sendromu çok sık rastlanan bir uyku bozukluğudur. Hastaların çoğu yaşadıkları hissi betimleme etmekte güçlük çekse de genel olarak uyku da ortaya çıkan; bacaklarda uyuşturma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı, bacakları hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini göstermektedir. Belirtiler bacakta olmasına karşın sahiden nörolojik bir rahatsızlık olan tedirgin ayak sendromu önemli uyku bozukluklarına neden olmaktadır.

Soruna yönelik çare kayda değer

Uykuda yaşanan sorunların bir aydan pozitif sürdüğü ve sosyal yaşamın olumsuz etkilediği durumlarda çare aksatılmamalıdır. Aile üyelerinin hastanın uykusu hakkında verdiği bilgiler, maddesel muayene ve kan testleri uyku sorunlarının bazıları hakkında fikir verebilmektedir. Rahatsızlıklarının geçmediği durumlarda hastanın uyku laboratuvarında değerlendirilmesi gerekmektedir. Hasta hastanede özel bir odada kalır ve gece uykusundayken, “polisomnografi” denilen uyku testine ast tutularak, uykusu kayıt altına alınır. Uyku testi sırasında elde edilen arşiv sonra incelenerek ilk olarak hastanın uyku yapısı değerlendirilir. Elde edilen sonuçlarla hastanın yaşadığı uyku bozukluğu teşhis edilerek tedavi şekillendirilmektedir.

Bakımlı bir uyku için bunları yapın

– Uykunuz gelmeden yatağa gitmeyin.

– Yatma vaktinde uykulu hissetmiyorsanız kitap okumak ya da müzik kulak vermek gibi sizi rahatlatacak bambaşka şeyler yapın.

– Yattıktan 20 dakika daha sonra uykuya dalamadıysanız, yataktan çıkın.

– Ilık banyo, hafif atıştırma veya birkaç dakika okuma bakımlı uyumanıza muavin olabilir.

– Her sabah aynı saatte kalkmaya özen gösterin.

– Gün içinde şekerleme yapmaktan kaçının.

– Öğle yemeğinden sonradan kafein almayın.

– Yatma vaktinden altı saat öncesinde içki ve sigara tüketmeyin.

– Yatma saatine yakın ağır yemekler yemeyin.

– Yatma vaktinden önce altı saat içerisinde ağır egzersizden kaçının.

– Yatak odasının sessiz, karanlık ve hafif ılık duruma getirin.

– Uyku bozukluğu problemi yaşıyorsanız mutlaka bilirkişi yardımı alın

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.