Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sigarayı bıraktıktan daha sonra vücutta görülen şansın dönmesi

18.02.2021
230
Sigarayı bıraktıktan daha sonra vücutta görülen şansın dönmesi

Merdiven çıkarken tıkanıyor, sabahları ağzınızda kötü bir tatla uyanıyorsanız sigara hayatınızı tutsak almış demektir. Bunlar hemencecik fark ettikleriniz. Peki ya edemedikleriniz? Her nefeste kalbinize, ciğerlerinize vücudunuzdaki bütün organlara verdiği zararlar… Sigarayı bırakma evresinde bile bedeninizde fazla şey değişiyor. Ondan kurtulmak için kendinize bir baht verin!

Sigara çoğu kayda değer hastalığın nedeni

Dünyada her sene 5 milyon birey ve Türkiye’de 100 binden fazla kişi yani ölen her 4 kişiden biri, tütün kullanımına alt nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşılacağı varsayım ediliyor. Erkeklerde tüm kanser türlerine alt ölümlerin yüzde 35’i, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine yan ölümlerin ise yüzde 90’ının temelinde sigara yatıyor. Özellikle sigara ile doğrudan ilişkili olan akciğer kanseri, kanser nedenli vefat oranında birinci sırada yer alıyor. Kronik bronşit ve amfizem gibi solunum yetmezliği yapan solunum sistemi hastalıklarının en kayda değer nedeni de tekrar sigara. Bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı, hiç içmeyenlere kadar 40 kat fazla. Ayrıca sigara; kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini artırır, bacak kangrenlerine niçin olabilir.

Sigaranıın niçin olduğu hastalıklar

Sigara bağımlılığı ve çoğu kanser türü arasında aracısız bir ilişki bulunuyor. Sigara; akciğer bağımlılığı başta almak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin yaradılış riskini artırır. Keza; erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, üçgenin taban olmayan kenarı damar hastalıkları, kalp krizi, kadınlarda kısırlık ve KOAH gibi hastalıklara da yol açar.

Sigarayı vazgeçme evresinde vücutta meydana gelen şansın dönmesi

– 20 dakika daha sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve etap dolaşımı düzelir.

– 8 saat daha sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.

– 24 saat sonradan, beden karbonmonksitten arınır.

– 48 saat sonradan, kandaki nikotin düzeyi azalır, lezzet ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.

– 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.

– 2-12 hafta daha sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanıklık daha eksik görülür.

– 3-9 ay sonradan, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli benzi atmış alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.

– 12 ay daha sonra, koroner kalp hastalığı riski sanki yarıya azalır.

– 12-36 ay sonradan, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.

– 5 yıl sonradan, yürek krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.

– 10-15 yıl daha sonra, yürek krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle benzer seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.